Overnachten in Het Pioniershuisje in Frederiksoord.

Mijn beste vriendin en ik zijn jaren geleden gestopt met het geven van cadeautjes aan elkaar. We geven elkaar herinneringen. Dat kan van alles zijn. In de afgelopen jaren hebben we wandeltochten gemaakt die op de bucketlist stonden, ontdekten we Marokko samen , zagen we ieder stukje van Berlijn en kwamen we op de weg terug vanuit Engeland erachter hoe ziek je kunt zijn van zeeziekte en dat je daadwerkelijk groen eruit komt te zien.

We verrassen de ander met iets samen doen en zeggen na afloop altijd tegen elkaar "Dit is weer een prachtig verhaal voor als we in het bejaardentehuis zitten". 

Eigenlijk waren die tripjes samen altijd in het buitenland. Sinds corona zijn ze in Nederland en ik kan je vertellen dat we er net zo van genieten en net zulke unieke plekjes ontdekken.

Zo kreeg ik voor mijn verjaardag een nachtje weg in Frederiksoord. Niet in een hotel maar in Het Pioniershuisje.

Uniek overnachten in Het Pioniershuisje in Frederiksoord.

Tiny House
Het Pioniershuisje in Frederiksoord.

Ik heb een voorliefde voor Tiny Houses en nee, dat is zeker niet handig om met zeven kinderen in te gaan wonen maar ik vind het hele idee er achter mooi. 

Toen ik te horen kreeg dat we dit keer zouden verblijven in een Tiny House was ik dan ook direct enthousiast. Op het moment dat ik Het Pioniershuisje in het echt zag was ik verkocht. Het was een beetje Sneeuwwitje meets Lord of the Rings gevoel wat ik er bij kreeg.

 

Ik vind bijzonder overnachten je uitstapje altijd net dat extra geven. Voor bijzonder overnachten ben je bij Tralaluna in Drenthe aan het juiste adres.

Het Pioniershuisje vind je in een prachtige grote tuin die onderdeel is van de voormalige tuinbouwschool. In de tuin vind je enorm veel verschillende soorten fruit. Het zijn geen studenten meer die hier voor het onderhoud zorgen maar een groep enthousiaste vrijwilligers.

 

Voordat we aankwamen kregen we een video toegestuurd door Janneke met wat informatie over het huisje. Normaliter ontvangt ze zelf de gasten maar wegens omstandigheden kon ze er niet zijn op het moment dat wij zouden arriveren. We kregen in plaats daarvan een meer dan warm welkom van haar moeder die ons allerlei dingen over het terrein wist te vertellen.

Het is een enorm terrein waarop enkel Het Pioniershuisje als accommodatie staat. Voor mensen die niet graag alleen zijn dus misschien geen aanrader maar wij vonden het geweldig. 

Heel die prachtige tuin konden we nu rustig bewonderen en fotograferen.

s' Avonds is het hier nog echt donker wat ervoor zorgt dat je meer sterren ziet dan waar dan ook. Wij hadden het geluk dat we hier per toeval verbleven tijdens de sterrenregen, we hebben oneindig veel wensen kunnen doen en een daarvan kan ik wel verklappen, dat is dat we hier nog een keer terugkomen.

Het Pioniershuisje is deels gemaakt met hergebruikte materialen waardoor het geheel 100% uniek is.

Zo is zelfs het riet op het dak al eerder gebruikt. Een van de muren is bekleed met vervezelfde spijkerbroeken, iets wat ik naast het duurzame karakter ook een erg mooi effect op de ruimte vind hebben. 

De hele inrichting en de locatie van de accommodatie zorgen ervoor dat dit plekje een heel inspirerende plek is.

Na een uurtje zei ik dan ook al tegen mijn vriendin dat dit de perfecte plek om een boek te schrijven is.

Wij verbleven er tijdens de zomermaanden maar het huisje is het gehele jaar te boeken. Het Pioniershuisje beschikt over vloerverwarming en een kachel. 

In het achterste gedeelte van dit Tiny House tref je 2 bedden aan, die zowel los van elkaar als als tweepersoonsbed opgesteld kunnen worden. Als je in bed ligt heb je over de volle breedte een dakvenster.

Wij hebben er zelf niet gekookt maar de keuken beschikt over een koelkast en een tweepits kookstel.

Er is een eettafel die ook aan de muur bevestigd is. Bij de tafel staat ook een leuke collectie als wandpresentatie opgesteld. Er is een zithoek bij de houtkachel en dan het item wat het echt afmaakt wat mij betreft, de hangstoel met schapenvachtje. De hangstoel is zo te verschuiven dat je ook tussen de openslaande deuren kunt zitten.

 

Het sanitair is een apart huisje dat op korte afstand van het tiny house staat. 

Het huisje staat op wielen en heeft aan de ene kant een douche en aan de andere kant een toilet. Aan de zijkant van het huisje is een waterkraan.

Het toilet wordt niet doorgespoeld met water. Je schept een laagje zaagsel (dat afkomstig is uit de eigen werkplaats) na gebruik van het toilet erin. We kregen bij aankomst een duidelijke uitleg over hoe we het toilet moesten gebruiken. Het water van de douche wordt afgevoerd en wordt dan in zogenaamde helofytenbakken gefilterd door planten.

Door de fotoprint in de douche lijkt het alsof je je in de kas bevind.

Ook als de tuinen geopend zijn is het huisje zo gelegen dat je alle vrijheid hebt. 

Buiten vind je verder een bank waar een vuurkorf bij staat en een picknicktafel waarop kaarsen staan. De perfecte ingrediënten voor lange gezellige avonden buiten.  

 

In de omgeving van het Pioniershuisje valt enorm veel te doen. Naast het terrein ligt Museum de Proefkolonie. Hier treed je in de voetsporen van de eerste paupers en ervaar je hun verhaal via een unieke multimediale reis. Een museum dat zowel voor volwassenen als kinderen een aanrader is.

Daarna is het erg leuk om de omgeving verder te verkennen, lopend of fietsend. Het kerkje, de tuinbouwschool, de koloniehuisje maar ook de Nationale  Parken waardoor de Koloniën van Weldadigheid worden omsloten zijn ons allemaal goed bevallen. Het enige probleem was dat we tijd te kort hadden.

Overal in Frederiksoord kan je terecht voor gratis folders met daarop leuke wandelroutes, sommige zullen wat te lang zijn om met kinderen te lopen maar de meeste zijn voor het hele gezin geschikt.

 

Het Pioniershuisje is al vanaf 1 nacht te boeken. Je kunt ervoor kiezen om een gemakspakket bij te boeken, dan zijn de bedden opgemaakt en liggen er handdoeken en keukentextiel voor je klaar. Het is bij deze accommodatie ook mogelijk om een hond mee te nemen, hier worden wel extra kosten voor gerekend.

Het huisje is te boeken via Tralaluna of zoals wij deden via Origineel overnachten.

 

Na een nachtje zat ons verblijf er al weer op maar nog steeds zeggen we tegen elkaar het leek veel langer. Niet omdat de tijd voorbij kroop maar simpelweg omdat de rust, het niets kunnen of moeten ons zo enorm goed heeft gedaan.

Want dat is wat dit plekje je echt geeft, rust, tijd en ruimte.

Ik kom zeker nog eens terug.

Dat waren ook de eerste woorden toen we bij het naar de auto teruglopen, Janneke, tegenkwamen. Wat een prachtig mens, zo vol passie en vol ideeën. Het even nog kletsen werd bijna een uur kletsen. Ik vind het altijd geweldig als mensen hun hart volgen en dat je dat aan alles bij ze terug kunt zien, dat ze wat ze doen vol overgave doen. Dat is bij haar absoluut het geval.

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0