Kerstvieren ook dit jaar doe ik dat hetzelfde als anders.

Waar normaal iedereen al lang en breed bezig is met de planning voor de kerstdagen  was iedereen dit jaar op de nieuwe maatregelen aan het wachten.

Mogen we kerst vieren met de familie?

Wat de regels ook zijn, ik vier het ook dit jaar weer hetzelfde als altijd.

Kerstvieren tijdens corona.

Ik weet dat kerst een feest is voor samenzijn en dat de meeste mensen er naar uit kijken om de ene dag bij die kant van de familie aan te schuiven en de andere dag bij de andere kant van de familie of de ene dag met hun kinderen en familie en de andere dag romantisch uit eten met hun nieuwe geliefde maar voor mij zal kerst hetzelfde gevierd gaan worden zoals ik het al jaren doe.

 

Ik blijf thuis met kerst.

Ik vier met kerst uitsluitend met mijn gezin en dat doe ik al jaren.

Het zijn de enige 2 dagen van het jaar dat ik niet werk en die dagen breng ik het liefste door met degene waar ik het allermeeste van houd.

 

Nu kun je je misschien afvragen of ik dan wel van kerst houd en daar hou ik zeker van.

Het vieren begint voor ons met het ontsteken van de eerste kaars op de adventskrans.

Daarna volgen de kerststal, de kerstboom, bakken we koekjes, lezen het kerstverhaal en knutselen ons een slag in de rondte.

Kerst hangt voor mij aan elkaar van kleine tradities die we hebben met het gezin.

Dingen die soms te simpel voor woorden zijn als je ze gaat uitleggen maar dingen zijn die voor ons onlosmakelijk verbonden zijn aan deze periode van het jaar.

Zo gaan we ieder jaar een keertje lichtjesrijden. Dat is ooit ontstaan doordat Djimon een enorme fascinatie had voor lampjes. Hij kon uren kijken naar lampjes. Toen hij 3 was en ik voorstelde om naar de bioscoop te gaan om een kerstfilm te kijken, riep hij nee, ik wil lichtjesrijden. En zo rijden we dus al 19 x vlak voor Kerst rond, op zoek naar het mooist verlichte huis terwijl we iets lekkers eten in de auto.

Als ik het zo opschrijf klinkt het erg kneuterig en onzinnig maar misschien is dat waar Kerst (naast het kerstverhaal) om draait. Dat je die verbinding voelt en doet waar jij je goed bij voelt.

Of dat nu in joggingpak een patatje weg werken is of dat je je speciaal aankleed en een 4 gangen menu op tafel zet. Doen waar jij gelukkig van wordt.

 

Ik hou van kleding en vind het ook leuk om uit te pakken met kerst.

Het geeft mij echt een feestelijk gevoel.

De jongens willen een colbertje aan en de meiden meestal een jurk of een rokje met een top. Het is geen kleding die we dagelijks dragen en ik ben mij er zeker van bewust dat dat aanschaffen niet voor iedereen is weggelegd.

Ik zocht naar een mogelijkheid om de feestkleding van vorig jaar door te geven aan iemand wie het goed kan gebruiken.

Daar heb je allerlei groepen voor op bijvoorbeeld Facebook en ook op Marktplaats kun je terecht. Ik werd alleen niet goed van de reacties die ik ook kreeg. Of het jurkje gedragen was op de blote huid want daar werd hij blij van zorgde voor een grote druk op de delete knop. 

Ik sprak erover met iemand dat ik het toch graag wilde schenken aan iemand die het goed kan gebruiken en toen hoorde ik van een geweldig initiatief dat ik nog niet kende.

Bij iedere WE Fashion store mag je je gedragen kleding inleveren waarna zij er voor zorgen dat het bij het Leger des Heils komt en iedereen op die manier een nieuwe outfit aan kan voor de kerst.

Ik vind dat echt bijzonder. Ik steek nooit onder stoelen of banken dat ik goed kan slagen bij WE fashion voor ons allemaal en dat ik dat bijvoorbeeld erg goed kan doordat ze naast een goede kwaliteit en pasvorm ook veel duurzame items hebben maar dat ze dit ook doen wist ik niet.

Ik dacht eerst dat het alleen om deze periode ging maar het blijkt dus altijd te kunnen. Mooi om te zien dat er steeds meer initiatieven ontstaan waarmee we om de ander denken.

Volgende keer als ik ga shoppen gaat er dus een vol tasje mee.

 

Iets wat ook onlosmakelijk met de kerstperiode is verbonden voor ons is het maken van een hot chocolate bar.

Die staat deze week op de planning. We hebben eigenlijk heel veel kleine tradities merk ik nu ik er even een tijdje bij stil sta en dat maakt mij heel erg nieuwsgierig.

Hebben jullie speciale kersttradities en zo ja welke zijn dat?

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Carla (vrijdag, 18 december 2020 13:04)

  Ik vind dat lichtjesrijden helemaal niet kneuterig en zeker niet onzinnig.
  Ik rij op de bus en deze periode van het jaar geniet ik ook van al die mooie en extravagante lichtjes en versieringen. Het is gewoon heel leuk!

 • #2

  Deb (donderdag, 18 februari 2021 21:06)

  Wij doen elk jaar beeld bellen mer de familie.
  Wij hebben een samengesteld gezin, mijn man komt uit Amerika en zijn 2 dochters zijn na een aantal rechtzaken aan ons toegewezen.
  Het ene jaar vieren we sinterklaas in nedetland en zijn we met kerst en oud en nieuw in Amerika en het andere jaar zijn we 5 december in Amerika vieren we de verjaardag van mijn schoonmoeder en zijn we de laatste week van het jaar in Nederland.
  En dan traditie getrouw pakken we de cadeaus uit van de familieleden die we dan niet zien en doen we beeldbellen.
  Helaas afgelopen jaar alles in Nederland moeten vieren,hopelijk mogen we dit jaar weer vliegen en zitten we daar met sinterklaas