Samen naar Kopenhagen

Vliegveld Eelde.
Vliegveld Eelde.

Toen ik afspraken had staan om naar Ciff Kids te gaan in Kopenhagen, leek mij dat direct een mooie gelegenheid om er samen met Zinsy een paar leuke dagen van te maken.

 

De reis verliep iets anders dan gepland door de enorme vertraging die we hadden. Ik had besloten om vanaf Eelde te vliegen. Lekker dicht bij huis en een klein vliegveld waardoor ik weinig extra tijd kwijt zou zijn. Helaas, het liep allemaal even anders. Terwijl we net in de auto zaten, kwam er een sms binnen van de luchtvaartmaatschappij dat de vlucht anderhalf uur vertraagt was. 

Ik besloot toch gewoon door te rijden want wat moest ik thuis doen,in die 45 minuten die overbleven.

Op de luchthaven was het bijna uitgestorven en we waren zo door de douane. Daar zaten we dan op de stoeltjes en dat zouden we de komende uren ook nog wel blijven doen. De ene na de andere vertraging werd bekend gemaakt en uiteindelijk bleek dat de mensen die de avond er voor zouden vliegen ook bij ons in het vliegtuig zouden moeten want die vlucht was gecanceld. Er was geen enkele duidelijkheid en op een gegeven moment overwoog ik serieus om mijn afspraken af te bellen en in de auto te stappen, bestemming onbekend, om daar een paar leuke dagen met Zinsy te hebben maar toen kwam het verlossende telefoontje dat er een vliegtuig ging landen.

Ciff Kids.

Ciff Kids 2018.
Ciff Kids 2018.

Ciff Kids is een beurs die tweemaal per jaar plaatsvind in Kopenhagen.

Je vind hier de mooiste kinderkleding, kinderschoenen, speelgoed en interieur voor komend jaar.

 

Ik had een paar super leuke afspraken staan met nieuwe merken die graag over hun collectie vertelde en waarmee ik met sommige een samenwerking aanging. Daar zie je over een tijdje de resultaten van.

 

Het was in de hal echt tropisch warm en mede daardoor was het er niet heel druk. 

 

Veel nieuwe merken besteden veel zorg aan duurzaamheid en gaan steeds een stapje verder in dat proces. Ik vond het prachtig om te zien hoeveel er mogelijk is wat dat betreft.

 

Mini Rodini had prachtige nieuwe prints, de Arcas Bear sneakers waren echt super tof en voor het speelgoed en interieur kan ik een enorme wensenlijst opstellen.

Voor de reizigers onder ons die met een baby reizen kwamen we onder andere het ultieme badje tegen, maar daar over binnenkort meer.

Tijd om de stad te bezichtigen.

De kleine zeemeermin.
De kleine zeemeermin.

Na alle afspraken was het tijd geworden om de stad te bezichtigen.

We verbleven in het Tivoli Hotel en voor dat hotel is een bushalte van de hop on- hop off bussen, ideaal dus.

De bezienswaardigheden liggen in Kopenhagen wel een stuk uit elkaar dus als je alles in korte tijd, met kinderen, wilt zien is die bus een absolute aanrader.

De tickets zijn voor kinderen halve prijs, hier moet je wel even op letten want bij meerdere mensen bleek dat ze toch het volle pond betaald hadden voor de kinderen.

 

Uiteraard mocht een bezoek aan het beeld van de kleine zeemeermin niet ontbreken. Het is het meest gefotografeerde plekje van heel Kopenhagen. Er staan rijen bussen die de toeristen naar het beeld brengen. Ze wachten daar tien minuten en daarna vervolgen ze hun weg. Aan die tien minuten heb je meer dan genoeg tijd want meer dan het beeld bekijken en er een foto van maken, kun je er eigenlijk niet.

 

Winkelen kun je ook uitstekend in Kopenhagen. Je vind er een van de langste winkelpromenades ter wereld; Stroget. Je vind er altijd straatartiesten en heel veel terrasje. Je vind er een divers aanbod van Louis Vuitton tot Hennes & Mauritz en van heel modern tot antiek. Een bezoekje aan de Lego winkel mag uiteraard niet ontbreken.

Christiania
Christiania

We brachten ook een bezoek aan de Vrijstad Christiania. Als je Christiania ook wilt bezoeken, let er dan op bij het kopen van je buskaart dat deze daar ook heen gaat. Er zijn namelijk maar een paar bussen die daar stoppen.

 

Christiania werd gesticht in 1970, toen een groep hippies in het stadsdeel Christianshavn, de verlaten kazerne kraakte.

 

Eerst is er door de Deense regering geprobeerd om de krakers te verwijderen, maar vanaf het einde van de jaren 70 word Christiania als "sociaal experiment" getolereerd. 

De vrijstad is toegankelijk via verschillende toegangspoorten. In Pusher Street wordt openlijk gehandeld in softdrugs maar harddrugs zijn er verboden. De vrijstad kent een vorm van zelfbestuur. Je vind er oa. huizen die gebouwd zijn uit gerecycled materiaal. In het centrum van Christiania vind je verschillende restaurantjes. Vooral de muurschilderingen zijn erg leuk om te zien. 

Persoonlijk zou ik Christiania niet met hele kleine kinderen bezoeken maar dat is geheel persoonlijk.

Nyhavn.
Nyhavn.

Als je ooit foto's hebt bekeken van Kopenhagen dan ben je vast en zeker een foto tegengekomen van Nyhavn.

Nyhavn is een haven in Kopenhagen, die door zijn kleurrijke huizen en vele restaurants en barretjes, een enorme toeristische trekpleister is. 

Hiervandaan vertrekken ook veel rondvaartboten. 

 

Je vind hier veel oude huizen, sommige zijn meer dan 300 jaar oud. De haven heeft niet altijd zo'n goede naam gehad. Er is een tijd geweest dat het een slechte reputatie had vanwege de vele bars en cafés voor zeelieden met bijbehorend vrouwelijk vermaak. Nu tref je er vooral toeristen en kun je bij de diverse restaurants uitstekend ontbijten, lunchen en dineren. 

Hans Christian Andersen heeft in verschillende huizen aan Nyhavn gewoond. 

Frederikskerk.
Frederikskerk.

Amalienborg is de residentie van de Deense vorstin Margrethe II van Denemarken en haar twee zonen met hun families. 

De vier vleugels van het paleis liggen in een vierkant rond het standbeeld van Frederik V. Alle vier de vleugels zijn vernoemd naar Deense vorsten.

 

Als je tussen de gebouwen door kijkt, zie je de prachtige marmeren kerk van Kopenhagen liggen. 

Officieel heet de kerk de Frederikskerk maar in de volksmond staat hij beter bekend als de Marmeren kerk.

 

De kerk werd in 1740 ontworpen en was bedoeld om het 300-jarig regeringsjubileum van het Huis Oldenburg op te luisteren. 

De bouw zou uitgevoerd worden in Noors marmer maar dat bleek zo duur dat in 1770 de bouw werd gestaakt. Bijna 150 jaar bleef de kerk als een soort ruïne staan.

Op 19 augustus 1894 werd de kerk uiteindelijk voor het publiek geopend. 

Hij is echt prachtig en wat mij betreft echt een must visit als je in Kopenhagen bent.

Gefionfontein.
Gefionfontein.

Ten oosten van het Churchillpark, in de richting van Yderhavn, vind je de Gefionfontein. 

De fontein is genoemd naar de godin Gefion. Aan deze mythische godin is een sage verbonden. 

De koning van Zweden zou de godin belooft hebben, dat ze al het land, wat ze in één nacht kon omploegen, het hare zou mogen noemen. Daarop zou ze haar vier zonen in ossen hebben veranderd en hen voor de ploeg gezet hebben. Bij zonsopgang had ze een flink stuk van Zweden omgeploegd. Ze pakte het land op en gooide het in zee, zo zou het eiland Seeland, waarop later Kopenhagen werd gebouwd, zijn ontstaan. 

Het gat dat in Zweden achterbleef, Het Vänernmeer, lijkt inderdaad de vorm van het Deense eiland te hebben.

Dit verhaal vond Zinsy magisch om te horen. Een fontein is leuk om te zien maar als er zo'n verhaal aan vast hangt dan is hij in eens stukken leuker voor kinderen. 

 

Naast de fontein tref je de Sankt Albans Kirke. Deze kerk werd in 1887, gebouwd voor de Algicaanse gemeenschap in Denemarken. Sindsdien worden er nog steeds diensten gehouden in het Engels.

Tivoli Gardens.
Tivoli Gardens.

Wie in Kopenhagen met kinderen komt, kan er bijna niet omheen...een bezoek aan Tivoli Gardens.

Het is een van de oudste attractieparken ter wereld. 

In de jaren 50 bezocht Walt Disney het park om inspiratie op te doen voor de bouw van zijn eerste Disneypark. 

 

Vooral s'avonds is dit park prachtig. Het is dan verlicht door meer dan 115.000 lampen. 

Voor het park dien je een toegangskaart te kopen. Deze geeft enkel toegang tot betreden van het park. Je vind er namelijk ook heel veel leuke restaurantjes, optredens van bands, prachtige tuinen en openlucht theater. 

Wil je in de attracties dan zijn er twee mogelijkheden, je koopt een dagkaart en hebt bij alle attracties vrij entree of je koopt losse kaartjes per attractie. Je bent al snel voordeliger uit met een dagkaart.

 

Ik vond het er totaal anders dan de andere attractieparken waar ik ooit ben geweest (en dat zijn er best veel). Het was zeker niet goedkoop maar ik zou het wel aanraden om te bezoeken.

Tivoli Hotel.

Tivoli Hotel.
Tivoli Hotel.

We verbleven in het Tivoli Hotel,wat we als zeer positief hebben ervaren.

 

Vooral de ligging is uitstekend. Op nog geen tien minuten lopen van het hotel vind je het treinstation, waar de trein je in een kwartiertje naar het vliegveld brengt.

Voor de deur is de bushalte voor de hop on-hop off bussen en mocht je toch nog een taxi nodig hebben, dan staat er altijd een klaar voor het hotel.

Naar Tivoli Gardens loop je in een minuut of acht.

 

Het hotel heeft een binnenzwembad, een grote fitness-ruimte en beschikt overal over zeer goed werkende WIFI.

Het heeft drie populaire restaurants en twee skybars, waarbij je een waanzinnig uitzicht hebt over de stad.

We hebben in twee van de drie restaurants gegeten. Één daarvan, degene die ze zelf adviseren als je met kinderen bent, was prima maar ook niet meer dan dat. In verhouding tot dat wat we aten vond ik het prijzig.

Het andere restaurant was echt super. Het is een sticks and sushi die gevestigd is op de twaalfde verdieping. Ook als je ergens anders verblijft in Kopenhagen, is het zeker de moeite waard om hier te gaan eten, zowel voor het eten als het uitzicht.

 

Ben jij al eens naar Kopenhagen geweest?

Reactie schrijven

Commentaren: 0