Review: Een avontuur van de Dappere Ridster, Sint zit vast

Ieder jaar komen er weer nieuwe prachtige kinderboeken voor de feestdagen uit. Janneke Schotveld is een van die kinderboekenschrijfsters die het voor elkaar krijgt om dat Annie M.G. Schmidt gevoel te creëren. Haar boek, de Dappere Ridster is mijn favoriete boek van haar. Toen er dit jaar een Sinterklaasboek verscheen van de Dappere Ridster moesten we die uiteraard lezen. Zou die net zo leuk zijn?

Recensie: Dappere Ridster, Sint zit vast! van Janneke Schotveld.

Sinterklaas is in het land!

De ridster vindt het een heerlijke tijd en hoewel ze er eigenlijk te groot voor is, zet ze toch haar laars. Als ze midden in de nacht toevallig wakker wordt en even gaat kijken - alleen omdat ze dorst had, heus niet uit nieuwsgierigheid - is Sinterklaas nog niet geweest.

De ridster heeft het gevoel dat ze poolshoogte moet gaan nemen.

 

Haar gevoel blijkt te kloppen: als ze door de donkere straten fietst, hoort ze iemand om hulp roepen. Het is Sinterklaas!

Hij zit diep in de problemen, of eigenlijk diep in één probleem: een schoorsteen.

De arme goedheiligman zit muurvast en de ridster krijgt hem er in haar eentje niet uit. Wat nu?

 

Sint zit vast! is een grappig sinterklaasverhaal met de onvergetelijke dapper ridster in de hoofdrol.

Ook in dit boek is het Janneke Schotveld gelukt om de tekst zo te schrijven dat het voor volwassenen ook vermakelijk is om te lezen. Grote problemen zoals onvrede en staken komen aan bod maar worden zo beschreven dat er een subtiele wijze les in zit. Blijf praten, wees tevreden en het Sinterklaasfeest draait niet om grote cadeaus maar om gezelligheid.

 

Dat Sinterklaas moet poepen als hij vast zit en de conversatie die dan tussen de ridster en Sinterklaas plaatsvindt is toch wel het hoogtepunt uit het boek hier voor de kinderen thuis. 

De mooie illustraties zijn van Milja Praagman. Even zorgde het hier bij de jongste voor verwarring dat de Pieten er tijdens hun slaap uitzien als "gewone" mensen. De kinderen  (van 7 jaar die er bij zaten)vonden het juist logisch, ze wassen zich toch voordat ze naar bed gaan dus dan zijn de roetvegen weg, was hun conclusie.

 

Een boek wat geschikt is vanaf ongeveer 4/5 jaar om voor te lezen. Vanaf ongeveer 8 jaar om zelf te lezen.

Sint zit vast! is een boek dat het zeker goed zal doen als voorleesboek op de BSO of basisschool maar natuurlijk ook gezellig thuis.

 

Je koopt het boek o.a. bij Bol.com voor €12,99

Reactie schrijven

Commentaren: 0