Het kleurenmonster, een spel voor en met emoties.

Emoties, we hebben ze allemaal maar er over praten of ze durven uiten is voor sommige best wel moeilijk.

Dit spel helpt je daarbij op een hele leuke en speelse wijze. 

Het kleurenmonster spel.

De kleur van emoties ( Het kleurenmonster) is een kinderboek geschreven en geïllustreerd door Anna Llenas. 

Het verhaal helpt kinderen hun emoties te herkennen en te beheersen. Een boek dat voor zowel kinderen thuis als op school, kinderopvang en praktijk (bijv. stottertherapie) erg geschikt is.

 

Vertellen over je emoties en ze herkennen is iets dat voor vrijwel niemand heel makkelijk is maar voor sommige kinderen (gesloten kinderen, kinderen met een trauma) extra lastig is.

Het boek is wat mij betreft echt een ideaal hulpmiddel maar verliest toch wat in kracht als de kinderen ouder worden. Het automatisch aanhaken bij een prentenboek is dan niet meer zo vanzelfsprekend. Dit spel neemt daarin het stokje over van het prentenboek.

 

Het Kleurenmonster wordt verward wakker en weet niet waarom.

Zijn emoties zijn in de war, hij moet ze nu sorteren en een eigen plekje geven.

Kun jij hem helpen?

Daarvoor moet je nadenken over dingen die je blij, verdrietig, kalm, boos of bang maken en vertellen wat deze dingen zijn.

Met jouw hulp, en de hulp van zijn vriendinnetje, zal hij ongetwijfeld slagen.

 

Het begrip kalm bleek hier thuis voor verwarring bij de jongste te zorgen, wij passen dat als hij mee doet aan door het woord rustig te gebruiken.

 

Het spel bestaat uit een speelbord, een groot spelfiguur van het kleurenmonster, een groot spelfiguur van het meisje, een dobbelsteen, 8 potten (om de emoties in op te ruimen), 2 schappen voor de potten en 5 emotiefiches.

 

Voor professionals en ouders.

Dit spel is niet alleen maar leuk, het geeft ook een waanzinnig goed uitgangspunt om met een kind in gesprek te komen over wat hem of haar dwars zit maar ook over hoe ze denken dit op te kunnen lossen.

 

Je kunt veel verschillende opties aan het spel toevoegen. Zo gebruiken wij het vak liefde om te vertellen over houden van. Hier is geen fiche voor maar dat blijkt voor de kinderen niet uit te maken tijdens het spel.

Houden van is hier niet iets vanzelfsprekends (ivm hechtingsproblematiek) maar doordat het in een spelelement gevraagd wordt om er over te praten gaat het als vanzelf.

 

Als het voor een kind naar is om de emoties te benoemen dan kun je er ook voor kiezen om de kleuren te gebruiken. Bijvoorbeeld een kind vertelt over dat het gepest werd dan kun je vragen hoorde dat gevoel wat je toen had meer bij rood (boosheid) of bij blauw (verdriet).

 

Als het allemaal nog te dichtbij komt voor het kind dan kun je er ook voor kiezen om te vragen Wat denk je dat het Kleurenmonster boos, verdrietig, kalm maakt enz.

 

Je kunt ook eigen emoties toevoegen aan het spel. Hiervoor is het lege vak liefde heel erg geschikt.

 

Hoe speel je het spel Kleurenmonster.

Je legt het spelbord opengevouwen voor je neer op tafel.  De emotiefiches plaats je op de overeenkomstige kleur op het spelbord met de tekening op de zichtbare zijde.

Het Kleurenmonster en het kleine meisje plaats je samen op het roze startgebied. De potten hussel je en plaats je daarna per 4 op het schapje zonder dat je de tekening gezien hebt. Het gat zit dus aan de voorzijde.

De jongste speler mag beginnen en gooit de dobbelsteen.

 

Bij 1 of 2 verplaats je het Kleurenmonster het aantal vakken vooruit.

Bij het spiraal verplaats je het Kleurenmonster naar een zelfgekozen vak op het bord.

Bij het meisje breng je het meisje naar het vak waar het Kleurenmonster zich bevindt.

 

Het is een spel waarbij alle spelers moeten samenwerken om de emotiefiches in de juiste potten te krijgen. 

 

Wanneer het Kleurenmonster, na het gooien met de dobbelsteen, uitkomt op een vak met een emotie, moet de speler die gooide aan de andere spelers iets vertellen dat overeenkomt met de desbetreffende emotie.

Dat mag een gebeurtenis zijn, een herinnering, een voorwerp of een bepaald moment, een enkel woord of een lange zin. Nadat de speler over de emotie heeft vertelt, kiest hij een pot op het schap en draait deze om. Als de pot dezelfde kleur heeft als het emotiefiche dan mag het fiche in de pot geplaatst worden en terug gezet worden op het schap.

Als de pot een andere kleur heeft dan het fiche dan moet de pot weer met het gat aan de voorkant terug worden geplaatst op het schapje.

Als er een pot met alle kleurtjes door elkaar gepakt wordt dan moet de speler twee lege potten kiezen en deze van plek ruilen. Daarna mag de pot met kleurtjes zichtbaar teruggeplaatst worden. Als er drie potten met kleurtjes door elkaar zichtbaar op de schapjes staan dan gaat het Kleurenmonster met zijn emoties in de war naar bed en begint het spel opnieuw.

 

Nadat er een pot is gekozen en gedraaid is om te zien of de kleur overeenkomt, eindigt de beurt van de speler en is de volgende speler aan de beurt.

 

Naarmate het spel vordert, worden emotiefiches in de potten geplaatst en zullen er lege vakken op het bord verschijnen. Als het kleurenmonster op een vak stopt waar geen fiche meer is dan moet de speler wel iets vertellen wat bij de emotie hoort. Daarna mag de speler nog een keer gooien.

 

Het meisje probeert ervoor te zorgen dat het Kleurenmonster niet wordt overweldigd door zijn verwarde emoties. Wanneer het Kleurenmonster op hetzelfde vak stopt als het meisje of wanneer het meisje zich bij hem voegt, mag de speler een meerkleurige pot die zichtbaar is weer terugdraaien. Als er geen meerkleurige pot zichtbaar op het schapje staat dan mag de speler de dobbelsteen nog een keer gooien.

 

Het spel is ten einde als de spelers er gezamenlijk in slagen om de vijf emotiefiches in hun respectievelijke potten te plaatsen voordat er drie meerkleurige potten zichtbaar op de schapjes staan.

 

Kijk nu snel op Instagram en/of Facebook om kans te maken op dit geweldige spel.

Een aanwinst voor thuis, school, instelling of praktijk!

 

Mocht je het spel willen kopen dan kan dat o.a. bij Bol.com

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0