Hoe lang mag ik nog?

Hoe lang mag ik nog?
Hoe lang mag ik nog?

Bij de drie oudsten had ik het "geluk" dat ze totaal geen interesse hadden in spelcomputers, televisie en een telefoon was bij de twee oudsten nog helemaal geen issue toen ze kleiner waren.

 

De drie jongsten daarentegen vinden de playstation en de tablet of televisie wel een magische aantrekkingskracht hebben.

 

Gelukkig zijn ze nog altijd gekker op buitenspelen dan op het spelen van een spelletje achter de playstation maar met de herfst en zijn regenachtige dagen in het zicht besloot ik dat ik wel voorbereid moest zijn om geen oeverloze discussie te krijgen of er nog wel of geen extra potje gespeeld mocht worden. 

Schermtijd.

Schermtijd.
Schermtijd.

Ik ging eerst op zoek naar wat een redelijke schermtijd is om met je kinderen af te spreken. 

Al snel kwam ik er achter dat ik daarin redelijk streng ben. 

De tijden die als redelijk worden gezien, per leeftijdscategorie, zijn:

  • 6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten;
  • 8-10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag;
  • 10-12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag;
  • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.

Deze tijden zijn afkomstig uit het rapport van Kind Online. 

 

Wat zij verder beschrijven is, dat het enorm belangrijk is om afspraken te maken met je kind omtrent het gebruik en uitzonderingen daarop duidelijk te benoemen. Uiteraard is het daarnaast belangrijk je aan deze afspraken te houden.

Het hoort erbij.

Bron Pexels
Het hoort erbij.

Het is iets wat niet meer weg te denken is en ik vind het dan ook belangrijk dat ze er mee om leren gaan.

Of dat nu om televisie kijken, netflixen, spelcomputers, tablets of telefoons gaat.

 

Ik vind het belangrijk om te weten wat ze er op doen, met wie en dat we daar open en eerlijk over kunnen praten.

 

Voor de kleintjes is dit nog prima te doen maar ik merk dat hoe ouder de kinderen worden dit toch steeds lastiger is.

 

Zo vind ik sommige reclames die tussen kinderseries doorkomen echt niet geschikt voor hun leeftijd en is het hun moeilijk duidelijk te maken dat iemand die je een vriendschapsverzoek stuurt echt niet altijd degene is die je op het fotootje ziet. Mediawijsheid is inmiddels echt een onderdeel van de opvoeding geworden en dat begint met die kleintjes, met het maken van afspraken hoe lang en vaak mag je gebruik maken van een beeldscherm.

My timing cards.

My timing cards.
My timing cards.

Ik was van plan om een wekker te gaan gebruiken voor de tijd die ik met hen had afgesproken maar toen kwam ik afgelopen maandag op de beurs iets veel beters tegen.

 

Een van de stands was van my timing cards. Het idee is even simpel als handig. 

Het pakketje bestaat uit een timer, 24 tijdskaarten, 4 bonuskaarten, 1 uitlegkaart en het contract.

 

Je spreekt samen met het kind af hoeveel het maximale beeldschermgebruik per week mag zijn. Samen teken je het contract. Iedere week, geef je het kind, op de vaste dag die je in het contract hebt vastgelegd, de kaarten voor die week. Het kind leert dus zelf plannen, maar ook de gevolgen inzien van als je een dag twee kaarten inzet dat je dan ook één dag van die week niet achter een beeldscherm kan.

 

Samen met Joshua bekeek ik de kaarten. Hij vond ook de achterkant van de kaarten erg leuk. Op iedere achterkant staat een speelsuggestie zoals hutten bouwen maar ook koekjes bakken en vingerverven met vla.

We maakten afspraken en tekenden het contract. Het idee van zo'n contract vond ik eerst een beetje streng overkomen maar hij vond het juist geweldig. "Nu is het echt!".

 

We zijn nu enkele dagen verder en het grappige is dat ik nu al merk dat hij zijn tijd eigenlijk helemaal niet op maakt. Hij is heel bewust al aan het plannen dat hij dit weekend met Djimon, als die weer terug is van zijn introductiekamp, samen achter de playstation wil en daar heeft hij tijd voor nodig.

 

Dat er kaartjes aan verbonden zijn maakt het voor hem veel overzichtelijker en de drang om te vragen naar mag ik nog even of hoe lang mag ik dan nog, zijn geheel verdwenen.

Jeremiah leek het ook geweldig maar hij is er toch nog net iets te klein voor. Hij heeft het overzicht hier nog niet voor maar doet wel mee voor spek en bonen. Hij krijgt een kaart, geeft die weer terug aan mij en samen zetten we dan de timer. 

 

Wat mij betreft is het een echte aanrader!

Ik ben daarnaast erg benieuwd hoeveel schermtijd jullie kinderen krijgen en hoe jullie daar op toe zien.

Reactie schrijven

Commentaren: 0