Review: Gemmetje Victoria van Yvonne Keuls.

Ik was 12 toen ik mijn eerste boek van Yvonne Keuls las, direct was ik gek op haar schrijfstijl.

Rauw, puur, confronterend maar altijd vol humor. 

De lat lag hoog qua verwachting voor Gemmetje Victoria maar die heeft Yvonne Keuls absoluut waargemaakt. 

Recensie: Gemmetje Victoria van Yvonne Keuls.

Yvonne Keuls leerde Gemmetje Victoria kennen in het opvanghuis waar ze vrijwilligerswerk deed.

Ze ontfermde zich over Gemmetje, was er voor haar tot ze overleed.

Met veel humor beschrijft Keuls Gemmetjes leven, hoe ze werd omringd door mensen die haar liefhadden om wie ze was en om wie ze had kunnen worden.

 

Yvonne Keuls vond dat ze nog een verhaal moest vertellen. Het hartverscheurende verhaal van Gemmetje Victoria. Yvonne Keuls leerde Gemmetje kennen in het opvanghuis waar ze vrijwilligerswerk verrichtte en Gemmetje schreeuwend binnenkwam. 

'Vergezeld door een stapel rapporten die haar leven met een paar woorden afdeden. Zo krijg je ook een kind. Vaak ook schreeuwend, zonder rapporten erbij, zonder commentaar, maar met hoop op de toekomst'.

 

Gemmetje Victoria is een echte Yvonne Keuls. Zo'n boek dat je wakker schud. Een boek dat je niet meer weg kunt leggen omdat je in het verhaal gezogen wordt. Een boek dat schuurt, pijn doet maar tegelijkertijd ook verwarmd.

Want als er iets is dat dit boek laat zien, naast alle ellende die er bij jeugdzorg komt kijken, dan is het dat hoop en liefde zoveel kan overwinnen.

Dat verder kijken en iemand echt zien datgene is waar het uiteindelijk omdraait.

 

Het boek speelt zich jaren geleden af maar is nog steeds een verhaal van nu. Een verhaal wat hopelijk ook gelezen zal worden door mensen die denken dat het allemaal wel meevalt. Yvonne Keuls heeft in haar loopbaan vele ogen mogen openen voor zeer diverse zaken, ik weet zeker dat ze dit met dit boek ook weer zal doen. 

 

Wat mij betreft is dit boek een absolute aanrader. 

Als je zo'n onderwerp zo intiem, openhartig, puur en rauw kunt beschrijven en er dan nog voor kunt zorgen dat de lezer af en toe hardop moet lachen en bij het wegleggen van het boek weet dat ze het verhaal van Gemmetje Victoria niet zal vergeten, dan ben je wat mij betreft een uitmuntende schrijfster. 

 

Je koopt het boek o.a. hier.

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0