Slapen waardeer je pas echt als je kleine kinderen hebt.

Iedereen die kleine kinderen heeft weet dat je slaap pas echt gaat waarderen op het moment dat je 's nachts meerdere keren uit bed mag op zoek naar een speen die uit het bed is gevallen, een kind mag troosten die een nachtmerrie heeft gehad en als je dan net weer in slaap valt is het weer tijd voor een flesje.

Inmiddels ben ik ruim 21 jaar moeder en slaap ik zelden 8 uur. Dat is inmiddels een keuze geworden. 

Waarom ik daar bewust voor kies, lees je hier!

Hoeveel uur slaap jij?

slapend kind, snurk
Hoeveel slaap heb je nodig?

Het is misschien wel de meest gestelde vraag, als mensen mijn schema zien. 

'Hoeveel uur slaap jij?'.

Ik kan daar geen eenduidig antwoord op geven want ik heb geen vaste bedtijd o.i.d.

Als de kleine kinderen naar bed zijn dan werk ik 's avonds nog enkele uren. Toen ze allemaal nog klein waren ging dat perfect maar net zoals een puppy groot wordt, wordt een klein kind dat ook.

Hun bedtijden werden later en daarmee kwam ook die eeuwige spagaat van moederschap en ondernemer zijn.

Je wilt beide het beste geven maar tegelijkertijd is dat onmogelijk.

Het moederschap bestaat al uit zoveel verschillende facetten. Je bent gedurende de dag schoonmaakster, kok, taxichauffeur, docent, conflictbemiddelaar, entertainer, lifestylecoach en ga zo maar door, daar past simpelweg niet ook nog de pet van ondernemer bij als je dat ook voor de volle 100% wilt doen.

 

De vraag over hoe ik alle ballen omhoog houd is daarmee ook direct beantwoord. Ik gooi simpelweg niet alle ballen tegelijk in de lucht. Hoe meer je er tegelijk omhoog gooit hoe moeilijker het is om er niet eentje te laten vallen. Als ik de ballen van het moederschap in de lucht gooi dan liggen de ballen van het ondernemerschap naast mij te wachten tot ik ze omruil. Natuurlijk loopt het wel eens door elkaar maar dat probeer ik zoveel mogelijk te vermijden.

 

Toen de kinderen ouder werden moest er een nieuwe balans gevonden worden. Ze weten dat ik 's avonds werk en waar ik eerst een schuldgevoel had, want moest ik niet iets met ze doen, weet ik nu na al die tijd dat pubers het juist heerlijk vinden als hun moeder even uit staat maar er in geval van echt prangende vragen wel is. 

Tussendoor stop ik altijd even, een pauze, om een spelletje te spelen of even te kletsen. Even weer 100% moeder zijn, waarna zij allemaal naar bed gaan en ik nog verder werk. 

Door alles zo van elkaar te scheiden moet ik natuurlijk ergens tijd inleveren. Dat doe ik met slapen. Ik slaap maar weinig. Heel weinig. Al jarenlang.

Het is een keuze. Een keuze die ik maak omdat het mij vrijheid gedurende de dag oplevert om niet alle ballen tegelijk omhoog te moeten houden en geloof mij als je minder gestrest bent, heb je ook veel minder slaap nodig.

 

Maar die paar uur die ik slaap die wil ik dan ook wel echt slapen. Op een goed matras met een fijn dekbed, een goed kussen en zonder al te veel gestoord te worden. Gewoon een paar uur achter elkaar doorslapen.

Dat is jarenlang een ding geweest want River is een enorm slechte slaper. Naast dat ze heel vroeg wakker is (het maakt niet uit hoe laat ze naar bed gaat), valt ze ook heel langzaam in slaap. Het was echt zoeken naar hoe zij beter kon slapen. Uiteindelijk bleek een verzwaringsdeken de oplossing maar dat was zeker niet de enige oplossing. Het bleek dat ze ook van heel veel pyjama's last had. Van kriebel, uitslag, tot eczeem aan toe. Een huidarts attendeerde mij er toen op in hoeveel nachtmode voor kinderen 'troep' zit en hoeveel kinderen daar overdag misschien best tegen kunnen maar tijdens het slapen daar uitslag enz. van krijgen door de warmte. 

Inmiddels slaapt ze al een tijd in de pyjama's van Snurk. Pyjama's waar je eigenlijk de hele dag in zou kunnen lopen zo leuk als ze zijn, iets wat ze in het weekend dan ook doet. Het flanellendekbed dat er in de winter op lag heeft plaatsgemaakt voor een zomerse variant. Ze kan nu zelfs twinnen in haar pyjama met haar dekbed, iets wat ze zelf geweldig vindt!

 

De komst van de peuter was op heel veel vlakken wennen maar zeker ook op het vlak slapen. Mijn nachten werden de eerste weken weer meermaals onderbroken, iets wat je met liefde doet maar wat je wel opbreekt.

Inmiddels heeft hij zijn plekje echt gevonden in het gezin. Wij weten zijn gewoontes en hij weet die van ons. Hij slaapt nu ook 9 van de 10 keer door en mijn wallen komen daarmee ook weer op hun oorspronkelijke plek te zitten. 

 

Heel soms plan ik een nachtje weg, gewoon in mijn eentje om even ongestoord heel hard te kunnen werken. Ik kom mijn kamer dan niet uit, neem eten voor in de avond mee, zorg dat ik dan een keer voor 0.00 uur in bed lig en plan dan om 8 uurtjes slaap te pakken. Het gewoon een keer te doen zoals het hoort maar inmiddels is mijn lijf ingesteld op weinig slaap en zit ik dan dus om 5 uur klaar wakker in een hotelkamer waar ik besluit dan maar aan het werk te gaan waardoor ik altijd als ik weer thuis kom ik gewoon lege plekken heb op mijn to do lijst en ik de ballen van het ondernemerschap een dag kan laten liggen en mij volledig kan storten op het moederschap.

Plannen en keuzes maken dat is hoe ik het doe en hoe alles loopt zoals als het loopt.

Omdat ik daar zoveel vragen over krijg zal ik daar de komende tijd zeker meer over gaan delen.

 

 

 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0