Boekreview: Hechtingsmonster in de klas.

Hechtingsproblemen, hechtingsproblematiek
Hechtingsmonster in de klas.

In het boek "Hechtingsmonster in de klas" vind je naast een zeer heldere uitleg over hechtingsproblematiek ook 25 tips hoe je met meer plezier en minder moeite lesgeeft aan kinderen met hechtingsproblemen.

Aan het boek zijn tevens een videoserie en een e-book gekoppeld.

 

Is het boek dan alleen geschikt voor leerkrachten?

Nee, zeker niet!

Het boek is ook echt een aanrader voor pedagogisch medewerkers, mensen die bij het sporten te maken krijgen met kinderen die een hechtingsprobleem (kunnen) hebben maar ook zeker voor ouders van kinderen met een hechtingsproblematiek.

 

Na het lezen van dit boek zullen ouders van kinderen met hechtingsproblematiek beter voor de belangen van hun kind kunnen opkomen waardoor de schoolperiode voor zowel het kind, de ouder als de school prettiger zal verlopen.

 

Is dit boek dan speciaal voor adoptiekinderen?

Nee, zeker niet. Het is een groot misverstand dat mensen denken dat hechtingsproblematiek enkel voorkomt bij kinderen die geadopteerd zijn. 

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat in "gewone" gezinnen in de middenklasse, in Nederland (slechts) 61% van de kinderen veilig gehecht is. 

Per jaar worden er in Nederland tussen de 160.000 en 210.000 kinderen geboren. Als van deze kinderen ongeveer 39% een bepaalde mate van onveilige gehechtheid heeft, betekend dit dat er per jaar ongeveer 40.000 kinderen met deze diagnose te maken krijgen.

Met andere woorden, in iedere klas, iedere sportclub, iedere buurt zijn kinderen die met deze problematiek te maken hebben.

Het is dan ook meer dan wenselijk dat we hier meer openheid in creëren en hier meer aandacht aan besteden.

Esther Groenewegen-Jonker.

Hechtingsproblemen, hechtingsproblematiek
Hechtingsproblematiek.

Esther Groenewegen-Jonker is een internationale spreker, auteur en expert in hechtingsproblematiek. 

Zij helpt ouders en professionals, kinderen met hechtingsproblemen beter te begrijpen en te helpen.

 

Esther weet waarover ze praat. Ze snapt ouders als geen ander, aangezien ze er zelf binnen haar gezin mee te maken heeft.

Ze weet dan ook exact waar je tegen aan loopt en wat de knelpunten binnen het onderwijs zijn.

 

Ze weet met enorm veel compassie en inlevingsvermogen het onaangepaste gedrag van kinderen met hechtingsproblematiek te verklaren en voor zover dit mogelijk is te ontdekken wat de werkelijke behoefte achter het opmerkelijke gedrag van deze kinderen is.

Mijn kind is toch geen monster.

Hechtingsproblematiek, hechten
Hechtingsproblemen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik best wel even moest slikken bij de titel van het boek.

"Hechtingsmonster in de klas".

Mijn kind is namelijk geen monster en zo interpreteerde ik de titel wel.

 

Gelukkig legt Esther Groenewegen-Jonker al snel uit wat ze met de titel wil zeggen. 

Ze benadrukt dat het hechtingsmonster niet het kind zelf is, het is juist iets wat in het kind zit wat je met elkaar moet zien te verslaan.

Monsters horen niet in je, deze moet je samen bestrijden maar dat is heel moeilijk en gaat met vallen en opstaan.

 

Het is belangrijk dat een kind weet dat je de worsteling ziet, dat je kind weet dat je er altijd zult zijn en dat onvoorwaardelijk van hem of haar houd.

Review.

Review. Boekreview, hechtingsmonster in de klas.
Begrip en acceptatie.

Als je als leerkracht te maken hebt met een kind met hechtingsproblemen dan raad ik je dit boek zeker aan.

Ook als ouder van een kind met hechtingsproblemen raad ik je dit boek zeker aan. Het zorgt er voor dat je begrip en acceptatie binnen het onderwijs voor je kind kunt nastreven.

 

Dit boek leert iedereen om te gaan met hechtingsproblemen in de klas, zodat de leerkracht met meer plezier en minder moeite lesgeeft aan kinderen met hechtingsproblemen.

 

In het boek vind je eerst een doeltreffende uitleg, daarna volgen er 25 praktische tips die je direct kunt toepassen op ingewikkelde momenten. In het boek tref je geen ellenlange theorieën aan over onderzoeken naar vroegkinderlijk trauma en hechtingsproblemen maar heldere tips hoe je er mee om kunt gaan in de praktijk.

Ik zelf houd daar van, doen in plaats van blijven hangen in de theorie.

 

Ook de videoserie is een aanrader om te kijken.

 

Mocht je meer informatie willen omtrent het onderwerp, neem dan zeker een keer een kijkje op www.alshechtennietvanzelfgaat.nl, op deze site is het boek ook aan te schaffen.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Karolien (dinsdag, 16 juni 2020 09:20)

  Beste,

  Ik vroeg me af of dit boek ook in België verkocht wordt. Wij kunnen namelijk met onze school enkel in België materialen bestellen.

  Alvast bedankt voor uw antwoord,

  Karolien