Je eigen minibieb.

Steeds meer mensen beginnen hun eigen minibieb. 

Het idee is dat je boeken die je reeds gelezen hebt of niet meer wilt in een kastje langs de weg plaatst waar je anderen blij met je boeken maakt. Het idee is dat mensen het boek na het lezen terug brengen of er een van hun eigen boeken voor terug brengen.

Ik lees veel, heel veel. Sommige boeken wil ik graag bewaren maar dat zijn er maar heel weinig. Al een tijdje zocht ik naar iets om met al die boeken te doen. Zo ontstond het idee voor het maken van een minibieb.

Zo maak je je eigen minibieb.

Minibieb maken.
Zo maak je een minibieb.

Het idee van een minibieb komt van Todd Bol. Zijn garagedeur was aan vervanging toe, hij vond het zonde om dat mooie hout op te branden of bij het grof vuil te zetten. Dus besloot hij er een monumentje voor zijn overleden moeder van te maken. Zij stond jaren voor de klas en hield enorm van lezen. 

Een paar dagen later plaatste Todd Bol een houten replica van haar schooltje, gevuld met boeken uit haar kast in de voortuin. De eerste Little Free Library was een feit.

 

Dit was in 2009 en inmiddels zijn ze wereldwijd, overal te vinden. Iedereen heeft wel eens een keer een minibieb gezien.

Het idee is simpel maar wat mij betreft geweldig. Je spullen die je niet meer nodig hebt delen met anderen die er nog veel plezier aan kunnen beleven.

Niet alleen goed voor het milieu maar ook zeker voor het gemeenschapsgevoel.

 

Online zijn diverse bouwtekeningen te vinden voor het maken van een eigen minibieb. Mocht je niet zelf aan de slag willen gaan dan zijn ze ook te koop op de website van Little Free Library. Zelf vond ik de prijzen daar wel heel erg hoog. Voor de goedkoopste variant moet je al rekening houden met €279,95

 

Ik had geen zin om met planken in de weer te gaan maar er zijn ook heel veel andere mogelijkheden om op een simpele manier een minibieb te maken. Zo maak je zonder veel moeite van een vogelhuisje of konijnenhok een minibieb.

Een beetje buitenlak en een oud kastje volstaan ook. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos.

 

Ik koos er zelf voor om een kweekkas van de Hema ervoor te gebruiken. De afmeting van de kweekkas is 22 x 45 cm. Verder gebruikte ik een plankje en een paal die ik nog had liggen. Een sticker voor op de minibieb bestelde ik bij iemand die ik ken. In totaal heeft de minibieb mij €20,- gekost. 

Uiteraard moeten mensen wel weten waar een minibieb staat. Je kunt je minibieb aanmelden op de site van minibieb, daar tref je een vrij compleet overzicht van alle minibiebs in Nederland.

 

Ik heb de minibieb nu enkele weken staan en het verbaasde mij hoe snel mensen hem hebben weten te vinden. Er wordt al flink wat geleend en er zijn ook al heel wat nieuwe boeken toegevoegd door andere mensen.

Mocht je in de buurt zijn, hij staat aan de kant van de weg dus je kunt hem eigenlijk niet missen!

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Floor (maandag, 12 april 2021 20:48)

  Super leuk! Ik heb zelf een plantenbieb, maar die isnu nog gesloten.
  In Sdam worden alle kastjes verzameld op Insta onder Schiedamdse buurtkastjes♡ Staat mijn biebje ook bij (foto afgelopen zomer)
  Leul dat het al meteen zo
  lekker loopt! Veel plezier ervan ♡

 • #2

  Alida van Veldhuizen (maandag, 07 november 2022 19:09)

  Hoi,
  Wat een super goed idee dat planten kasje. Ik ben al een tijdje op zoek naar een geschikt iets voor mijn mini bieb. Noeken genoeg maar een kastje nog niet. Ik vraag me alleen af, hoe waterdicht is die van jou, of heb je er nog wat aan gedaan om te zorgen dat er geen water in kan? Hoor het graag, leuk om mee aan de slag te gaan! Groetjes Alida

 • #3

  Josephine (woensdag, 08 februari 2023 16:45)

  Hi, we zijn nu een paar maanden verder...hoe houdt de minibieb zich? Roest, water? Ik ben heel benieuwd. Want I love it en wil er ook een maken...

 • #4

  Kelly (vrijdag, 19 mei 2023 00:33)

  Leuk! Ik ben ook nieuwsgierig hoe je plantenkas het doet als minibieb. Blijven de boeken een beetje droog? Een hele leuke manier en een goede oplossing ook voor mijn tuin ;)

 • #5

  Nelleke Rondeltap (zaterdag, 17 juni 2023 12:26)

  Hallo, ben ook erg nieuwsgierig naar de waterdichtheid van het plantenkastje want heb ook een exemplaar thuis en denk tevens aan minibieb. Hoe is de ervaring?