Duurzame kleding, koop jij dat?

Als er een punt is wat ik van tegenstanders van grote gezinnen vaak te horen krijg dan is het wel dat je als groot gezin, groot vervuiler bent. Uiteraard vervuilen wij meer dan een gemiddeld gezin bestaande uit 3 personen toch denk ik dat er juist ook dingen zijn waardoor een groot gezin op sommige punten veel minder verbruikt. 

Ik vind het namelijk wel belangrijk om te denken aan onze planeet, er is er tenslotte maar 1.

Waarbij dat heel makkelijk kan is de aanschaf van kleding.

Duurzame kleding voor kinderen en volwassenen.

Tweedehands kleding, het doorschuiven van kinderkleding, het zijn zeer goede opties om bewust bezig te zijn met je kleding.

Ik heb geen tijd om Marktplaats af te struinen en doorschuiven lukt hier vrijwel nooit door verschillende maten in verschillende seizoenen.

Om toch bewust bezig te zijn met kleding, koop ik heel bewust en het liefste duurzaam.

 

Wat is dat nu eigenlijk, duurzame kleding? 

Volgens Van Dale heeft 'duurzaam' de volgende betekenis: Het milieu weinig belastend.

Het is dus belangrijk dat duurzame kleding geproduceerd wordt op een manier die weinig effect heeft op het milieu. Naast dat het weinig effect mag hebben op het milieu is het daarnaast belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de werkomstandigheden van de arbeiders die de kleding fabriceren.

 

Waar er jaren geleden dan enkel dure opties of niet trendy opties waren qua kleding is er nu de keuze te over. Zeker ook in de betaalbare merken. 

Zelf koop ik graag bij de WE, ze hebben daar een enorme keuze in duurzame kleding zowel voor de kinderen als mezelf. De duurzame materialen die zij verkopen zijn biologisch katoen, linnen, tencel, gerecyclede materialen en BCI.

De letters BCI staan voor Better Cotton Initiative, door katoenproducten van We Fashion te kopen, draag je bij aan een duurzame katoenteelt. 

 

Toen ik het er laatst met iemand over had dat ik het liefste kies voor de duurzame variant kreeg ik direct de vraag terug of dat dan wel lekker zit zo'n jeans of dat je niets merkt aan zo'n vest. Om eerlijk te zijn voel en zie ik geen verschil. Het is enkel het kaartje dat mij erop attendeert dat ik een betere keuze maak door dit artikel te kopen in plaats van dat andere vest of die andere jeans. Qua levensduur gaat het niet korter of langer mee. Het zit hem echt in het vervaardigingsproces waardoor een kledingstuk de titel duurzame keuze mag dragen.

 

Want alleen met duurzame kleding kopen ben je er niet. 

Wist je bijvoorbeeld dat 40% van de voetprint van je kledingstuk pas gecreëerd wordt als het van jou is? Denk dan bijvoorbeeld aan het wassen en drogen van je kleding. Om deze reden maak ik bijvoorbeeld mijn eigen wasmiddel. Iets wat heel simpel is, zeer weinig kost en waardoor je de voetprint van je kledingstuk flink beperkt.

 

Voor mezelf houd ik de stelregel aan die ik ook te horen kreeg tijdens een symposium over duurzame keuzes maken. Daarin vertelde ze dat je bij de aanschaf van een kledingstuk jezelf moet afvragen of je het desbetreffende item minimaal 50 keer zult dragen. Voor mezelf lukt dat altijd, (met uitzondering van de kleding die ik draag met de feestdagen) bij de kinderen lukt mij dit niet altijd, moet ik eerlijk toegeven. Kleding die de kinderen te klein geworden is schuif ik niet altijd door, regelmatig klopt de maat dan niet qua seizoen maar ik gooi nooit kleding weg. Het gaat naar mensen die het goed kunnen gebruiken en een gedeelte verkoop ik. 

Ik ben helaas niet zo handig met naald en draad dus zelf kleding repareren als het stuk gaat zit er helaas niet in maar ik heb gelukkig een heel fijne kleermaker waar de kleding voor heel weinig zeer vakkundig gerepareerd wordt. Naast dat ik het belangrijk vind in het kader van duurzame keuzes maken vind ik het ook belangrijk dat de kinderen meekrijgen dat je niet zo maar iets weggooit of aanschaft, ik zie het als een stukje van de opvoeding.

 

Ik ben heel erg benieuwd of jij ook duurzame keuzes maakt ten aanzien van kleding. Heb je tips dan hoor ik het graag!

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0