Oud Hollands maar ze blijven een succes.

Waar veel nieuwe spelletjes een heel boekwerk aan spelregels en uitleg hebben, die je eerst door moet werken voordat je het kunt spelen, hebben de Oud Hollandse spelletjes die totaal niet.

Binnen 5 minuten weten alle spelers, jong en oud, hoe het werkt en kun je van start gaan.

Bij veel gezinnen (bij ons ook, tot een tijdje terug) zijn deze spelletjes op de achtergrond geraakt maar ze zijn veel te leuk voor die plek.

Oud Hollandse spelletjes.

Een tijdje geleden ontvingen wij een doos met daarin drie spelletjes. In de doos zaten Ganzenbord, Pim Pam Pet en Mens Erger Je Niet.

Spelletjes die ik in mijn jeugd heel vaak gespeeld hebt maar die ik, ondanks dat wij thuis heel veel spelletjes spelen, nog nooit met de kinderen had gespeeld.

 

Had ik er een speciale reden voor dat ik ze niet speelde? Nee, totaal niet.

Ik heb er enkel leuke herinneringen aan maar als ik dan een spel uitzoek voor een verjaardag of bijvoorbeeld Sinterklaas is het toch vaak een recent verschenen spel.

Die nieuwere spelletjes zien er gewoon ook een stuk moderner uit, hebben meer variatie en krijgen uiteraard meer aandacht in de reclame enz.

Zonde eigenlijk dat ik mij daardoor blijkbaar heb laten leiden. Niet omdat die andere spelletjes niet leuk zijn want dat zijn de meeste absoluut wel. Maar deze simpele Oud Hollandse spelletjes bleken een schot in de roos.

Even snel nog voor het eten, nog even snel voor het slapen gaan. Geen discussies over hoe de regel is, geen spelregels die er nog even bij gepakt moeten worden, enkel frustratie als je van het bord gegooid wordt door de ander.

 

Ganzenbord bleek bij de twee jongste een dusdanig succes dat ze het ook regelmatig even pakken om samen te spelen.

In mijn beleving waren de spelregels vroeger wel iets anders maar dat kan ook aan mijn herinneringen liggen. Ze hadden in ieder geval snel uitgevonden dat als je 9 gooit je in een keer het spel wint, iets wat mij totaal niet bijstond.

Het spel heeft houten gansjes, een spelbord en twee dobbelstenen. 

De speltijd varieert een beetje door het aantal spelers en of tijdens het spel vaak op een speciaal vakje gekomen wordt maar binnen een kwartier kun je dit spel makkelijk gespeeld hebben.

 

Pim Pam Pet was het enige spel dat een van de kinderen wel eens gespeeld had. Kyana speelt dit met regelmaat met de bewoners in het verzorgingstehuis waar ze stage loopt en daarnaast ook werkt.

Het spel heeft een stuk modernere kaartjes dan dat ik vroeger had. Ik kan mij ook niet herinneren dat er een spelbord bij zat, een joker en kaartjes met afbeeldingen waarop een woord met de beginletter gevonden moet worden.

Pim Pam Pet bevat een spelbord met vier pionnen (je kunt ook makkelijk teams maken waardoor je het met meerdere spelers kunt spelen), een zandloper, een joker en een stapel kaartjes.

Ook dit is een spelletje dat vrijwel zonder uitleg direct te spelen is en binnen een kwartier af te ronden is.

Hier thuis zorgt het spel voor bloedfanatieke kinderen en de meest hilarische antwoorden.

 

Mens Erger Je Niet wie kent het spel niet. Simpelere dan dat gaat het niet worden maar het zorgt voor veel gezelligheid en een enkele keer frustratie als je weer van het bord wordt afgegooid. Jeremiah vind verliezen nog wel lastig maar doordat hij kans maakt om weer snel mee te draaien in het spel, voelt het niets als iets definitiefs en vind hij het niet erg om van het bord gegooid te worden. Een goed spel dus om om te leren gaan met verliezen.

Wij hebben de variant waarbij de dobbelsteen in een koepeltje zit waar je op moet drukken. Ideaal, want zo is de dobbelsteen nooit kwijt.

Het spel bestaat uit een spelbord en 4x4 pionnen. 

Ook dit spel is redelijk snel te spelen, al kan de speltijd erg variëren door hoe vaak mensen van het bord gegooid worden en hoe snel er zes gegooid wordt.

 

De spelletjes zijn alle drie van Jumbo en o.a. te koop bij Bol.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0