De Xplora X5 Play smartwatch voor kinderen, een aanrader of flop?

Toen ik ruim 23 jaar geleden moeder werd voor de eerste keer was er geen kind dat met een mobieltje naar de basisschool ging. Nu is dat wel heel anders.

Jeremiah was hier thuis nog de enige zonder telefoon en ondanks dat hij er ook heel graag een wou vond ik het om diverse redenen niet nodig. Toch zitten er ook heel veel voordelen aan als je kind een mobiele telefoon heeft. Die voordelen vond ik ook bij de Xplora X5 Play smartwatch terug.

Zou het echt zo zijn als dat er geschreven werd of zou het toch tegenvallen. We hadden het geluk dat we hem mochten testen en dat deden we grondig de afgelopen weken.

Een uitgebreide review ( met uitleg waarom ik mij kapot schrok) lees je hier .

Een smartwatch voor je kind, aanrader of afrader.

De afgelopen jaren is er veel veranderd, mijn jongste kinderen hebben nog nooit een vaste telefoon bij ons thuis gezien en voor iedereen is het inmiddels normaal geworden dat iedereen altijd en overal bereikbaar is.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik die telefoons weleens vervloek als ik een rijtje pubers naast elkaar zie zitten, allemaal starend naar het schermpje in hun hand maar ik zie ook absoluut de voordelen.

Toen ik 11 was ging ik iedere dag met de trein en bus naar school. Eerst met de trein van Bussum naar Hilversum om daar over te stappen op de trein haar Utrecht CS. Daar nam ik dan de bus richting Zeist. Niemand had toen een telefoon. Je ging gewoon en als je later was dan merkten men dat doordat je niet op het afgesproken tijdstip er was. Zo gebeurde het een keer dat er bommelding was in de trein waarna deze ontruimd moest worden. Urenlang stonden we daar te wachten en mijn ouders hadden geen idee waar ik was. Of die keer dat ik per ongeluk in een verkeerde trein was gestapt en onderweg naar München was.

De hulplijn die toen ontbrak hebben mijn kinderen wel altijd. Een druk op de knop en ze hebben mij aan de lijn, voor alles is een app en anders is Google je grote vriend. Natuurlijk zijn er ook de nadelen van social media en is altijd bereikbaar zijn helemaal niet nodig maar mijn moederhart vindt het maar wat fijn als ik ze kan bellen als ze er niet zijn op de afgesproken tijd.

 

Telefoons schuiven hier door van kind naar kind. Kyana kocht onlangs een nieuwe telefoon en zo vond er weer een doorschuifronde plaats waardoor River nu ook een telefoon heeft. De peuter is nog tevreden met een houten blokje dat dienst doet als telefoon en waar volgens hem de meest uiteenlopende apps op zitten van spotify tot Netflix en een motorspel. Jeremiah daarentegen wou toch ook wel heel graag een telefoon maar ik vind hem daar te jong voor.

Ik ging op onderzoek uit naar iets waar we ons beiden in zouden kunnen vinden want als ik eerlijk ben dan vond ik het best een fijn vooruitzicht als ik hem zou kunnen bellen als hij weer eens rond etenstijd zich achter op het land bevind. 

 

Na wat uitzoekwerk kwam ik uit op de X5 Play. Dit is een horloge dat alle functies van een telefoon heeft behalve toegang tot het internet.

Hij is waterdicht en heeft een 2MP camera. Met de X5 Play kan je je kind lokaliseren, dit kan heel precies. Daarnaast kun je ook veilige zones instellen, die je waarschuwen wanneer je kind die zone verlaat of binnengaat.

Het horloge is ook een telefoon. Met een SIM-kaart(die je nog los erbij moet bestellen) kun je bellen en gebeld worden. Je kunt maximaal 50 door jou goedgekeurde contacten toevoegen. Het bellen en gebeld worden gaat heel makkelijk voor je kind. Het systeem bestaat enkel uit veegbewegingen.

Het horloge kan ook tekstberichten en emoticons weergeven. Jeremiah verkiest het om spraakberichten te sturen. Het geluid is van een verrassend goede kwaliteit.

Door de 2MP camera bestaat er ook de mogelijkheid om foto's te maken. Er kunnen meer dan 1000 foto's opgeslagen worden in de galerij. Op de X5 Play zit nog een enorm leuke functie. Kinderen moeten actief blijven, onderzoeken en de wereld verkennen. Daarom bedachten ze bij Xplora wereld eerste activiteitenplatform dat fysieke activiteit combineert met entertainment voor kinderen.

Xplora's geschiedenis en reputatie, als een van de veiligste en meest betrouwbare bedrijven voor de productie van wearables voor kinderen, hebben het bedrijf in staat gesteld om pioniers op dit gebied te zijn.

Het Xplora activiteitenplatform moedigt kinderen aan om meer tijd te besteden aan fysieke activiteiten offline, in ruil voor virtuele beloningen die online kunnen worden via verzilverd via het platform.

 

Ik was best sceptisch wat betreft de mogelijkheden en de kwaliteit maar Jeremiah gebruikt het horloge nu enkele weken intensief en ik ben echt verbaasd over de kwaliteit en de mogelijkheden. Toch was er een moment dat ik schrok van de mogelijkheden. Ik was rustig aan het werk terwijl er op mijn telefoon een luchtalarm leek af te gaan. Geen idee had ik wat er aan de hand was. Even later was daar weer het geluid en toen zag ik de melding, S.O.S. oproep van Jeremiah en zijn locatie. Wat bleek hij had op een knopje gedrukt om te testen of het echt zou werken. Gelukkig kon ik aan de locatie zien dat hij veilig en wel op school zat, daar waar hij hoorden te zijn.

Bij de X5 Play is echt over alles goed nagedacht, dat is wat ik het fijnste vind aan dit horloge. Hij is veilig, betrouwbaar, van goede kwaliteit en leuk voor kinderen. Dat ze daarnaast ook aan dingen als een schoolmodus hebben gedacht (op die momenten is het gewoon een normaal horloge wel met S.O.S functie) maakt dat ik het een grote aanrader vind als je op zoek bent naar een tussenoplossing voor een echte telefoon.

 

Je koopt de X5 Play onder andere bij Xplora.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Floor (donderdag, 19 mei 2022 23:03)

    Klinkt goed!
    Wij hebben Bente (8jr) vorig jaar een waarschijnlijk goedkopere variant gegeven. Ze kan alleen ons bellen, spraakbericht inspreken en is via gps te volgen. Én een sos knop. Zeer herkenbaar!
    Zij vindt het stoer, ik laat haar stuk geruster over de camping zwerven ;-)