Slapen met een verzwaringsdeken, werkt dat nou echt?

Een nacht echt doorslapen, het leek iets uit een heel ver verleden. Ik kon er over dromen maar hoe het echt voelde dat kon ik mij niet eens meer echt herinneren.

Het was dan ook al 8 jaar geleden dat ik dat voor het laatst deed.

Hoe leer je je kind doorslapen?

Ervaring verzwaringsdeken kind, verzwaringsdeken op maat.
Hoe leer je je kind doorslapen?

Als baby moest ik haar iedere 2 uur wat te eten geven omdat haar bloedsuikers heel snel daalde, dit was hoogstwaarschijnlijk iets wat veroorzaakt was door de veelvuldige blootstelling aan verdovende middelen tijdens de zwangerschap.

Ik deed dit met liefde. Als je zag hoe ze begon te trillen rond de tijd dat de twee uur verstreek dan sprongen je de tranen in de ogen. Een flesje ging niet snel dus ik maar ook zij leerde hazenslaapjes te doen.

 

Naar mate ze ouder werd had ze die voeding niet meer nodig en sliep ze wel iets langer maar nooit meer dan enkele uren achter elkaar.

 

Nog nooit zag ik iemand zo bewegen tijdens zijn slaap. Ze gaat zitten, stapt uit bed, draait, woelt, krabt, kletst enz. en dat allemaal terwijl ze slaapt. Ze ligt geen seconde stil.

Van alles heb ik geprobeerd.

Bedtijd rituelen, bij mij in bed, later naar bed, eerder naar bed, geen schermtijd, weinig prikkels, prikkelarme kamer, muziek op de achtergrond, olie, homeopathische slaapspray. Je kunt het niet zo gek bedenken of we hebben het geprobeerd.

Ik kan je dan ook direct erbij vertellen dat geen van de tips die ik in de afgelopen jaren heb gehad een uitkomst boden.

 

Ze is niet bang om te gaan slapen, ze is niet boos als ik haar naar bed breng en ze is niet uitgeslapen als ze wakker wordt veel tips die je overal vind hebben met bovenstaande problemen te maken maar wat als die niet aan de orde zijn?

Ik kende verzwaringsdekens uit de gehandicaptenzorg maar had er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat deze ook voor kinderen werden gebruikt.

Een verzwaringsdeken huren of kopen voor je kind.

Verzwaringsdeken kind, verzwaringsdeken bij slaapproblemen.
Een verzwaringsdeken kopen of huren voor je kind.

Er bleek zeer veel aanbod online. De een in prachtige printjes, de ander in verschillende zwaartes, weer een ander geheel op maat. De keuze was reuze en de prijzen liepen ook zeer uiteen.

 

Ik las mij grondig in, liet mij door verschillende mensen die er ervaring mee hadden voorlichten en besloot toen welke ik zou kopen.

Je kunt ze ook huren om eerst te testen of het echt effect heeft bij je kind, verstandig aangezien het niet bij ieder kind het gewenste resultaat heeft en de dekens prijzig zijn. Ik kwam hier echter pas achter toen ik er al een besteld had.

 

Ik heb er eentje op maat laten maken. Hierdoor kon ik zelf het gewenste gewicht aangeven en kon River zelf een stof uitkiezen die zij mooi vind. Dit deed ik heel bewust. Zodra zij de stof prachtig zou vinden zou ze vast en zeker meer gemotiveerd zijn dan dat ze het een afzichtelijke deken vond. 

 

Doordat het op maat gemaakt wordt duurt het wel enkele weken voordat je de deken binnen hebt. Dit is wel iets om rekening mee te houden als je besteld. 

 

Het pakket kwam binnen en ik schrok toch wel even van het gewicht. Het weegt namelijk best wel wat. De deken bestaat uit vierkantjes waar natuurlijk materiaal in zit. Doordat het materiaal in vierkantjes is gestikt wordt het gewicht goed verdeeld over de gehele verzwaringsdeken.

 

River heeft het eerst op de bank 's middags uitgeprobeerd door er onder te gaan liggen. Zelf heb ik de deken ook even uitgeprobeerd en ik moet eerlijk bekennen dat ik het vreselijk vond. Ik voelde mij beperkt, net alsof ik een soort van gevangen zat. Daardoor was ik bang dat dit een aankoop zou zijn die snel op Marktplaats zou belanden want dit kon toch niet prettig zijn?

Nou, dat vind zij dus wel!

 

Ze heeft er wel het liefste haar eigen dekbed onder. Daar bovenop ligt haar verzwaringsdeken. Het is geen wondermiddel. Het is niet dat ik nu uitgebreid kan uitslapen en dat ze altijd de hele nacht doorslaapt maar het is zeker een enorme verbetering.

Van alle dingen die we tot nu toe hebben geprobeerd is dit echt het middel dat verreweg het beste helpt.

 

Zelf kan ze heel goed aangeven wat ze er zo prettig aan vind. "Ik kan alleen maar liggen en heb daardoor ook niet het gevoel dat ik moet bewegen. Het is net alsof iemand mij de hele tijd knuffelt".

Dat is ook precies wat een verzwaringsdeken doet, de deken vormt zich om het lichaam en geven druk over het gehele lichaam waardoor het zenuwstelsel zich beter kan ontspannen. Eigenlijk valt het te vergelijken met het inbakeren wat ik deed met haar als baby. 

 

De diepe druk van de deken zorgt voor de aanmaak van dopamine en serotonine. Hierdoor kun je je beter ontspannen.

Verzwaringsdekens kunnen een uitkomst bieden bij slaapproblemen, ADHD, prikkelverwerking, hyperactiviteit, depressie, autisme, angststoornissen, slaapwandelen, niet aangeboren hersenletsel, Parkinson, Huntington, Korsakov en nog meer.

De lijst van mensen die er baat bij kunnen hebben is dus enorm.

 

Als je kind slaapproblemen heeft raad ik het zeker aan om een keer een week het gebruik van een verzwaringsdeken te testen. Op diverse plekken in zowel Nederland als België bestaat de mogelijkheid om er een te huren. 

We hebben de deken van River nu een paar maanden en ze zou niet meer anders willen.

Het geeft haar de rust om diep te slapen, een rust die ze zonder de deken niet zelf kan creëren.

 

Zelf vind ik de deken niet prettig om onder te liggen maar wat vind ik het prettig dat zij het prettig vind. Die extra uurtjes slaap zijn na al die jaren een verademing.

 

 

 

Hebben jullie ervaring met een verzwaringsdeken of een slaaptunnel?

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Tessa (woensdag, 19 oktober 2022 13:02)

    Wat duidelijk beschreven! Hier heeft onze 15-jarige sinds kort de diagnose adhd en vroeg hij zelf of we een verzwaringsdeken konden uitproberen voor hem. Hij had op social media gezien dat dat soms helpt als iemand moeite heeft met in slaap vallen. We hebben dat geregeld en hij is er heel blij mee! Volgens hem voelt het alsof je stevig geknuffeld wordt en het geeft meer rust in z’n lijf. Inslapen gaat duidelijk beter met de deken. Hij wil niet meer zonder!

  • #2

    Marjan (woensdag, 19 oktober 2022 23:40)

    Ik heb sinds vorig jaar een twee persoons verzwaringsdeken en ben er zo onwijs blij mee! Slaap veel beter en rustiger nu...en heb voor als ik op vakantie ga nu een slaaptunnel aangeschaft die vind ik ook erg fijn!