Recensie: Leven met een monster.

Dit boek stond al een tijdje op de lijst met boeken die ik nog graag wou lezen.

Een enorm heftig verhaal van een krachtige vrouw.

Recensie: Leven met een monster van Pleun Donders.

'Omdat die bescherming er vroeger niet was, heb ik er tot op de dag van vandaag honger naar.

Deze oerhonger is niet met terugwerkende kracht te stillen. Het tekort dat toen is ontstaan is niet meer aan te vullen. Dat is de prijs die ik moet betalen als ik volwassen wil worden. Nu iets willen hebben wat ik als kind heb gemist, maakt me ongelijkwaardig, afhankelijk en vanuit daar schiet ik in al mijn oude patronen raak ik mezelf kwijt'.

 

Pleun dacht dat ze haar leven na een jeugd met vele verhuizingen, scheidingen en jarenlange incest wel gewoon kon gaan leven en lange tijd leek dat ook best te lukken. Tot ze na haar eigen scheiding besluit om onder begeleiding van een therapeut de impact van dit verleden te onderzoeken.

De therapeut wint haar vertrouwen en trekt haar langzaam in zijn web om haar vervolgens seksueel te misbruiken.

Het besef wat er is gebeurd slaat in als een alles verwoestende bom. In de puinhopen moet ze gaan inzien wat heeft gemaakt dat zij haar leven lang haar jeugdtrauma's heeft herhaald. 

De enige manier om te overleven is dit monster in de ogen te kijken en te leren kennen. Jaren later is de therapeut veroordeeld en heeft zij haar verleden op eigen kracht een plek kunnen geven en leeft ze haar leven.

 

Pleun beschrijft op heldere en rake wijze de impact van incest op een leven en zorgt ervoor dat mensen die het niet hebben meegemaakt zullen begrijpen hoe groot en alles omvattend de impact is.

Het is een open geschreven verhaal wat je echt meeneemt in het leven van Pleun en hoe zij het ervaren heeft en wat er voor nodig was om alles te doorbreken.

Haar openhartigheid en kwetsbaarheid zorgen ervoor dat het boek je echt aangrijpt. Als ik een nadeel van het boek zou moeten noemen dan is het dat het boek soms van de hak op de tak springt maar dat neemt niet weg dat dit boek een aanrader is als je meer wilt weten over incest en de impact ervan of als je wilt lezen over de veerkracht waarover de mens beschikt.

 

Je koopt het boek o.a. bij Bol.com

Reactie schrijven

Commentaren: 0