Review: Zangvogels van Christy Lefteri

In deze nieuwe, krachtige roman van Christy Lefteri, de bestsellerauteur van 'De bijenhouder van Aleppo' geeft ze een gezicht aan alle naamloze migranten.

Een boek wat je niet snel meer vergeet en je ogen opent.

Recensie: Zangvogels van Christy Lefteri.

Roman Zangvogels recensie
Zangvogels van Christy Lefteri

Nisha, die als hulp op Cyprus werkt, is zeeën overgestoken om haar kind in Sri Lanka een toekomst te geven. Overdag zorgt ze voor de dochter van Petra, een alleenstaande moeder; haar eigen dochter probeert ze 's nachts via het schermpje van haar telefoon op te voeden.

 

Nisha's geliefde is Yiannis, een stroper. Hij vangt kleine zangvogeltjes die onderweg van Afrika naar Europa op Cyprus neerstrijken. Maar hij droomt van een nieuw leven samen met Nisha. Een droom die in rook opgaat als zij plotseling spoorloos verdwenen is.

Als de politie weigert de zaak te onderzoeken, gaan Petra en Yannis zelf op zoek en realiseren ze zich hoe pijnlijk weinig ze over Nisha weten.

Wat ze ontdekken zal hun leven voorgoed veranderen.

 

Zangvogels is een verhaal over migratie en het oversteken van grenzen: het gaat over de zoektocht naar vrijheid, naar een beter leven, om vervolgens verstrikt te raken en geen kant meer op te kunnen.

Het is een verhaal over systematisch racisme dat vaak onbestraft blijft, racisme dat gevoed door vooroordelen en nationalistische idealen kan voortbestaan.

Zangvogels is een verhaal dat je leert ieder mens net zo te zien als dat we onszelf zien.

 

Het boek is opgebouwd uit verschillende korte hoofdstukken, waarin je telkens het standpunt van Petra en Yannis leest. Christy Lefteri heeft een fijne beschrijvende en vlotte schrijfstijl. Alle personages worden dusdanig uitgediept dat je het gevoel krijgt deze mensen echt te kennen.

Het verhaal is fictie, achter in het boek legt de auteur uit hoe het boek tot stand is gekomen, maar het zou zo non-fictie zijn.

Een prachtig boek dat misstanden waarover vrij weinig geschreven wordt op een prachtige wijze de aandacht geeft die het verdiend.

Ik lees vrijwel geen enkel boek meer dan 1 keer, dit boek behoort tot die boeken waarbij je dat wel doet omdat het verhaal je vastgrijpt en tot denken aan zet. Daarnaast bevat het boek prachtige zinnen die je onthoud, zoals 'Ze maakte mijn hart vol sterren, nu is het alleen maar donker van binnen'.

Een absolute aanrader als je een roman met een goede verhaallijn die je bijblijft zoekt.

 

Je koopt het boek o.a. bij Goedhart boeken.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0