Herstellen na Corona.

We zijn inmiddels al weer een tijdje verder na de laatste update en aangezien we nog steeds heel veel lieve berichtjes en vragen ontvangen is het dan ook weer de hoogste tijd voor een update over hoe het nu gaat met Kyana.

Herstellen na Corona, vooral ook mentaal zwaar.

Herstellen na corona, restverschijnselen na corona.
Herstellen na corona.

Kyana gaat nog steeds vooruit, minder snel dan zij zou willen maar er is nog iedere week vooruitgang te zien.

Ze krijgt weer meer energie en ze heeft het gevoel makkelijker weer adem te halen.

 

Nadenken blijft lastig. Wat ze zelf vooral heel vervelend vind is het zoeken naar woorden en dat ze vergeet wat ze van plan was te doen.

We kennen allemaal wel de momenten dat we in de keuken staan en dat we denken wat was ik ook al weer van plan.

Op dit moment heeft zij deze momenten de hele dag door. Vooral met schoolwerk is dat erg lastig. Waar ze normaal de tekst een keer hoeft te lezen, moet ze nu na enkele regels de tekst weer over nieuw lezen omdat ze simpelweg vergeten is wat ze had gelezen.

 

Het dromen komt iets minder vaak voor maar de dromen blijven even heftig. Iedere keer dat ze zo'n nachtmerrie heeft gaat ze in die droom dood door verstikking. Op welke manier dat gebeurt verschilt per droom. In iedere droom is er naast de verstikking nog een ding dat naar voren komt en dat is dat iedereen haar dood wil hebben. Niet alleen onbekende mensen maar ook wij als haar gezinsleden en haar vriend.

 

Wat ze vooral erg moeilijk vind is dat iedereen een mening heeft over iets dat ze gehad heeft. Normaal als je de griep hebt hoor je daar niemand over. Nu met Corona heeft iedereen een mening over datgene waar jij zo ziek van bent geweest. 

Al die berichten over dat het wel mee valt, dat mensen het zien als natuurlijke selectie en we ons dus absoluut niet moeten laten beperken in onze manier van leven en dat mensen het zelfs zien als iets wat niet bestaat maakt het moeilijk voor haar. 

Het geeft haar het gevoel dat ze zich moet verdedigen, iets wat uiteraard niet nodig is. 

Net als het feit dat ze het gevoel heeft te moeten verklaren dat ze misschien nog niet de oude is maar dat ze echt geen gevaar is voor anderen. Dat het compleet veilig is om met haar om te gaan. Niet dat ze ergens komt maar ze merkt nu al aan reacties dat mensen haar toch liever mijden of dat mensen zich afvragen of ze wel zo dichtbij haar broertjes en zusjes moet komen, helemaal omdat sommige daarvan tot de risicogroep behoren.

 

Ze is hele dagen thuis, gaat soms mee om ergens in de natuur een stukje te wandelen en besteed de tijd die ze echt goed wakker is voornamelijk aan school.

Ik kan niet anders dan zeggen dat ik trots ben op de manier hoe ze er allemaal mee omgaat.

De kinderen gaan nog niet naar school en sport.

Thuisonderwijs, niet naar school, wandelen, thuisblijven na corona.
De kinderen gaan nog niet naar school.

Van de week stond het in de krantenkoppen "Anouk neemt drastisch besluit". Vervolgens bleek dat drastische besluit in te houden dat haar kinderen nog niet naar school gaan.

Mijn kinderen gaan ook nog niet naar school en ondanks dat het natuurlijk praktischer is als zij naar school gaan en ik werk in plaats van dat ik juf, ondernemer en moeder in een ben, voelt het niet als een drastisch besluit dat ze nog niet naar school gaan.

 

De hoofdreden dat ze niet gaan is niet dat 2 van de 3 kleintjes en Zinsy tot de risicogroep behoren maar het simpele feit dat Kyana nog dusdanig zwak is dat een "simpel" griepvirus of flinke verkoudheid er bij haar genadeloos hard in kan hakken. Uiteraard kan ze dat nu ook krijgen maar de kans is vele malen kleiner. 

We komen dan ook nog steeds zo min mogelijk in contact met anderen.

Dus nog geen sport, school en afspreken met vriendjes en vriendinnetjes. De kinderen weten natuurlijk dat hun klasgenootjes en teamleden elkaar al wel weer zien maar ze begrijpen ook waarom we dit zo doen en daar gaan ze fantastisch mee om.

 

Eigenlijk is er voor ons dus nog niet zoveel veranderd. We starten de dag vroeg en beginnen dan met hun huiswerk. Dat loopt ook steeds soepeler. Ik krijg van de term 'het nieuwe normaal" een beetje kriebels maar we hebben wel een "nieuw ritme" gevonden in die afgelopen weken. Een ritme dat ontstaan is uit een groot probleem maar dat ritme voelt prima op dit moment.

Volgende week zullen de kinderen ook nog thuis zijn. In die week zullen we ook overleg hebben en daaruit zal een besluit vloeien of ze nog langer thuisblijven of weer mee gaan draaien. 

 

Als iemand mij van tevoren deze situatie geschetst zou hebben dan zou ik zo mijn bedenkingen hebben gehad. Je leven totaal omgooien (want dat is het toch wel geweest, van werken, school, sporten, sociaal leven, reizen als dagelijkse gang van dingen doen als boodschappen) leek mij iets heel moeilijks maar dat is het niet gebleken. Vooral de flexibiliteit van de kinderen daarin is echt iets om de rest van mijn leven te onthouden. 

Gisteren kreeg River een lief appje van haar juf. Ik vroeg haar toen of ze het erg vind dat zij nog niet naar school kan gaan. "Natuurlijk niet, iets jammer vinden terwijl je weet waarvoor je het doet zou niet slim zijn en dat ben ik wel hoor ook als ik niet naar school ga en gewoon thuis huiswerk maak!".

 

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Rinske (dinsdag, 19 mei 2020 17:55)

  Fijn om te lezen dat kyana wel merkbaar stapjes vooruit gaat,ookal had ze dat liever sneller gehad. Die dromen lijken me vreselijk voor haar :( hoop dat die ook gauw wat gaan minderen en uiteindelijk weg blijven.
  En river, is zeker een hele slimme (en verstandige) meid!

 • #2

  Petra (dinsdag, 19 mei 2020 21:41)

  Respect. Gewoon jullie eigen pad volgen en doen war jullie het beste lijkt. Mijn vriendin heeft Corona gehad en heeft het er ook steeds over dat haar concentratie zo slecht is. Veel kleine stapjes maken vanzelf een grote. Rustig aan! Dikke knuffel voor jullie allemaal.

 • #3

  Fred (dinsdag, 19 mei 2020 23:04)

  Dank voor de update. Langzaam vooruitgaan is ook vooruitgaan. Mooi dat de beslissing nog genomen kan worden om voor de veiligheid van gezinsleden thuis nog thuis te blijven. Petje af! En hopelijk is Kyana spoedig weer de oude!! Ik merk dat Corona de mensen minder gaat doen. Terwijl je heel anders praat als je de ervaringen van degenen leest die het gehad hebben (lees Kyana)! Hou vol, blijf vooral gezond en gelukkig met elkaar �❤️

 • #4

  Floor (woensdag, 20 mei 2020 07:40)

  Ik volg jullie verhaal sinds kort weer. Het is heel inzichtelijk.

  Het lijkt ernaar uit te zien dat ik 2 juni weer moet beginnen op mijn vmbo. Ik zou graag jullie verhaal gebruiken voor bewust wording van onze tieners. Kunnen we hier contact over hebben?
  Groeten Floor

 • #5

  Eefje (woensdag, 20 mei 2020 09:01)

  Fijn om te lezen hoe bewuste keuzes je maakt voor jullie gezin! Ik lees elke keer weer vol bewondering je verhalen.
  Ik zelf heb ook corona gehad en ben inmiddels in week 6 van de opbouw, super herkenbaar waar Kyana tegen aan loopt. Veel mensen denken dat als je niet in het zkh gelegen hebt het allemaal wel meevalt, maar niks is minder waar! Ik wens haar en de rest van jullie gezin veel sterkte toe en, hoe raar dit ook klinkt, geniet van elkaar!
  Eefje