Persoonlijk

Er zijn momenten dat je gewoon een opmerking maakt zonder dat je er echt verder bij nadenkt of dat je erbij stil staat, dat die ene opmerking een hele trein aan gesprekken zou kunnen veroorzaken. Van de week gebeurde mij dat.

Lisa is inmiddels 21 jaar oud en woont in Leeuwarden. Toen zij 10 maanden oud was werd zij in China geadopteerd door haar ouders. In dit blog neemt ze jullie mee in hoe ze haar adoptie ervaart.

Nadat ik laatst schreef hoe het allemaal begonnen was en hoe de eerste adoptie tot stand kwam, zal ik in dit blog vertellen hoe het verder ging. Hoe we toestemming kregen om af te mogen reizen en hoe de volgende procedure verliep.

River is 8 en zit in groep 5. De groep waarin je begint met surprises maken en eigenlijk bijna niemand meer in Sinterklaas geloofd. River wel en ik ga het haar nog niet vertellen en daar heb ik een reden voor.

Laatst schreef ik over hoe het allemaal begon. Nadat de eerste papieren voor de adoptie op de post waren gegaan begon niet het lange wachten wat mensen vaak verwachten bij een adoptie maar het begin van een enorme berg papier verzamelen. Toen die stapel compleet was ging het opeens heel snel, met nu achteraf gezien een hele speciale wending.

De laatste jaren lijkt iedere dag of maand wel in het teken te staan van iets. Ik besteed weinig tot geen aandacht aan zulke dagen maar aan de adoption awareness month wil ik graag aandacht geven. In deze post vertel ik je hoe het allemaal begon.

Mijn kinderen sporten fanatiek, ze vinden dat ook echt leuk. Ik sport niet en heb sporten ook nooit echt leuk gevonden. Het is niet dat ik het niet kan maar of het nu ballet was wat ik jarenlang heb gedaan of judo waarin ik toch de bruine band behaalde, ik had nooit dat 'Yeah heerlijk even sporten gevoel" wat mijn kinderen en als je Instagram ziet, bijna iedereen lijkt te hebben.

Ze komt dwars uit school. Haar hoofd hangt naar beneden. Haar antwoorden zijn kort en bozig. Bij binnenkomst slingert ze haar tas in de hoek, trapt haar schoenen uit, gooit haar jas over het hok van de hond en gaat naar de wc. Vanachter een gesloten deur hoor ik haar heel boos en geïrriteerd mopperen. Ze praat niet tegen mij maar is in een hevige discussie met zichzelf verwikkeld.

Veel mensen vragen zich af hoe de kinderen zelf over adoptie denken. Veel mensen gaan er ook van uit dat ze alle drie dezelfde vragen hebben en hetzelfde over dingen denken. Ik kan je vertellen dat dat totaal anders ligt.

adoptie, stamboom, kind in boom
Het is een schoolopdracht die heel lastig uit kan pakken want waar begin je als je een stamboom moet maken en geadopteerd bent. Kun je hem dan ├╝berhaupt wel invullen? Weet je de gegevens wel die gevraagd worden? Ik zag op tegen het moment dat de drie jongste er eentje zouden moeten maken. Maar dat bleek onnodig. Alle drie gingen ze er op hun totaal eigen wijze mee om.

Meer weergeven