De etalage waar het mee begon.

Het was een paar dagen voor kerst, toen ik in 2016 langs de etalage van de prachtige bloemenzaak Faas Est. liep in Leiden. De deur ging nét op slot, de werkdag zat er op voor de dames daar.

De bloemenzaak gevestigd in een prachtig historisch pand, was compleet ondergedompeld in kerstsfeer, wat onmiddellijk zoveel herinneringen in mij naar bovenhaalde over de kerst in mijn jeugd en mijn liefde voor mooi gedecoreerde winkels. 

Een ding wist ik zeker, het jaar daarop zou ik teruggaan en dan ruimschoots voor kerst, zodat ik al het moois, dat ik toen door de etalage zag, op mijn gemak kon bewonderen.

Hoe mijn liefde voor mooie winkels en kerst is ontstaan!

Faas Est.2016
Faas Est.2016

Ik weet het nog als de dag van gisteren. Eigengereid als dat ik was, ging ik overal op af.

 

Ik was in mijn eentje onderweg naar mijn opa en oma. Niet op de fiets of met het openbaar vervoer. Nee! Gewoon lopend, mijn opa en oma woonden namelijk aan het einde van onze straat.

 

Halverwege de straat was een pleintje. En op de hoek van dat pleintje zat een kapsalon.

Het was een paar weken voor kerst en op het moment dat ik langsliep, stopte ik voor de etalage!

De dame van de kapsalon was de hele winkel inclusief de etalage aan het versieren met kerstspullen.  Ik had zoveel bewondering voor wat ze deed en wist vanaf dat moment vast dat ik later ook in een kapsalon wilde werken!

Want het gezellige gevoel dat deze etalage bij mij opriep, dat wilde ik voor altijd vasthouden.

Kerstboom optuigen.

Faas Est.2016
Faas Est.2016

Ik kon niet wachten tot de kerstboom uit de tuin gehaald werd door mijn vader en de kerstspullen van zolder gehaald werden om de boom te gaan versieren.

 

Ik wilde helpen met "mooi" maken, maar op de 1 of andere manier werd dat niet op prijs gesteld.

De kerstboom stond dus altijd opgetuigd en wel klaar als wij s'middags uit school kwamen. 

Mijn moeder deed dit liever alleen.

 

Nu ik zelf kinderen heb,begrijp ik wel waarom. Het optuigen met drie kinderen om je heen is een zenuwslopende klus en lang niet zo romantisch als in de films op tv.

Dromen najagen!

Faas Est.2016
Faas Est.2016

Ik hield niet van school, ik wilde dolgraag werken in een mooie winkel, met grote etalages, zodat ik met al mijn liefde voor het etaleren en decoreren een stopkracht wist te creëren, waardoor mensen wel naar binnen moesten komen, omdat ze de verleiding niet langer konden weerstaan.

 

"Het liefst ging ik al werken toen ik 14 was, maar gelukkig heb ik toch een afgeronde MBO opleiding en mijn ondernemerspapieren gehaald".

 

Voor mij hoorde bij de juiste winkelsfeer ook de juiste muziek. Ik sprak met passie over de spullen die ik verkocht en ging zelfs kerstbomen optuigen bij mensen thuis, die ook graag eens een mooi gedecoreerde boom in huis wilden.

Ik met veel liefde vanaf mijn 19e tot aan vorig jaar in de meest mooie winkels gewerkt en de kroon op mijn "carrière" was de Bijenkorf in Amsterdam. 

Maar ook daar is veel veranderd en is het lang niet meer zo speciaal als vroeger. Steeds meer afdelingen verdwenen en als personeel werd je alleen nog maar ingezet op de uren dat het echt nodig was. En wil je niet dagelijks tot 21:00 uur inzetbaar zijn en met kerst thuisblijven? Dan hoor je daar niet meer.

Zodoende mijn besluit om het over een andere boeg te gooien.

FAAS EST. 2016

Faas Est. 2016
Faas Est. 2016

Helaas leven we nu in een steeds groter groeiende online wereld, waardoor de speciaalzaken zoals deze in Leiden, langzaam uit het stadsbeeld verdwijnen.

Het gevoel wat mooie etalages oproepen kennen onze kinderen straks niet meer. Laat staan onze kleinkinderen.

 

Neem gewoon de moeite eens om in dit geval prachtige kerstdecoratie te halen bij Faas Est. 2016 in Leiden.

En natuurlijk is deze 10 x zo duur als bij de Action. Vreselijk om dit vergelijk te moeten maken, maar helaas hoor ik dit te vaak voorbij komen.

 

Je kunt het namelijk totaal niet met elkaar vergelijken. De beleving, het gevoel, de service,en de prachtige kerstdecoraties waar ik het over heb, die komen ieder jaar weer te voorschijn omdat je die verzamelt. Ieder jaar weer 1 mooie decoratie erbij. En ieder heeft zijn eigen herinnering.

Online kerstballen inslaan!

Faas Est. 2016
Faas Est. 2016

Doe me 1 plezier! En doe dit niet!

Ga je naar Leiden? Ga je kijken waar ik geweest ben? En laat je mij weten hoe jouw ervaring was?

Om je vast in de stemming te brengen heb ik een aantal mooie foto's gemaakt.

En ik weet nog meer fantastische adressen in Leiden hoor!

Dus je kunt er ook een leuke dag van maken. Vraag het me gerust.

 

En waarom ik nu niet meer in een winkel werk? Ik heb mijn werk er van gemaakt om alle mooie winkels die er nog zijn te bezoeken, te fotograferen, reclame voor ze te maken en dat zou ik nooit kunnen doen als ik op 1 plek blijf staan.

 

En...ik wil met kerst thuis zijn!

 

Mijn bedrijf heet Talk About Style en ik kom heel graag bij jouw winkel langs als je dit eens leuk zou vinden!

Groetjes,

Renate.

Reactie schrijven

Commentaren: 0