Die laarzen bleken niet alleen mooi, ze stonden voor heel veel meer.

Dagenlang heeft ze mij allerlei redenen aangedragen waarom ik die laarzen voor haar moest kopen.

River wil eigenlijk nooit iets echt heel graag. Vraagt eigenlijk nooit om iets, dus als ze dat wel doet dan weet ik dat ze het echt heel graag wil.

Die laarzen kwamen er en ze was door het dolle heen. Ze gingen zelfs mee naar bed. Pas 2 dagen later kwam ik erachter waarom die laarzen zo belangrijk waren voor haar.

Ze moet weten dat ik die laarzen heb!

Bootstock laarzen
De laarzen die ze moest hebben.

Ze had allerlei redenen aan mij gegeven waarom ze die laarzen moest hebben.  Van dat ze overal bij zouden staan tot dat ze vast en zeker heerlijk zouden zitten. Het zou eigenlijk gewoon dom zijn als ik ze niet zou kopen.

Ze had wel 1000 redenen opgenoemd maar pas toen de laarzen al 2 dagen in huis waren kwam ik achter de daadwerkelijke reden waarom deze laarzen zo belangrijk voor haar zijn.

 

Toen ze binnenkwam en ze ze aandeed straalde ze van oor tot oor. Het was al laat toen de postbode aan de deur kwam dus ze werden gepast met een pyjama. Heel precies werden ze door haar naast haar bed gezet toen ze ging slapen. Het zou het eerste zijn wat ze zou zien als ze wakker zou worden vertelde ze mij toen ik de kamer uitliep.

Ik ging een uurtje later nog even wat wasgoed in haar kast leggen en daar lag ze. Een gelukzalige glimlach op haar gezicht, haar laarzen om haar armen geschoven, ver weg in dromenland.

 

De volgende dag sprak ze non stop over haar laarzen, of ik begreep hoe mooi ze waren en bovenal hoe belangrijk ze waren.

Ik zag niet wat ze eigenlijk wou zeggen. Ik zag alleen haar enthousiasme over de laarzen. Ik zag niet het verhaal wat achter dat enthousiasme schuilging.

Tot ze ze er maar op bleef hameren dat ze ze moest laten zien aan haar oma in Amerika. 

Normaal is daar heel veel contact mee maar toevallig is die deze week in North Carolina en heeft ze niet echt een goede internetverbinding. River wil vaker dingen aan haar laten zien of vertellen dus nog ging er geen belletje bij mij rinkelen.

Het was het moment dat ze 's nachts in mijn bed kroop en vroeg of het nu licht was in Amerika. 'Probeer haar dan nu te bereiken, misschien lukt het nu. Oma moet weten dat het met mij goed gaat, ze moet die laarzen zien'.

De tranen liepen inmiddels over haar wangen, pure wanhoop in haar stem.

 

Uiteindelijk kwam het hele verhaal eruit. 

River stelt veel vragen. Wil overal de details van weten. Zo vroeg ze ook aan haar oma wat ze wel altijd had toen ze op straat leefde. Het antwoord was een tandenborstel. Ze had al die jaren ervoor gezorgd dat ze altijd een tandenborstel had. Zodra je je tanden verliest wordt terugkeren naar de maatschappij nog moeilijker was de reden die ze River gaf.

River vroeg haar ook wat naast een dak boven je hoofd en eten datgene was wat haar oma het liefste wilde hebben toen ze op straat woonde.

Haar oma vertelde haar toen dat ze altijd keek naar de schoenen van mensen en als ze dan iemand voorbij zag lopen met cowboylaarzen dan wist ze 'die heeft het goed voor elkaar'. Die laarzen gingen symbool staan voor geluk, voor een gelukkig leven, voor je geen zorgen hoeven maken.

Het was daadwerkelijk het eerste wat haar oma kocht nadat ze na jaren op straat te hebben gewoond een woning kreeg. Haar oma zei haar toen 'Als je iemand ziet met cowboylaarzen dan weet je die snapt geluk, die is gelukkig'.

 

Die woorden zijn in River haar hoofd een eigen leven gaan leiden. Toen haar oma mij een paar weken terug vertelde dat ze het moeilijk vind dat ze de kinderen zo weinig echt kan zien, dat ze wou dat ze hun geluk mee kon krijgen door af en toe een kijkje te nemen, dat ze hoopt dat de kinderen haar leven zullen begrijpen en niet veroordelen was er een meisje dat meeluisterde. Een meisje dat dat Engels veel beter had begrepen dan iemand ooit had kunnen bedenken.

Een meisje van bijna 9 dat een oplossing bedacht. 

Een oplossing in de vorm van laarzen.

 

Oma zag de laarzen en zij begreep het meteen.

In alles was duidelijk dat dit om een connectie ging die door niets verbroken kon worden, niet door een oceaan, niet door elkaar niet echt zien. Deze twee begrijpen elkaar.

Die laarzen, ik vind ze nu nog mooier dan ik ze al vond.

Ze staan voor zoveel, voor geluk, voor liefde, voor begrip, voor doorzettingsvermogen.

Ze passen dus perfect bij mijn meisje. Mijn meisje dat op haar eigen unieke manier de wereld een stukje mooier maakt.

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 17
 • #1

  Priscilla (zaterdag, 20 maart 2021 08:02)

  Wauw, wat een prachtige reden om graag een paar mooie laarzen te willen hebben. En wat knap van je dochter dat zij zich er zo in vastgebeten heeft. Niet voor haar eigen geluk, maar om haar oma te laten zien dat ze echt gelukkig is. En dat het geen 'lege' woorden zijn. Wat direct ook een compliment voor jouzelf is. Een mooiere boodschap kun je van je kinderen niet krikgen.

 • #2

  Suus Freen (zaterdag, 20 maart 2021 08:20)

  Waaauw. Wat een bijzondere dame is het toch. En mooi dat het zo bevestigd kan worden voor haar... waardevol

 • #3

  Danielle (zaterdag, 20 maart 2021 09:01)

  Jeetje wat een bijzonder kind is River! De tranen stromen over mijn wangen na het lezen van dit verhaal. Wat een liefde tussen oma en kleindochter, al wonen ze zo ver uit elkaar! Ook hulde naar jou hoe je het allemaal doet!

 • #4

  Maddy (zaterdag, 20 maart 2021 09:04)

  Wat een ontroerend mooi verhaal.
  En zo mooi beschreven. ❤️

 • #5

  Aïde (zaterdag, 20 maart 2021 09:19)

  Stil... ❤️

 • #6

  Tanja (zaterdag, 20 maart 2021 09:20)

  Wat ontroerend !

 • #7

  Jannie (zaterdag, 20 maart 2021 09:29)

  Wat een ontroerend verhaal ❤️

 • #8

  Linda (rozemetwittestippen) (zaterdag, 20 maart 2021 09:53)

  Wow! Die komt binnen zeg. Prachtig om te lezen hoe zóiets “kleins” een wereld van verschil kan betekenen. Prachtig. Ben er stil van..

 • #9

  Joann rebel.moms (zaterdag, 20 maart 2021 10:44)

  Oh wat mooi! En wat schrijf je het prachtig. Het geluk is door de telefoon te voelen! ❤️

 • #10

  Astrid (zaterdag, 20 maart 2021 11:22)

  Jeej, wat prachtig voelbaar geschreven. Wat voel ik een diep respect voor River en voor haar buikfamile en haar hartfamilie! Wat een kracht, kwetsbaarheid, liefde, zorgvuldigheid en invoelend vermogen zitten er in dit meisje.
  Toen je eerder de foto plaatste met de laarzen aan haar armen flitste er door mij heen dat die laarzen linkten aan Amerika. Hoe waar dit blijkt had ik niet kunnen bedenken.
  River komt er wel in het leven, dat is zo voelbaar door al jouw verhalen heen.
  Warme knuffel voor jullie allemaal en River in het bijzonder. Wat een bijzonder prachtig kind!

 • #11

  Leanne (zaterdag, 20 maart 2021 13:12)

  Weet je wat nou grappig is, dat ik bij die foto die je al eerder postte meteen aan Amerika moest denken. Niet helemaal onterecht dus. Prachtig verhaal!

 • #12

  Lija (zaterdag, 20 maart 2021 14:30)

  Ik ben gek op m'n cowboy laarzen !.
  Aks ik ze nu aan doe zal dat altijd met een dubbel gevoel zijn !
  River wat een PRACHT meid ben je!

 • #13

  Jacintha (zaterdag, 20 maart 2021 19:04)

  Wauw ❤️

 • #14

  Nance (zaterdag, 20 maart 2021 21:36)

  Waauw..
  De tranen stromen over mn wangen.
  Ik heb namelijk een hele fijne band gehad met mijn 2 oma's. En dat gun ik iedereen

 • #15

  Evelien (zaterdag, 20 maart 2021 21:38)

  Wat een prachtig kind is River. Heb gewoon een brok in mijn keel...

 • #16

  Inge (zondag, 21 maart 2021 07:19)

  O wow! Wat prachtig zeg ❤️

 • #17

  Sabine (maandag, 22 maart 2021 09:32)

  Wauw wat mooi