De gouden tip voor het inlopen van je Dr Martens.

Ze zijn gigantisch populair en ook hier in huis zijn ze in allerlei maten te vinden. Ik had ze zelf nog niet maar daar is sinds een tijdje verandering in gekomen. Dr. Martens ze hebben enorm veel voordelen, zo combineren ze overal bij, doe je er heel lang mee en zijn ze ook nog eens goed voor je voeten. 

Toch hebben ze ook een nadeel, het inlopen kan erg pijnlijk zijn.

Ik had daar geen last van door de gouden tip die ik jaren geleden kreeg van mijn opa en die bij iedereen werkt.

Tips voor het inlopen van je Dr. Martens.

Het inlopen van Dr. Martens kan vrij pijnlijk zijn en soms lang duren bleek uit de vele reacties die ik kreeg toen ik vertelde dat ik Dr. Martens had gekregen. 

Een groot aantal tips kreeg ik van jullie maar de tip die ik uiteindelijk gebruikt heb en waardoor ik na een dag er uren op kon lopen zonder last zat er niet tussen.

 

Het probleem bij het inlopen is bij Dr. Martens vaak bij de rand van de tong die tegen je voet drukt en de hak. 

 

1. Het juiste model en de juiste maat.

Zoals bij iedere schoen is het ook bij Dr. Martens belangrijk om het juiste model en de juiste maat aan te schaffen.

Er zijn enorm veel varianten als het op Dr. Martens aankomt. Zo heb je niet alleen een grote verscheidenheid aan kleuren maar ook in zolen en materialen. Er zijn bijvoorbeeld ook Dr. Martens van zacht leer, uiteraard lopen deze makkelijker in dan de stugge variant. De lakleren variant is de meest stugge variant. 

Dr. Martens vallen normaal qua maat. Vaak wordt de fout gemaakt een grotere maat te kopen dan de gebruikelijke maat doordat de schoenen bij het passen knellen. De Dr. Martens moeten bij het passen niet op de hak knellen en je moet met je tenen niet de voorkant raken. Dat ze op je wreef knellen maar dit loop je absoluut uit.

 

2. Loop ze eerst thuis in.

Doe je nieuwe Dr. Martens niet direct de eerste dag aan voor een flinke wandeling, een dag shoppen of een werkdag. De meeste mensen lopen ze eerst thuis in. Iedere dag een beetje langer tot dat ze niet meer zo strak zitten en niet meer knellen. Vaak doen mensen ze de eerste week alleen voor korte momenten aan. Ik heb ze na een dag binnen gedragen te hebben en de gouden tip toegepast te hebben gewoon altijd aangehad. Ook tijdens lange wandelingen.

 

3. Draag goede sokken en trek de veters niet te strak aan.

Het knellen op de wreef kan je een heel stuk voorkomen door de veters de eerste tijd niet te strak aan te trekken. Veel mensen vinden naast de druk op de wreef ook de druk op de hak, de eerste tijd onprettig. Goede sokken kunnen je daarbij helpen. Er zijn zelfs speciale sokken van Dr. Martens zelf om je schoenen mee in te lopen. Sportsokken of wandelsokken bieden hetzelfde resultaat.

 

4. Blarenpleisters.

De tip om blarenpleisters uit voorzorg te plakken op de plaatsen waar de schoen knelt, is de meest gehoorde tip.

Zelf heb ik dit niet gedaan. Wat de winkel adviseerde is om zeker niet te lang door te lopen als je pijn krijgt tijdens het dragen van je Dr. Martens.

 

5. De gouden tip van opa.

Mijn opa was een schoenmaker. Meerdere van zijn zoons en kleinzonen zijn in zijn voetsporen getreden. Goede schoenen was iets dat altijd als belangrijk werd gezien. Een goede schoen kan je namelijk nog zoveel extra levensduur geven doordat je hem kunt laten opknappen als dat nodig is en zoals hij altijd zei "Je voeten moeten een heel leven je dragen, daarmee help je ze door ze in goede schoenen te steken".

Dr. Martens vallen zeker in de categorie goede schoenen. Het waren de schoenen die de orthopeed ook direct adviseerde toen ik hem naar goede schoenen vroeg. Maar hoeveel geduld ik ook heb met kinderen, zo weinig geduld heb ik met heel veel andere dingen. Als ik nieuwe schoenen heb dan wil ik ze aan. Dan wil ik niet nog dagen bezig zijn met inlopen. 

Ik besloot de tip van opa te gebruiken en dat bleek na al die jaren nog steeds een gouden tip. Het is heel simpel. Je maakt een tennisbal nat onder de kraan, doet deze in je Dr. Martens op de plek waar de tong knelt en laat ze een nacht staan. Het leer rek je hierdoor op.

De volgende ochtend waren de schoenen gewoon droog en kon ik ze zonder enige druk op mijn wreef aan. Eigenwijs als ik ben besloot ik ze gewoon aan te laten tijdens de wandeling van 10 kilometer die gepland stond. Ik heb helemaal geen last gehad.

Oprekken kan je ook bij de schoenmaker laten doen als je zelf niet aan de slag wilt met een tennisbal maar het werkt perfect. Mocht je na het lezen denken deze schoenen sla ik maar over want dit klinkt niet echt als een fijne schoen dan moet ik je toch nog echt even vertellen dat het de fijnste schoenen zijn die er zijn. Het begin is dan misschien even wat werk maar dat is het meer dan waard.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0