De erfschat van Marlene van Steensel.

Soms kom je een boek tegen waarvan het verhaal nog lang in je hoofd blijft hangen.

Dat was ook het geval bij de debuutroman  De Erfschat van Marlene van Steensel, een prachtig boek.

Wat mij betreft is dit dan ook een echte must-read.

Recensie: De erfschat van Marlene van Steensel.

Boek over jeugdzorg.
De erfschat van Marlene van Steensel.

In haar debuutroman verwerkte Marlene van Steensel haar persoonlijke en professionele ervaring in jeugdzorg tot een roman.

 

Als kind van een getraumatiseerde KNIL-militair woonde Marlene van Steensel na het plotselinge overlijden van haar moeder, een periode in een pleeggezin in het Jeugddorp de Glind, een streng gereformeerd, bijna van de buitenwereld afgesloten dorp,

Ze schreef toen al in haar dagboek: Ik wil een boek schrijven over 'hier'. 

 

Lottes vader heeft in 1949 het ereteken voor orde en vrede ontvangen, maar draagt de demonen van zijn oorlogsverleden met zich mee. Als haar moeder plotseling overlijdt, lukt het de oud KNIL-militair niet de vrede in eigen huis te bewaren en valt het gezin uiteen. 

Lotte komt te wonen in een streng gereformeerd jeugddorp met 180 kinderen die uit huis geplaatst zijn.

De spanningen in deze smeltkroes van achtergronden en culturen lopen hoog op.

Wie kun je wel en niet vertrouwen?

Welke geheimen moeten koste wat kost verborgen blijven?

En wat gebeurde er die noodlottige avond in 1979?

Als Lotte dertig jaar later een reünie bezoekt, duiken schimmen uit het verleden weer op.

 

De Erfschat is een fascinerend verhaal over doorgegeven oorlogstrauma, vriendschap en veerkracht en brengt een ongekende wereld krachtig en helder in beeld.

Marlene van Steensel heeft een prachtige roman geschreven waarin doorgegeven trauma, veerkracht en vriendschap de basisthema's zijn.

Door haar nuchtere stijl van schrijven, gemixt met humor zal iedereen die De Erfschat leest aangezet worden om na te denken over bepaalde thema's en ook naar zichzelf daarbij te kijken.

Tijdens het lezen van haar roman, merk je dat Marlene van Steensel de jeugdzorg vanuit verschillende perspectieven kent. Ze neemt je tijdens het lezen echt mee in het verhaal. Een verhaal dat zeker nog actueel is.

 

Zoals bijzonder hoogleraar orthopedagogiek prof. dr. Annemiek Harder eerder schreef 'Het boek legt thema's bloot die nog steeds spelen binnen jeugdzorg van nu, de openlijke discriminatie, voelbare machtsverschillen en schrijnende stigmatisering. Een must-read!'.

 

Je koopt het boek o.a. bij Bol.com

Reactie schrijven

Commentaren: 0