Ik ben stiekem heel gek op iets.

Kaarten.
Kaarten.

Zodra de maand december in zicht komt begint het bij mij te kriebelen.

Ik speur rond op internet naar ideetjes, peins na over dé tekst die het dit jaar moet worden en dan moet de foto gemaakt worden.

Kerstkaarten, ik houd ervan!

 

Ook al doe ik nog zoveel zakelijk en privé online, een kerstgroet hoort voor mijn gevoel in kaartvorm en niet als email verzonden te worden.

 

Al sinds mijn kindertijd kan je mij echt blij maken met een kaartje.

Voor mijn tiende verjaardag vroeg ik dan ook aan iedereen om een kaartje te sturen, in plaats van een cadeautje mee te nemen. De meest mooie kaarten ontving ik. Van sommige ooms en tantes wel 5 kaarten. In die tijd kon ik ook echt ronddolen in kaartenwinkels.

 

Maar naar mate de jaren voorbij vlogen kwam er steeds minder leuke post. Een envelop met een rekening daarin geeft nu eenmaal niet dat leuke gevoel dat een kaart je geeft.

Maar met kerst dan zijn ze daar, de kerstkaarten. 

Het is misschien een beetje kneuterig maar wat vind ik het leuk om een kaart te ontvangen waar iemand echt zijn best voor heeft gedaan. Of dat nu een kaart uit de winkel is met een mooie persoonlijke groet erin geschreven, een geknutselde kaart of een kaart die online gemaakt is.

Waar kies ik voor?

Kerstkaarten knutselen.
Kerstkaarten knutselen.

Vroeger ging ik nog in de weer met allerhande knutselspul om de perfecte kerstkaart te maken, tegenwoordig heb ik daar simpelweg de tijd niet meer voor.

 

Ik verstuur er ook teveel kaarten voor om dat nog te kunnen doen. Gelukkig zijn er heel veel mogelijkheden om toch echt je eigen kaart te creëren zonder dat het heel veel tijd kost of dat je heel technisch aangelegd moet zijn, want dat ben ik helaas niet.

 

Sinds enkele jaren maak ik mijn kerstkaarten via Kaartje2go. Er zijn tal van mogelijkheden om daar zelf je kaart samen te stellen. Ik kies vooral voor die site vanwege het gebruikersgemak dat zo enorm groot is. Het is echt kinderspel om daar zelf een kaart te maken. Geen gedoe dat je eerst een programma of iets dergelijks moet downloaden, nee, je upload de foto of foto's die je wilt verwerken in je kaart en daarna kan je tekst toevoegen. 

 

Ik wist dat ik sowieso een foto op mijn kaart wilden hebben maar verder stond ik er dit jaar redelijk blanco in. Als je op de site in de zijbalk aanvinkt dat je een foto wilt verwerken in je kerstkaart blijven er nog steeds 1456 mogelijkheden over, dat schoot dus nog niet echt op.

Gelukkig kun je nog meer filters toevoegen waardoor je precies de juiste selectie te zien krijgt.

Al snel wist ik dan ook welke kaart het moest worden.

Maar welke foto kies ik uit.

Bij de grote kerstboom.
Bij de grote kerstboom.

Over de kaart en ook over de tekst was ik snel uit.

Het moest een tekst zijn waarbij duidelijk naar voren zou komen waar het echt om draait in het leven, want daar ben ik in 2018 op zowel positieve als negatieve wijze meer dan eens achtergekomen.

 

Toen kwam het volgende, er moest een foto op de kaart komen en daar liep ik vast.

Met zes kinderen, heel veel mooie en leuke momenten en een moeder die graag alles vastlegt, was er teveel keuze in foto's.

Ik heb heel wat tijd zitten scrollen door foto's maar vond niet de foto waarbij ik dacht, dit is hem!

 

Tot ik met River over de kerstafdeling liep bij Tuinland. 

"Mama, kunnen we nog een keer terug gaan dan wil ik dat je een foto in mijn kerstjurk maakt voor buikmama en met mijn witte jas die heeft ze ook nog niet gezien".

Uiteraard kon dat en daarmee was ook de foto gemaakt voor de kerstkaart.

 

Dit jaar niet alle kinderen erop maar een meisje dat zo graag haar jurk en jas aan haar buikmama wou laten zien en zei "als we die op de kerstkaart doen dan ben ik bij haar met kerst in de jurk die ik thuis draag, zo zijn we echt samen"

 

En is dat niet precies waar het om gaat: dat we elkaar zien, aan elkaar denken en er voor elkaar zijn.

Een kerstkaart vertegenwoordigt voor mij zoveel meer dan enkel een stukje papier. Het is een blijk van waardering, een bedankt voor het afgelopen jaar, een wens voor het volgende jaar en een wat fijn dat je in mijn leven bent- groet.

Het eindresultaat.

Het eindresultaat.
Het eindresultaat.

De kaart was snel samengesteld. Je ontvangt nu gratis rode enveloppen bij je bestelling (Het is wel op=op dus wacht niet te lang)

Dat en de mooie sluitzegels maken de kaart helemaal af.

 

Gelukkig hoefde ik niet lang te wachten om het eindresultaat te zien want al na 2 dagen lag mijn pakketje, zorgvuldig ingepakt in de brievenbus.

 

Doordat ik de tekst er al in had laten drukken was het enkel nog een klusje om de enveloppen van adressen en postzegels te voorzien.

Nu hopen dat ze ook dit jaar weer in de smaak vallen.

Ik ben in ieder geval heel erg blij met het eindresultaat.

Kaarten door het huis.

Kerstkaarten versturen.
Kerstkaarten versturen.

De eerste kaarten druppelen al weer binnen. Dit jaar hangen ze aan een koord in de gang.

 

Na de kerst gaan de kaarten overigens niet in de prullenbak. De kinderen spelen er nog wekenlang postbode mee.

Dat is iets wat ik ook vroeger als kind al deed. Mijn oma bewaarde ze voor mij in haar secretaire en als ik dan bij haar kwam na de feestdagen dan speelden we uren postbode in plaats van het knopenwinkeltje wat we anders altijd speelden.

 

Wat zij altijd zei is "Stuur kaarten naar familie en vrienden maar reserveer er ook 2 om te sturen naar mensen waarvan je weet dat ze het moeilijk hebben, eenzaam zijn of waaraan je wilt laten weten dat je aan ze denkt.

Als iedereen dat doet dan vieren we écht kerstfeest samen!".

Ik vind dat een mooie gedachte en al zo lang ik op mezelf woon gaan er ieder jaar hier 2 kaarten naar mensen die niet tot mijn vrienden of familiekring behoren. Een kleine moeite die vaak enorm gewaardeerd wordt.

 

Ik ben enorm benieuwd of jullie ook kerstkaarten versturen of dat jullie kiezen voor een digitale groet of wellicht helemaal niets. Laat het mij weten!

Reactie schrijven

Commentaren: 11
 • #1

  nicole orriens (woensdag, 19 december 2018 09:12)

  Wat een prachtige kaarten zijn het geworden zeg! Ik vind ze echt heel mooi. Zelf ben ik een lakse kaart verstuurder moet ik bekennen. Ik ben er niet trots op....

 • #2

  lodi (woensdag, 19 december 2018 09:24)

  wat een prachtige kaarten, en mooie tekst. dit jaar maakte ik ze zelf maar mijn ouders stuurde ook een foto en dit vind ik toch ook heel speciaal.

 • #3

  Alexa (woensdag, 19 december 2018 09:58)

  Wat een prachtige kaarten zijn het geworden zeg! Ik vind kaartjes ook altijd zo leuk!

 • #4

  Verena (woensdag, 19 december 2018 11:20)

  Wat een leuke kaart zeg! Origineel! Wij zijn gestopt met kerstkaarten helaas

 • #5

  Thomas (woensdag, 19 december 2018 11:39)

  Wat mooi en origineel gemaakt! Hier zijn we vaak te laat met Kerstkaarten sturen, hoewel het toch echt leuk is om kaarten te ontvangen.

 • #6

  kiki hasselton (woensdag, 19 december 2018 11:44)

  mooie kaarten! Ik stuurde ook altijd kaarten, maar ik vind het nu echt te duur geworden helaas :-(

 • #7

  Sherry (woensdag, 19 december 2018 23:18)

  Ik verstuur mijn kaarten nog altijd. Ik houd niet zo van dan onlinegedoe. Ik vind een persoonlijk kaartje altijd leuk. Morgen gaan er weer 3 de deur uit.

 • #8

  Nadia (donderdag, 20 december 2018 12:13)

  Mooi! Wij sturen ze dit jaar niet, lang leve de app haha! Volgend jaar gaan we lekker aan de knutsel of met een mooie foto.

 • #9

  Renata Feyen (donderdag, 20 december 2018 13:08)

  Mooi resultaat - ik maak ook graag zulke dingen zelf :)

 • #10

  beautyandlifebycecilia (donderdag, 20 december 2018 13:19)

  Wat een leuke kaart heb je gemaakt, ik heb zelf nog een voorraad aan kant en klaar kerstkaarten dus ga deze eerst even opmaken

 • #11

  Juliette | Strongbody.nl (donderdag, 20 december 2018 13:54)

  Aaaawh wat zijn je kaarten mooi geworden! En wat een mooi gebaar dat je ze nog stuurt. Ik heb jarenlang zelf ontworpen kerstkaarten gemaakt, maar daar ben ik jaren geleden mee gestopt. Maar soms is het toch leuk om post te ontvangen. Misschien volgend jaar weer eens doen!