Boekreview: Hannelore het meisje uit de sekte.

Een boek dat mij zeker nog lang zal bijblijven. 

Niet alleen omdat het laat zien hoe ver mensen kunnen gaan uit naam van het geloof maar zeker ook om de veerkracht, de wil om te leven die Hannelore laat zien.

Een bijzonder boek, een echte aanrader.

Recensie: Hannelore het meisje uit de sekte.

Boekreview, boekrecensie, frank krake
Recensie: Hannelore het meisje uit de sekte.

Hannelore groeide vanaf haar derde op in de sekte 'Gemeente Gods" waar haar ouders actief lid van waren. 

Het leven speelde zich deels af binnen de muren van een oud klooster in Nederland/

Vijftien jaar lang werd ze gehersenspoeld en leefde ze in haar eigen wereld.

De charismatische en zichzelf 'Profeet' noemende sekteleider Sipke Vrieswijk voerde met zijn partner Aagje een waar schrikbewind.

Niemand was veilig.

 

Toen het einde nabij leek 'ontvoerden' ze Hannelore naar Israël, Zweden en Cyprus.

Na jaren gevangenschap, drank en drugs bevrijdde de politie haar, tegen haar eigen wil.

Een internationale klopjacht op Vrieswijk begon.

Vanaf dat moment begon ook pas haar echte strijd.

Heet gevecht om opnieuw te leren leven, weer Hannelore te worden in een vrije wereld. Met vallen en opstaan wist ze de strijd uiteindelijk te winnen.

Nu leidt Hannelore (42) een gelukkig leven met haar grote liefde en vier kinderen en hoopt ze een voorbeeld te mogen zijn voor velen.

Hannelore, een bijzonder boek dat je bijblijft.

Boekrecensie, frank krake, boekreview, uitgeverij achtbaan
Hannelore het meisje uit de sekte.

In het begin lijkt het allemaal nog heel onschuldig. Een jong gezin dat opzoek is naar een kerkgemeenschap waar ze zich echt thuis voelen.

Al snel blijkt hoe groot de invloed van Sipke Vrieswijk is en waar deze man toe in staat is.

 

Regelmatig heb ik vol ongeloof gelezen hoe mensen zijn eisen opvolgde. Eisen die hij doorkreeg en waarnaar geluisterd moest worden om dichter bij God te komen.

Het is bijna niet voor te stellen dat iemand zich laat opdragen om geen contact meer met zijn kind te hebben en dit dan ook nog uitvoert. Zelfs een seksuele relatie die Sipke Vrieswijk met hun minderjarige dochter heeft wordt toegestaan door de moeders.

Als je leest over de straffen die uitgedeeld werden en de eisen die er gesteld werden, vraag je je af hoe mensen deze mensen konden geloven. 

 

Het is Frank Krake gelukt om het verhaal van Hannelore op een aangrijpende wijze neer te zetten zonder dat het een sensatiebelust verhaal is geworden. De foto's die aan het boek zijn toegevoegd maken dat het verhaal nog meer voor je gaat leven. 

 

Naast dat het boek een inkijkje geeft in hoe een sekte te werk gaat en hoe snel het soms kan gaan dat iemand zich daar volledig aan verliest, laat dit boek ook zien over wat een enorme veerkracht mensen kunnen beschikken. Hannelore moet echt weer ontdekken wat 'normaal' is als ze bij haar oom en tante gaat wonen. Alles wat ooit een zekerheid voor haar was staat op dat moment op losse schroeven.

 

Hannelore het meisje uit de sekte.

Frank Krake.

479 pagina's.

Uitgeverij Achtbaan.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0