Zo kwam ik van mijn angst voor kippen af.

Wie mij al langer kent die weet dat ik bang ben voor vogels en dan vooral voor kippen.

Eigenlijk is er vrijwel niets anders waar ik bang voor ben maar zodra vogels gaan fladderen stokt mijn adem en bekruipt mij een vreselijk angstig gevoel. Vogels ging ik dan ook altijd uit de weg maar toen werd het hebben van kippen een lang gekoesterde wens van River....

Eieren thuis uitbroeden.

Het willen hebben van kippen was geen bevlieging van River, het was een wens die ze al ruim een jaar had. Waar ik het eerst nog weg kon wuiven met alle kuikentjes worden ook groot en we kunnen niet een hele dierentuin hebben, in de hoop dat de wens zou overwaaien hield dat op toen ze mij aankeek en zei 'Mijn allergrootste wens kan niet uitkomen, nu kan mijn grootste wens daarna ook niet uitkomen omdat jij zo bang bent'.

Je begrijpt het al, ik besloot dat die kippen er moesten komen.

 

Het leek mij, als ik toch over die angst heen moest, een leuk idee om de eieren zelf uit te broeden, zodat de kinderen het hele proces mee zouden krijgen. Een leuk idee maar al snel kwam ik tot de ontdekking dat de spullen die je nodig hebt om eieren uit te broeden best prijzig zijn. Mijn plan was zeker niet om dit vaker dan 1 keer te gaan doen dus leek het mij handiger om het ergens te huren.

Op Instagram zag ik Huur een kip voorbij komen. Een geweldig concept waarbij je alle spullen die nodig zijn kunt huren en daarnaast bieden ze de mogelijkheid om de kippen weer op te halen als je deze na uitkomst van de eieren en de kuiken-periode niet meer wilt houden. Hiermee zou ik ook gedekt zijn als het toch leuker in haar gedachten dan in de werkelijkheid zou zijn en mocht ze het wel zo leuk vinden als dat ze dacht dan konden eventuele hanen terug want meerdere hanen was geen optie.

 

Het contact verliep via Instagram en ik kreeg zeer uitgebreide informatie. Aangezien wij niet echt bij Huur een kip in de buurt wonen besloten ze het pakket op te sturen. Dat werd nog even spannend toen het pakket bij de post kwijt was. Ik kneep hem wel even want zouden die eieren dat overleven maar gelukkig bleek alles dusdanig ingepakt dat alles heel aan kwam.

De vraag was wel of het pakket niet heel veel temperatuurwisselingen had gehad doordat het ergens was verbleven waar het niet zou moeten maar dat zouden we pas zien aan de hoeveelheid eieren die uit zouden gaan komen.

In de doos zat niet alleen de broedmachine en de eieren maar ook een hok voor de kuikens en alle benodigdheden zoals een warmtelamp.

Gelukkig zat er ook een uitgebreide handleiding bij zodat zelfs iemand die niets van kippen weet, dit kan doen. Daarnaast mocht ik ook altijd vragen stellen via WhatsApp of Instagram als ik ergens tegenaan liep.

 

Ik moet toegeven dat ik het eigenlijk direct leuk vond. Nou heeft een ei ook geen vleugels dus ook geen reden om bang voor te zijn maar dan nog dit proces was zo enorm leuk om met de kinderen mee te maken.

Van het schouwen en het bijhouden hoeveel eieren bevrucht waren tot het moment dat het eerste eitje brak.

Niet alleen de kinderen hingen met verwonderde gezichten voor de broedmachine, ook ik stond daar ademloos te kijken hoe snel het eigenlijk gaat. Na 21 dagen verscheen het eerste scheurtje in een ei en nog geen anderhalf uur later was het eerste kuikentje geboren. Een klein nat dotje dat een uur later een zacht pluizend kuikentje was.

Uiteindelijk kwamen er 9 kuikens uit waarvan er 2 te zwak bleken. 

Het overtillen naar het kuikenhok vond ik wel echt vreselijk maar door het enthousiasme van de kinderen heb ik mij er vanaf toen iedere dag toe gezet om ze even vast te houden. 

Ongelooflijk vond ik het hoe snel ze groot werden. Al snel bleek toen ook dat River niet alleen een pluizig, zacht, geel kuikentje leuk vond maar dat ze ze ook leuk vond toen het echt kippen werden. Na enkele weken kwam Huur een kip langs om de 2 hanen die we niet zouden houden op te halen. De andere vier kippen en een haan bleven.

 

Fan zal ik nooit worden van kippen en je doet mij nog steeds geen plezier met een roofvogelshow of duiven voeren op de Dam maar over mijn grootste angst ben ik zeker heen. Ik stap zonder problemen het hok in en ze kunnen rustig rond mij scharrelen als ik het hok schoonmaak. Al ben ik dan geen fan, ik moet wel eerlijk toegeven dat het echt een aanwinst is voor de kinderen. Hoe leuk is het om een eitje van je eigen kip uit de tuin op te halen en deze binnen zelf te mogen bakken.

Heel stiekem denk ik soms zelfs na om nog een keer eieren uit te broeden.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0