Mom 2 Mom: Pietpraat

Hi Charlot!

 

Hoe is het daar?

Hier alles zijn gangetje! Herfst in volle gang, dat betekent dus kaarsjes, boswandelingen en de zwarte pieten discussie.

Deze begint al net zo veel traditie te worden als het hele Sinterklaasfeest op zich.

Ik kan facebook niet openen na augustus (het begint elk jaar vroeger) of de discussie barst weer los.

Het voelt een beetje als het Beatles of Stones of het Ajax versus Feyenoord anno nu. 

Want, je bent voor of tegen.

Team "wat zwart is moet zwart blijven", tegen de gekleurde pieten, de "dan maar iets minder zwarte"-pieten.

 

Het verbaast me enorm, hoe fel het er steeds aan toe gaat.

Heel eerlijk gezegd heb ik er jarenlang geen mening over gehad.

Heerlijk is dat. I don't give a flying fuck. Schminck de man. Of doe het niet.

Maak er een feestje van. Klaar.

Maar de laatste tijd ben ik er iets anders over gaan denken, nadat ik er meer over las.

Heel eerlijk. Het is een kinderfeest. Ik denk oprecht dat geen enkel kind het niet zal begrijpen als er vertelt wordt dat de schoorsteen net geveegd was, en Piet nu wat minder gehavend uit die pijp is gekropen.

De man brengt snoep en cadeautjes...dus al was hij paars met gele stippen: Kom binnen en geef maar hier!

Als er inderdaad mensen zijn die er oprecht last van hebben, waarom dan geen aanpassing?

 

Ik zag hoe Sinterklaas zijn paard thuis liet en op een jet-ski aankwam. Ik zag een Sint die in een Porsche gebracht werd.

Geen probleem. Maar Piet lichter maken? Dikke paniek. Piet Paniek!

 

Ben ik nou zo naiëf Charlotte?

Waarom zouden we zeuren als de kids er waarschijnlijk geen problemen mee hebben?

 

Pas gewoon aan als er kinderen zijn die er oprecht problemen mee hebben.

Er zijn zoveel tradities gemoderniseerd in de loop der tijd. Die vinden we nu normaal. Terwijl we daar in het begin ook vast aan moesten wennen.

Soms moet je nu eenmaal met je tijd mee toch?

 

Of wordt jij nog elke avond aan je haar de grot in gesleurd met knuppel en berenvel?

Hebben jullie in het dorp eigenlijk nog weleens een heksenverbranding?

Of een goed potje stenigen in het weekend?

Gezellig met z'n allen op het plein?

Deze dingen waren ooit ook een traditie!

 

Ik ben trouwens wel blij dat hij niet met een stoomboot vol zeurpieten komt, anders was hij mooi gezonken.

 

Hi Natas,

 

Hier alles goed, druk bezig met een verbouwing en man wat krijg je daar een rotzooi van maar goed om op de pietendiscussie terug te komen, ik vind het zo jammer dat die er is.

 

Het is een kinderfeest en feest staat in mijn ogen voor vreugde en plezier. Niet voor ellenlange discussie waar iedereen een punt heeft en daar voor staat.

 

Ik moet toegeven dat ik er zelf nooit bij stil gestaan had dat zoiets als Pieten, als aanstootgevend en kwetsend ervaren zou kunnen worden.

Ik heb het zelf altijd gezien als geschminkte mensen en ze ook nooit als de mindere gezien want laten we eerlijk wezen, Sinterklaas is leuk maar waar is hij zonder Pieten. In al die sinterklaasfilms spelen toch eigenlijk de pieten de hoofdrol en moet je om hun lachen en zijn zij degene die de problemen oplossen. Sinterklaas is dan "slechts" een oude man.

 

Joshua was absolute de grootste Diego-fan die er ooit is geweest. De ontmoeting die hij had met hem was een droom die uitkwam. Mijn moeder had een identiek pak voor hem gemaakt en het liefste liep hij daar het hele jaar in. Sinds afgelopen jaar weet hij van het grote geheim. Wat vond hij het jammer maar wat nog veel erger was zijn oren stonden ook direct verder open voor de pietendiscussies die bijvoorbeeld op de radio voorbij kwamen. Voordat ik snel een andere zender kon opzetten had hij al gehoord dat er iets aan de hand was.

Toen op school gezegd werd dat de kinderen niet als "zwarte" pieten naar school mochten komen, sloeg de paniek toe bij hem, want hoe ging hij dat doen, bestond er zoiets als blanke schmink of moest hij met foundation aan de slag. 

Uiteraard was dat helemaal niet de bedoeling van school en ook de radio had het niet tegen een klein jongetje maar hij krijgt het wel mee en maakt hem nog eens bewust van zijn "andere" huidskleur.

 

Bij de Action nam ik vorige week alvast pepernotenbakjes mee, die dit jaar voor het eerst niet bedrukt waren met zwarte pieten maar met roetveegpieten. De twee kleinste viel het helemaal niet op. Ze hebben de bakjes vol bewondering bekeken maar geen enkele opmerking gemaakt over het feit dat de pieten er anders uit zagen.

Zinsy daar in tegen riep: "Wat is dit nu? Waarom staan er geen "echte" pieten op? ".

Nadat ik haar uitgebreid het verhaal er achter had uitgelegd vond ze het oprecht vervelend voor de mensen die zich gekwetst voelden maar zat ze tegelijkertijd ook met een groot probleem want als je in groep 8 zit mag je Piet zijn op school. Super leuk uiteraard maar als ze daar met een paar vegen op haar gezicht ging rondlopen werd ze direct herkend door River en Jeremiah. 

Ik snap haar volkomen. Hoe leuk is het om plezier bij kinderen te brengen zonder dat ze weten dat je ze eigenlijk kent. Ik mag hopen dat, dat ook altijd het uitgangspunt is geweest, plezier brengen en dat geen enkele piet ooit heeft gedacht ik ga mij vandaag eens verkleden als piet om een grote groep mensen eens flink te kwetsen.

 

Het blijft een lastig punt. Ik geloof er stellig in dat iedere traditie met zijn tijd mee kan gaan en dat je daar elkaar in kunt vinden als je maar open en eerlijk naar elkaar toe blijft. Wat ik mij echt afvraag is of deze discussie over eigenlijk niet veel meer dan alleen sinterklaas gaat. 

Ja, er is enorm veel discriminatie in Nederland. Veel meer dan ik mij ooit had kunnen voorstellen. Nee, hij vind het niet leuk als iemand hem met Zwarte Piet toeschreeuwt maar Aap vind hij nog veel erger en dat gebeurd ook vaak genoeg.

Daarmee bedoel ik zeker niet dat de Apenheul nu zijn deuren moet gaan sluiten of zijn naam moet aanpassen maar wel dat we HEEL goed met elkaar moeten nadenken dat wat wij als leuk ervaren en als een feest zien, wellicht met een relatief kleine aanpassing een feest voor iedereen kan zijn.

Dat is namelijk waar Sinterklaas voor staat. Een feest voor ALLE kinderen. Feest doet geen pijn of verdriet, Feest verbroederd en dat kunnen wij best heel goed gebruiken in Nederland want enkel samen maak je er een grandioos feest van en die herinnering gun ik mijn kinderen zo!

 

Lieve Natas,

Ik duik weer met mijn kop in de schoonmaakemmer want je kunt hier schrijven in het stof en kruip dan lekker met een kop thee en pepernoten op de bank. 

Een heel fijn weekend gewenst en tot snel!

 

Liefs,

Charlotte

Reactie schrijven

Commentaren: 0