Ik laat mijn kind geld lenen om andere te helpen.

Mijn ouders zeiden vroeger altijd 'Charlotte die heeft het zielige vogeltjes-syndroom'. Ze doelde daarmee op het feit dat ik graag help. Ik kan niet mijn hoofd omdraaien en denken zoek het zelf maar uit als ik zie dat iemand hulp nodig heeft.

Zinsy helpt ook graag maar is een stuk sceptischer. Ze wou graag mensen helpen maar dan echt. Ik gaf haar geld om het uit te lenen en op die manier mensen echt verder te helpen. Inmiddels doet ze dat nu ruim 2 jaar.

Wakibi.

Geef moe
Geef moe

Er vind ergens ter wereld een ramp plaats en wij als Nederlanders staan direct paraat om te helpen.

Prachtige bedragen worden er bijeen gebracht zowel via televisieacties, sponsorlopen enz. maar sinds enkele jaren heerst er toch die angst "komt mijn geld wel daar waar het echt nodig is".

 

Ik kan geen doel bedenken wat ik niet gesteund heb in het verleden. Liefst via kleinschalige organisaties, vaak geleid door vrijwilligers, omdat die mij het gevoel gaven dat er weinig tot niets bleef hangen van het geld en het daar kwam waar het zo hard nodig is.

 

Ik ben van mening dat je iemand beter een hengel kunt geven dan een vis. Geef je een hengel dan geef je een kans op een verbeterd leven. Het bleef altijd bij geld doneren want dat leek mij de enige mogelijkheid om te helpen.

Tot ik in aanraking kwam met Wakibi, wat een geweldig initiatief.

Wakibi logo
Wakibi logo

Wakibi is een non-profit organisatie die dagelijks de strijd aangaat tegen armoede. Dit doen ze door wereldwijd kredietverleners en ondernemers in ontwikkelingslanden met elkaar te verbinden.

Wakibi gelooft net als mij niet in de vis maar in de hengel en daarvoor ontwikkelden ze een uniek concept dat ondernemers in ontwikkelingslanden op weg helpt via microfinanciering. 

 

Wakibi bied de mogelijkheid om kleine leningen aan ondernemers in ontwikkelingslanden te verstrekken. Je kunt zelf die ondernemer kiezen die jij graag wilt steunen. Dat steunen kun je al doen met een bedrag vanaf 25 euro. Zodra dat geld is terugbetaald (en dat gebeurt in 98% van de gevallen) kun je het bedrag opnieuw investeren in een andere ondernemer of er voor kiezen om het uit te laten betalen op je eigen bankrekening.

 

Het is dus eigenlijk heel simpel.

Je zoekt binnen de projecten, naar dat project wat jou aanspreekt, vervolgens leen je het geld aan de ondernemer, daarna ontvang je updates en terugbetalingen en zodra het gehele bedrag terugbetaald is door de ondernemer kun je er voor kiezen om je geld op te nemen of opnieuw uit te lenen. Die terugbetalingen gaan de ene keer met een paar euro tegelijkertijd, de andere keer duurt het langer en gaat het echt met hele kleine beetjes.

In de twee jaar dat Zinsy het doet heeft ze nog nooit een lening verstrekt die later niet is terug betaald.

Projecten.
Projecten.

Zinsy was 11 jaar toen ze het geld van mij kreeg. De eerste keer zijn we samen achter de laptop gekropen om te kijken aan wie wij het bedrag graag wilden uitlenen. 

Er staan enorm veel projecten op. Door middel van enkele keuze mogelijkheden kun je die lijst verkleinen zodat je makkelijker dat project kan zoeken wat echt bij je past.

Je kunt kiezen op land, geslacht, sector en groep. Daarnaast kun je ook selecteren op looptijd en hoeveel % er al van het gewenste bedrag is verkregen.

Het is mooi om te zien hoe de bloedserieus ze nadenkt over wie het meest geholpen is bij de lening. Is dat iemand die al bijna het bedrag wat nodig is bij elkaar heeft of juist iemand waarbij nog niemand wat geleend heeft.

Vaak kiest ze ervoor om een vrouw te helpen.

De twee laatste leningen die ze gesteund heeft zijn een vrouw die meer bananen wil kweken en een vrouw die een melkkoe wil kopen. 

Veel mensen vragen hoeveel tijd je eraan kwijt bent. Dat ligt geheel aan jezelf. Je zou het binnen 2 minuten kunnen doen dan klik je snel iets aan en stort je het geld. Via de mail word je op de hoogte gehouden als er afbetaald wordt. Dit krijg je te horen bij iedere afbetaling dus niet alleen als het volledige bedrag terug is.

Zinsy kiest er echter voor om echt op onderzoek te gaan wie en waarom ze die wil steunen. Ze doet wel een voorselectie maar leest daarna alle berichten. Vervolgens maakt ze een selectie en bespreekt die met mij. Daarna maakt ze de definitieve keuze en dan is het slechts een klik op de computer.

Het geld dat ze terugkrijgt spaart ze iedere keer weer op tot het 25 euro is en dan leent ze het opnieuw aan een nieuw project uit.

Wat ons betreft is Wakibi echt een aanrader om op een laagdrempelige manier heel doelgericht te kunnen helpen.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 10
 • #1

  Nicole Orriëns (maandag, 25 juni 2018 08:55)

  Nee, ik kende dit nog niet, maar het klinkt heel goed. Een uitstekende manier om mensen te helpen lijkt me.

 • #2

  Lodi (maandag, 25 juni 2018 09:07)

  nee ik ken dit nog niet en ik moet eerlijk zeggen, dat ik steeds vaker het idee heb dat mijn geld niet aankomt bij d mensen die het nodig hebben knalleen de managers er rijker van worden, dus ik geef eerlijk gezegd nog maar weinig aan organisaties en help liever op een manier dat het el bij de mensen aankomt die het nodig hebben.
  https://lodiblogt.nl

 • #3

  Fleur (maandag, 25 juni 2018 09:33)

  Wat een mooie initiatief. Goed ook dat je samen met je kinderen een project hebt uit gezocht!

 • #4

  Esther (maandag, 25 juni 2018 22:11)

  Wat een mooi initiatief, heel goed! Juist het helpen door mensen zelf te laten doen is zo belangrijk!

 • #5

  Mariëlle (dinsdag, 26 juni 2018 11:44)

  Ik moet eerlijk zeggen sat ik geef moe ben. Wij geven zeker weten nog aan goede doelen, maar zorgen zelf dat het geld en de spullen bij de mensen terecht komt. De stichtingen van tegenwooedig, daar hebbik helaas niet zoveel vertrouwen meer in.

 • #6

  judith (dinsdag, 26 juni 2018 13:47)

  Ik ben er ook een beetje klaar mee. Ik breng liever spullen naar het asiel, of naar een vriendin die het verspreid over weeshuizen en blijf van me lijf huizen.

 • #7

  Mamaplaneet (maandag, 06 augustus 2018 18:12)

  Ik ben niet geef moe maar ook ik geloof in hengel geven en geen vis. Maar of een lening de oplossing is. Ik weet het niet.

 • #8

  Marieke (vrijdag, 09 april 2021 07:06)

  Mijn dochter wilt heel graag anderen helpen en steunen. Wij zelf zijn ook enorme voorstanders van de hengel.
  We kennen persoonlijk SLOPB een stichting doe oa micro kredietfinanciering aan lokale bewoners van Bangladesh geeft.

  Maar Wakibi ga ik aan mijn dochter laten zien en voorstellen dat zij dit ook mag doen met geld van mij. Zo kiest zij zelf de persoon uit in plaats van dat de organisatie dat doet.

  Dank je wel voor je mooie inspirerende woorden.

 • #9

  Aafke Van Otterdijk (vrijdag, 09 april 2021 09:01)

  Mooi initiatief! En super hoe Zinsy daarmee bezig is �
  Ik geef ook liever een hengel dan een vis. De enige stichting waar die ik financieel ondersteun, is de stichting waar wij onze hond hebben geadopteerd. Zij houden je ook echt op de hoogte van de ontwikkelingen.

 • #10

  Sandra (vrijdag, 09 april 2021 15:45)

  Gaaf! Ik ben ook al jaren fan van Wakibi, en heb inderdaad ook 1 jaar zo gedaan dat ik de kinderen geld 'gaf' om aan iemand uit te lenen. Onze puberzoon was moeilijk te triggeren om er interesse in te krijgen, maar toen zei ik dat ik 20 euro zou geven, en hij 5 euro zou bijleggen, om aan iemand uit te lenen, en als hij de lening terug zou krijgen, mocht hij die houden (of weer uitlenen, aan hem de keus) dus kon hij 20 euro 'verdienen'. Dat vond hij wel wat. Uiteindelijk heeft hij het nu al voor de 3e keer uitgeleend ;-) dat vind ik dan leuk! Maar hij is wel nuchter en kritisch hoor... de leners bij Wakibi moeten best wat rente betalen én volgens zoonlief 'gaat het toch allemaal op een grote hoop', dus dat je 1 iemand speciaal uitkiest, is alleen omdat mensen dat leuk vinden.

  Dat geldt natuurlijk net zo voor Compassion, een kind-sponsor-organisatie waar wij inmiddels verschillende kinderen sponsoren. Desondanks, heb ik al een paar keer sponsorkinderen en projecten bezocht, en uit eerste hand gehoord en gezien dat mensen echt tools krijgen om hun toekomst te veranderen.