Het grootste gevaar van pesten

Ik ben een vrij open boek. Mensen mogen vrijwel alles van mij weten. Het doorbreken van een taboe of open zijn over zaken die gevoelig liggen of waar niet zoveel over gepraat wordt vind ik niet moeilijk.

Juist door open te zijn over dingen denk ik dat je begrip kunt krijgen voor bepaalde zaken want hoe kan iemand iets echt begrijpen als hij of zij de situatie niet kent.

Toch zijn er ook dingen waarover ik het moeilijk vind om te schrijven. 

Het pesten stopt maar de schade blijft.

Moeder en dochter.
Samen plannen bedenken hoe haar droom kan uitkomen.

Soms denk ik dagenlang na voordat ik iets plaats omdat ik weet dat er keiharde reacties zullen volgen. Dit weet ik bijvoorbeeld van tevoren als ik schrijf over White privilege. Schrijf je over zo'n onderwerp dan zijn er diverse groepen lezers.

De mensen die je met de grond gelijk maken want het is iets dat niet bestaat. Vaak gaan de reacties dan gepaard met allerlei verwensingen en verwijzingen waarom ze het recht hebben om die dingen naar je hoofd te slingeren.

Je hebt een groep mensen die vind dat ik het recht niet heb om er iets over te zeggen want als ik geen kinderen, met een andere huidskleur dan mijn eigen had gehad dan zou ik het ook niet doen. Of ik het niet zou doen, dat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ik mij er dan vast en zeker minder van bewust was geweest. Om de simpele reden dat het dan nooit zo op mijn pad was gekomen.

Dan zijn er nog mensen die het gewoon lezen en er is een groep mensen die zich er dingen door gaan realiseren. Die laatste groep is de groep waarvoor ik dan toch de stap maak en de negatieve reacties terzijde leg.

Ik ga er van uit dat iedereen het liefst de ander gelukkig ziet, toch doen we soms dingen die verkeerd overkomen, dingen waar we niet bij stil staan die kunnen kwetsen enz. Als ik door openheid over bepaalde dingen ervoor kan zorgen dat 1 iemand zich bewust wordt van iets dan neem ik die negatieve reacties op de koop toe.

 

Toen ik schreef over de misschien wel een van de grootste taboes in het moederschap, als je kind niet van je houdt, gebeurde hetzelfde.

Ik vond het spannend om te delen maar als ik terug kijk op alle waardevolle reacties die ik ontving en nog steeds ontvang op die blogpost dan zou ik het zo weer doen. Soms vragen mensen of ik het niet heftig vind voor mijn kinderen om zoiets te delen maar ik zie dat anders.

Het is namelijk geen schande, geen gebrek, geen tekortkoming of een fout, het is iets waar ze niets aan kan doen. Juist door er open over te zijn hoop ik dat meer mensen zich gaan realiseren dat hechtingsproblemen een serieus probleem zijn. Een probleem waarbij datgene wat ons allemaal zo gelukkig maakt, de liefde, zo moeilijk is om te omarmen. Dat het dan zo moeilijk is om datgene wat je zo graag wilt toe te laten want wat als het er niet meer is.

Ik maak liever ruim baan voor datgene wat aandacht verdient dan dat ik het verberg alsof het iets is wat er niet mag zijn. 

 

Toch zijn er dingen waar ik niet over schrijf. Onderwerpen waardoor mijn pubers gillend het huis zouden verlaten zoals menstruatiecups en alle aan sex gerelateerde dingen. Maar er zijn ook onderwerpen waarbij ik het zelf lastig vind omdat ze heel dichtbij komen. Onderwerpen waarbij het voelt alsof ik een beetje naakt sta als ik ze deel.

Toch ga ik het doen. Niet omdat het moet maar omdat het voelt als het juiste.

 

Ik ben als kind gepest, flink gepest. 

Niet een keertje maar jarenlang.

Van schoppen, slaan, haren afknippen, bijten, omgooien tot spullen afpakken en bekogelen met dingen.

Die littekens die dat veroorzaakt heeft zijn allemaal al jarenlang weg.

De littekens van de woorden die gesist werden, de littekens van de dingen die geschreeuwd en opgeschreven werden zijn er nog steeds.

Groter en dieper dan ik wil toegeven.

Weet je wat het grootste gevaar van pesten is? 

Dat is niet dat been dat breekt tijdens het omgooien, de nieuwe jas waar in geknipt wordt of die blauwe plekken op plekken waar je niet wist dat je ze kon hebben.

Nee, het grootste gevaar van pesten is dat je de woorden van de pesters gaat geloven. Dat die woorden je waarheid worden.

Dat je gaat denken dat ze het recht hebben om zo tegen je te doen. Dat het eigenlijk logisch is dat ze die dingen naar je roepen want heb je zelf wel eens in de spiegel gekeken hoe lelijk je bent. Je gaat geloven dat je eigenlijk dankbaar moet zijn dat ze nog tegen je praten.

Je gaat geloven dat jij dat domme, lelijke, kind bent dat vooral niet gezien moet worden. Dat kind waarvan het eigenlijk zonde is dat ze is geboren.

Dat kind is nu een vrouw van bijna 43 jaar. Een vrouw met zes fantastische kinderen. Een vrouw die al ruim 20 jaar succesvol ondernemer is maar nog steeds in de spiegel dat kind ziet waarvan het eigenlijk zonde is dat ze is geboren.

Die vrouw ziet nog steeds wat de pesters riepen, een lelijk persoon die geen ruimte in mag nemen.

Ergens weet ik dat het belachelijk is.

Ergens weet ik dat die pesters van toen nu ook volwassenen zijn die hoogstwaarschijnlijk al in geen 25 jaar ooit maar 1 seconde aan mij hebben gedacht. Dat zij nooit meer hebben stil gestaan bij het pesten dat ze deden als kind. Ik weet dat het voor de pesters vast en zeker iets was wat gewoon bij het jong zijn hoorde. Dat er gewoon een het pispaaltje moest zijn en dat ik daarvoor de uitverkorene was.

Ik neem het ze dan ook totaal niet kwalijk.

Wel neem ik het mezelf kwalijk dat ik het nog steeds mijn leven laat beïnvloeden.

Van de week was ik zo enorm boos op mezelf. Zo boos dat ik ervan moest huilen, puur uit frustratie.

Ik zal je uitleggen wat er gebeurde.

Er gebeurde iets waarover ik een storie wou maken. Gewoon zoals ieder ander dat doet. Je pakt je telefoon, draait de camera naar jezelf en filmen maar en daar ging het mis.

Ik bevroor en dat niet alleen ik kon alleen maar denken nee, dat kan ik die mensen niet aandoen. Ik kan niet zo maar met mijn lelijke hoofd op hun scherm verschijnen. Er waren duizenden dingen die ik dacht en kort samengevat was er niets wat positief was.

Ik zie in iedereen het goede, bekijk iedere situatie positief en zie eigenlijk nooit bergen behalve als het op mezelf aankomt. 

Dat is niet normaal. Ik hoef mezelf niet geweldig te vinden maar dit is wel een beetje doorslaan naar de andere kant.

Zodra dingen je daadwerkelijk gaan beperken moet je ze aanpakken. Dan is het de hoogste tijd voor een verandering.

En dat ga ik doen!

 

Ik wou in die storie uitleggen hoe lief ik alle berichtjes vind die ik ontving na het posten van River die bezig was met haar geldblikje. Niet 1 maar echt heel veel lieve volgers vroegen of ze konden helpen. Of ik niet een tikkie kon aanmaken enz. Zo lief maar ook zo eng. Ik help iedereen altijd heel erg graag, wordt daar echt gelukkig van.

Mijn eigen dingen los ik altijd zelf op. Het woord help of hulp nodig hebben zal je mij niet horen zeggen, niet omdat ik te trots ben, niet omdat ik denk dat een ander niet kan helpen maar omdat het niet in mij op komt of omdat ik het misschien niet durf. Ik los alles altijd zelf op. Iets wat te maken heeft met de aard van het beestje en ook wel zo gegroeid zal zijn doordat ik heel lang gedacht heb dat ik het niet waard was om hulp te bieden.

Mijn probleem, dan moet ik er ook voor zorg dragen en ik weet natuurlijk wel dat een reis naar Amerika, zodat zij haar buikmama kan zien, niet mijn probleem is en iemand het heel lief bedoelt maar ik twijfel dan direct of mijn filmpje als een verkapte "He wil je wat doneren" vraag overkwam want dat zou het laatste zijn wat ik wil. Dat wou ik uitleggen. Ik wou vertellen dat ik het enorm waardeer en hoop dat het filmpje dus niet verkeerd over kwam. Dat ik er alles aan ga doen om de droom, de intense wens van River uit te laten komen. Dat ik nog geen flauw idee heb hoe maar dat het vast en zeker een keer gaat lukken, gewoon omdat ik het haar beloofd heb en ik kom iedere belofte na. 

Een simpel verhaal in principe, iets wat ik in 15 seconde met jullie had kunnen delen. Iets waar niet zo'n lap tekst voor nodig had moeten zijn maar die was wel nodig omdat ik open en eerlijk wil zijn en omdat hij als een stok achter de deur gaat dienen.

Het is genoeg, we zijn zoveel jaren verder, het is tijd om ook deze littekens te laten vervagen. Ze hoeven niet helemaal weg te gaan, ze hebben mij ook gemaakt tot wie ik ben maar ze mogen mij nooit meer gaan belemmeren in wie ik ben en wat ik wil zeggen.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 23
 • #1

  Denise (donderdag, 15 april 2021 07:21)

  <3 <3 <3

 • #2

  Jonne (donderdag, 15 april 2021 07:52)

 • #3

  Yvonne (donderdag, 15 april 2021 07:56)

  Je bent een Power woman! Wat he schrijft is heel herkenbaar. Als iemand mij een compliment gaf, kon ik nooit dank je wel zeggen. Ik ging mezelf verdedigen. Dat was mijn overblijfsel van 17 jaar gepest worden.... Nu vind ik het lief, zeg ik dank je wel. Alleen soms voelt zoiets nog te veel of te lang en dan voel ik mij nog steeds ongemakkelijk.... maar ik mag zijn en jij mag zijn.... en die pesters, heb ik inmiddels geleerd, waren jaloers omdat het licht in mij zo mooi was.
  Het was niet om wat ik fysiek had of niet had, het was mijn automatische liefde voor de wereld dat hen jaloers maakte.... ik kan je dus adviseren om eens met 1 van de pesters te gaan praten. Het werkt zo genezend aan beiden zijde....

 • #4

  Monique (donderdag, 15 april 2021 08:11)

  ❤️

 • #5

  Leanne (donderdag, 15 april 2021 08:59)

  Jij een jouw prachtige gezin zijn het waard! ❤️

 • #6

  Aafke Van Otterdijk (donderdag, 15 april 2021 09:03)

  Dit is zo herkenbaar!
  Ook ik ben jarenlang heel erg gepest. Ik heb een hele ontwikkeling doorgemaakt en vaak ben ik daar echt trots op. Maar soms ineens is het daar weer, die enorme onzekerheid. Dan wil ik wegkruipen, iets kan me dagenlang bezighouden, piekeren... maar uiteindelijk ga ik er weer keihard voor. Het is klaar, de pesters verdienen dit niet, ik ben ik!

  Een paar jaar geleden was er een reünie van de basisschool. Er was een fb-site aangemaakt en ik heb daar openlijk een stuk geschreven waarom ik niet zou komen. Die tijd was niet leuk en ik had geen behoefte aan een gezellige avond met die mensen. Ik kreeg opvallend veel lieve reacties, maar de reacties vanuit de mensen die me toendertijd echt onderuit hebben gehaald, bleven uit. En ik heb daar vrede mee... waarschijnlijk hebben ze het gedaan uit eigen onzekerheid en niet wetende dat je voor je leven getekend bent.

 • #7

  Yolan (donderdag, 15 april 2021 09:20)

  Woorden schieten even tekort na deze blog maar je raakt me met elk onderwerp ook al heb ik er geen ervaring mee! Maar ik zou River heel graag willen helpen met haar droom! Laat maar weten hoe of wat! �

 • #8

  Chantal Simmering (donderdag, 15 april 2021 09:24)

  ❤️❤️

 • #9

  Roos (donderdag, 15 april 2021 09:34)

  Toevallig gisteren als volwassen vrouw van 33 jaar ineens te maken gehad met ‘pesten’. Blijkbaar worden sommige andere mensen nooit volwassen. Je stuk kwam daardoor wel even binnen..
  Ik vind het heel knap hoe je dit kunt opschrijven en delen. En ik hoop dat je altijd zo kunt blijven reflecteren op hoe je je voelt & het daardoor een plekje kunt geven. Dat moet ik helaas nog leren.. veel dank voor je mooie stuk!

 • #10

  Mary van der Wel (donderdag, 15 april 2021 10:42)

  Ik ben wel gepest vroeger maar niet zo erg.Ik herken de gevoelens vanuit mijn eigen adoptie.Het niets waard zijn,niet op foto's en filmpjes willen.

 • #11

  Gerda (donderdag, 15 april 2021 12:21)

  Ik vind je een prachtige vrouw met een heel mooi gezin ❤️

 • #12

  Debbie (donderdag, 15 april 2021 14:00)

  Ik lees altijd graag je blogs en heb ontzettend veel bewondering voor de manier waarop je in het leven staat. Je bent een inspiratiebron voor mij en vast en zeker ook voor vele anderen. En wat een respect heb ik ook weer voor je dat je dit ook deelt! Wat moet het heftig zijn en wat hoop ik dat het je gaat lukken om de littekens te laten vervagen. Ik wens je het allerbeste en vind je een mooie vrouw, van binnen en van buiten!

 • #13

  Aly (donderdag, 15 april 2021 15:55)

  ❤️

 • #14

  Monique (donderdag, 15 april 2021 18:19)

  heel herkenbaar, wordt ook voor mij tijd om van mijn schouders te vegen. Draag het al te lang met me mee.

 • #15

  Paula (donderdag, 15 april 2021 19:41)

  Zoveel respect & liefde voor jou en je gezin! ♡♡♡

 • #16

  Andrea (vrijdag, 16 april 2021 11:54)

  Sending a virtual hug!

 • #17

  Aïde (vrijdag, 16 april 2021 13:31)

  En dat moment komt eraan. De 1e stap is gezet door deze post �

 • #18

  Brenda (vrijdag, 16 april 2021 13:55)

  Tranen in mijn ogen❤️
  Je bent prachtig, van binnen en buiten!

 • #19

  Cindy (vrijdag, 16 april 2021 19:06)

  Jij en je gezin zijn toppers❣

 • #20

  Bianca (vrijdag, 16 april 2021 21:25)

  Ik volg je al een tijdje, naar heb nog nooit een reactie geplaatst. Tot nu!
  Kippenvel heb ik! Wat een fantastische vrouw vind ik jou en wat een respect voor alles wat je doet. Ik zie altijd een liefdevolle vrouw/moeder die alles positief benaderd en veel tijd en aandacht aan haar kinderen besteed.
  Kortom een hele lieve Power women! ❤❤❤

 • #21

  Anne-Miep (zaterdag, 17 april 2021 08:29)

  Hee!
  Ik weet niet precies wat ik wil zeggen maar wilde laten weten dat ik me in je woorden herken �� Hier ook flink gepest van mijn 10e tot 21e.
  Ondertussen 34, 2 kindjes, getrouwd etc. Alles waarvan ik dacht dat ik daar te lelijk en het niet waard was. Soms kijk ik naar mijn man en denk ik, waarom ben jij bij mij! Ik ben een vreselijk mens, zoek snel een betere partner!

  Wat ik je wil zeggen, je hebt heel veel om trots op te zijn ��

 • #22

  Tjarda (zaterdag, 17 april 2021 08:32)

  Wauw prachtig. Gelukkig zelf geen ervaring mee maar heel bewust mee bezig nu ik zelf kinderen heb! En ook ik zou River graag helpen met haar droom

 • #23

  Floor (zaterdag, 17 april 2021 12:23)

  Dappere, sterke vrouw ben jij♡