Madurodam, alleen minitatuurhuisjes of meer?

Het was al jaren geleden dag ik voor het laatst in Madurodam was geweest.

In mijn beleving was het een park met miniatuurhuisjes in de buurt van Scheveningen dat door mijn ouders vroeger  gekoppeld werd aan een middagje Scheveningen.

Het park heeft in de tussentijd een flinke verandering doorgemaakt bleek toen ik er laatst was.

Een dagje Madurodam met kinderen.

Wij gingen onlangs naar Madurodam en hadden daardoor te maken met de coronamaatregelen. 

Zo moest er vooraf een ticket gekocht worden en stonden overal op de grond hartjes om de looproute aan te geven en mensen te attenderen op het bewaken van afstand.

Bij alle attracties stond desinfectiemateriaal en er mocht maar een beperkt aantal mensen per keer in de attracties.

De opzet van de maatregelen was dus absoluut heel goed. Wij waren er erg vroeg en daardoor was het nog rustig. Toen wij vertrokken was het al een stuk drukker en dan merk je dat het lastiger wordt om de afstand te bewaren. Uiteraard blijft het ook mensen hun eigen verantwoordelijkheid om maatregelen op te volgen. De medewerkers spraken mensen wel aan als ze geen rekening hielden met de maatregelen.

 

Een ticket voor het park is te koop vanaf €16,50. Dit betreft een ticket op datum. Je moet een tijd aanklikken op de website bij het reserveren hoe laat je komt. De ticket is de hele dag geldig. Kinderen tot en met 2 jaar betalen niet maar dien je wel een ticket voor online te reserveren.

Het goedkoopste ben je als gezin of groep vrienden (vanaf 4 pers.) uit met een familie- en vriendenticket.

Naast de entreeprijs ben je nog de kosten voor het parkeren kwijt. 

Parkeren kan vlakbij (slechts 2 minuten lopen) en kost €10,- voor een hele dag.

Eten en drinken kan op het park maar je hebt ook voldoende zitgelegenheid om eigen meegebracht eten en drinken te kunnen nuttigen.

Een uitje voor het hele gezin.

Madurodam is één van die uitjes die geschikt is voor het hele gezin. 

Zelfs aan de allerkleinste is gedacht met een heuse Nijntje-speeltuin.

Naast dat je heel Nederland in het klein ziet is er nog veel meer te doen.

Als je de route loopt kom je langs alles wat het park te bieden heeft.

Je start je bezoek aan Madurodam met een kennismaking met George Maduro. Ik moet bekennen dat ik nog nooit van hem gehoord had maar het blijkt een oorlogsheld te zijn waarnaar Madurodam vernoemd is. Op een groot panorama-scherm ontdek je via een film zijn indrukwekkende levensloop. Iedere 6 minuten start er een nieuwe voorstelling.

 

Daarna vervolg je je weg langs alle miniaturen. Hoe leuk is het om te zoeken waar jij wel eens bent geweest of om eens dat hele grote gebouw in zijn geheel te kunnen zien. Het zijn zeker niet alleen maar huisjes en gebouwen waarnaar je kunt kijken. Er rijden treinen, varen boten, je ziet vliegtuigen taxiën en zelfs een echte miniatuurkermis in werking.

 

Het uitje is naast dat het leuk is ook zeker leerzaam en actief.

Bij de haven mag je als een echte havenmedewerker schepen met containers vullen en ze op de juiste plek plaatsen. Hier is overigens wel wat teamwork voor nodig. Bij Versla de Waterwolf beleef je hoe de Nederlanders op een onmogelijke plek van water land maakten. Het is een interactief videoverhaal over de drooglegging van het immense Haarlemmermeer. Iedere zes minuten start hier een nieuwe show.

Nieuw Amsterdam is ook een familieattractie (leuk voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar). De attractie neemt je mee terug in de tijd. Je beleeft er Nieuw Amsterdam in de 17 e eeuw. De stad die tegenwoordig New York heet.

 

Bij de attractie Zo Groot is Oranje draait alles om voetbal. Je kunt hier op indoor voetbalveldjes zien hoe snel, hard en gericht je kunt schieten. 

Hof van Nederland was gesloten op het moment dat wij er waren. Bij Hof van Nederland beleef je de eerste vrije Statenvergadering in 1572 in Dordrecht.

 

Het park heeft twee speeltuinen. Een nijntje-speeltuin voor de kleinste en een speeltuin genaamd De Waddenzee voor de grotere kinderen.

De nieuwste attractie in Madurodam is The Flying Dutchman. In één van de laatste Dakota-vliegtuigen van Nederland beleef je een nieuwe soort vliegreis. Een vliegreis waarin je alles ontdekt over de pioniers die Nederland groot maakten. Deze attractie vonden de kinderen absoluut het hoogtepunt van het park.

 

Bij binnenkomst krijg je een pasje dat je bij een van de zuilen kunt activeren. Hiermee kun je diverse dingen in gang zetten. Vooral de middelste twee (11 en 13) vonden het leuk om de achtergrond informatie van de diverse panden te horen/zien. Zo werd het verhaal van het Anne Frankhuis op een erg mooie, integere maar ook aantrekkelijke wijze voor de kinderen verteld. Door deze zuilen is het voor kinderen niet alleen maar even snel langs huisjes lopen zonder dat ze eigenlijk weten wat ze nu gezien hebben. 

Wel is het zo dat de verhalen op de zuilen vrij lang zijn, toen wij er waren was het erg rustig maar ik denk dat als het druk is, dit iets is wat je snel overslaat omdat je anders wel heel lang op alles moet wachten.

 

Wat ons betreft is Madurodam een echte aanrader!

Madurodam

George Maduroplein 1

2584 RZ Den Haag.

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0