Kids en cultuur...#hoe dan ?

Bron Pexels
Kerken bezoeken.

Mijn ouders waren nogal van de cultuur. 

Tijdens kampeervakanties werden we eindeloos in Italiaanse steden, kerken en musea in gedreven terwijl de mussen van het dak vielen van de hitte.

En ik en mijn broer alleen maar gelato wilden en wilden shoppen in de plaatselijke Benettonwinkel.

 

Mijn vader was architect en dat merkte je zelfs bij het spelen.

Hij bekeek onze Legohuisjes met een vriendelijk maar kritisch oog en zei dan zoiets al "Ah, mooi huisje, je had alleen de zichtlijn hier even kunnen doortrekken".

 

Vaste prik was het nieuwjaarsconcert in het Concertgebouw in Amsterdam. Op Nieuwjaarsdag twee onwillige en slaperige kids de auto indrijven om op tijd in Amsterdam te zijn. 

Ik geef het je te doen. En niets de top 40, in de auto werd tijdens elke autorit alleen naar klassieke muziek geluisterd. 

 

Mijn eerste naakte man zag ik in de schouwburg, toen mijn ouders me op jonge leeftijd meenamen naar kindertoneel, waar die naakte man tijdens de eerste scene uit een kartonnen doos kroop.

 

Cultuur kan je leven verrijken.

Bron Pexels
Moderne dans.

Vroeger was al dit blootstellen aan cultuur een duidelijk geval van parels voor de zwijnen gooien.

Maar achteraf bekeken ben ik mijn ouders dankbaar dat ze hebben doorgezet.

 

Wijsheid komt met de jaren en nu kan ik een mooie tentoonstelling, een prachtige Italiaanse kerk of een (klassiek) concert waarderen.

Cultuur kan je leven verrijken. Of het nu moderne dans, hip hop, pop, klassiek, film, toneel, graffiti of weet ik veel wat is.

 

Ik hoop mijn zoon ook wat cultuur mee te geven. Maar je raadt het al. Het is nou niet echt aan hem besteed. Hij boft, want ik vind Slam FM ook prima in de auto. 

In plaats van een nieuwjaarsconcert vind ik de show van Freek Vonk ook goed. We proberen het hem op slinkse wijze toch wat cultuur mee te geven. Soms slaat het aan, vaak ook niet.

Zoals het museum in Denemarken, vol met moderne kunst, waar hij na 5 minuten al met een gezicht als een oorwurm verkondigde dat het "saaie shit" was.

Een open dag op de plaatselijke muziekschool vond hij wel weer lachen. Ook het museum Voorlinden sluit goed aan op wat kinderen leuk vinden.

De Cinekid-film die we laatst zagen vond hij helaas niet te doen. "Waar ging die nou over, mama?" 

Eh, wist het ook niet zo te vertellen. "Jahaaa, de volgende keer gaan we weer naar de nieuwe Sinterklaasfilm".

Kunst for Kids.

Museum Boijmans van Beuningen
Museum Boijmans van Beuningen

Een grote hit was het project "Kunst for Kids", georganiseerd dor het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. 

Kinderen kiezen hier uit zo'n 26 werken een eigen kunstwerk uit voor €35,00.

In de schoolvakanties organiseren veel musea leuke, laagdrempelige activiteiten voor kinderen, waarbij ze kunnen knutselen of een speciale speurtocht kunnen doen.

Begin ermee wanneer ze wat kleiner zijn. En houd vol! Wie weet staat er nog eens een echte cultuurliefhebber op.

 

Vinden jullie het belangrijk om je kinderen cultuur mee te geven. En wat dan? Maar vooral...#hoedan?

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    marion (donderdag, 08 november 2018 08:17)

    tijdens onze vakanties mochten de ene dag de kinderen kiezen de andere dag de ouders. zo wisten ze dat de volgende dag hun dag was. En af en toe zat er een museum bij.

  • #2

    Saralien (donderdag, 08 november 2018 08:47)

    Ik zou het graag doen, mijn kinderen meer aan kunst en cultuur onderwerpen. Soms lukt het nog bij de 9 jarige, maar vooral de tieners willen er niets meer van weten. Van helemaal niets trouwens, dus wie weet gaat het ook wel weer over.