· 

Je echte moeder wou je niet eens hebben

Als je gaat adopteren moet je een heel traject door. Je volgt een VIA cursus waarbij ze je op de hoogte stellen van de aspecten waar je mee te maken kan krijgen. Ook zonder die cursus had ik kunnen bedenken dat mijn kinderen geconfronteerd zouden worden met hun "anders" zijn, toch ben je nooit voorbereid op datgene wat gaat komen.

We hebben nooit een geheim gemaakt van hun adoptie en ze weten wie hun biologische moeders zijn. Joshua is stapel gek op haar en kan ook gezellig met zijn biologische moeder, die hij buikmama noemt op de bank televisie kijken. Ik hoor je al denken, komt ze dan bij jullie thuis langs? Nee, dat zit er niet in maar hij pakt dan een ingelijste foto van haar, nestelt zich op de bank en zet de foto er naast. Ook appt hij met haar. Dat kan over van alles en nog wat gaan.

Hij ziet zijn situatie aan de ene kant als iets normaals, aan de andere kant doet het hem verdriet. Ik had nooit van te voren kunnen bedenken hoe discriminerend mensen kunnen zijn maar ook was ik er niet van uit gegaan dat andere kinderen al zo jong de vinger op de gevoelige plek weten te leggen.

Ze zijn aan het spelen als ik het vriendje plotseling hoor zeggen "maar je echte moeder wilden je niet eens hebben, hoe kan ze dan van je houden?".

Op zich een reële vraag van een kind maar ik zie Joshua compleet verstijven.

Het liefste loop ik direct naar hem toe om hem plat te knuffelen en te zeggen dat zijn buikmama juist zielsveel van hem houd maar ik weet ook dat hij deze vraag vast en zeker vaker voorgeschoteld gaat krijgen als ik niet in de buurt ben. Ik besluit nog even af te wachten. Ik zie hem bijtend op zijn lip om zich heen kijken.

Net als ik wil ingrijpen zegt hij "buikmama houd juist zoveel van mij, dat ze weet dat een andere mama, het beter kan en dat ze dat voor mij wil".

Voor het vriendje is de lego inmiddels al weer interessanter. Joshua is nog niet klaar en gaat met zijn handen in zijn zij staan. "Ik weet zeker dat ze heel veel van mij houd anders had ze nooit de liefste mama van de wereld voor mij uitgezocht"

Ik draai me snel om richting de keuken en besluit uien te gaan snijden voor het avondeten, heb ik in ieder geval een verklaring voor mijn ogen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0