Review: Kobo Forma

Ik was vier jaar oud toen ik mezelf leerde lezen en sindsdien ben ik er nooit meer mee gestopt.

Als ik 1 ding mag kiezen waarmee ik echt ontspan dan is het lezen. Je kunt mij dan ook echt een plezier doen met een bezoek aan de boekwinkel. Er is niet een genre wat ik niet lees. Ik lees veel en veelzijdig. 

Heel veel tijd om te lezen heb ik niet maar ik maak er iedere wel tijd voor. 

Een boek meeslepen is niet altijd handig daarom kocht ik ooit een e-reader. Ideaal voor als je op reis bent want je zit nooit meer zonder een boek. Je hebt zo een nieuwe gedownload maar toen werd het scherm zwart en bleef zwart.

Een goede e-reader is best een investering dus kocht ik eerst geen nieuwe maar toen werd ik benaderd voor iets heel leuks!

Review: Kobo Forma.

Ik kreeg een mailtje of ik ambassadeur van Kobo wou worden.

Over het antwoord hoefde ik niet na te denken want alhoewel ik gek ben op echte boeken vind ik een e-reader ook geweldig. Ik zal nooit kunnen kiezen tussen die twee. Beide hebben hun eigen voordelen.

Een e-reader vind ik voor onderweg echt ideaal. Of het nu op reis is of als ik moet wachten op een afspraak.

Nu mijn ogen toch echt wat slechter worden vind ik het ook 's avonds ideaal doordat ik het scherm kan aanpassen maar naar de boekwinkel gaan en de deur uitlopen met een nieuw boek wat ik zorgvuldig uitgezocht heb na een uur door de boekwinkel gedwaald te hebben en boek na boek bekeken te hebben, is nog steeds mijn favoriete uitje.

 

Ik ontving een Kobo Forma zodat ik vanaf nu heel veel Kobo originals kan gaan lezen. Zelf ging ik uiteraard direct op zoek naar reviews zodat ik wist wat ik kon verwachten maar ik vond er niet veel. Jammer vond ik dat want het is best een flink bedrag om hem aan te schaffen en dan wil je toch ook wel persoonlijke ervaringen lezen in plaats van uitsluitend productinformatie. Daarom besloot ik nadat ik hem uitgebreid getest had om mijn ervaringen in een blog te verwerken.

 

Het eerste wat mij opviel toen de Kobo Forma binnenkwam was hoe dun hij is in vergelijking met mijn vorige e-reader en ook qua gewicht zat er flink wat verschil in. Dat gewicht is wel een stuk zwaarder zodra de hoes er om gaat.

Zodra je de Kobo Forma aanzet krijg je een keuzemenu waarin je je voorkeurstaal kunt aanklikken. Daarna wordt je gevraagd of je de e-reader met je Bol.com account wilt koppelen.

Als je de wifi aanzet zal de e-reader boeken die je op je Bol.com account hebt gaan koppelen.

 

Je kunt bij de Kobo Forma zelf kiezen hoe je boek wordt weergegeven. Hierdoor kun je zowel in landschap als  in portet-modus lezen. Eerst had ik hem op automatisch draaien staan en dat beviel mij niet echt. Regelmatig gebeurde het dan dat mijn boek even ondersteboven stond. Dat duurde nooit lang maar mijn voorkeur gaat toch uit naar dat het beeld vast staat. Wel wissel ik soms tussen landschap en portret. Met de hoes die ik bij de Kobo Forma heb kan de e-reader ook echt staan in landschap-stand en dat is ideaal als je bijvoorbeeld op je buik ligt op het strand. Verder staat hij bij mij voornamelijk in portretstand.

 

De mogelijkheden van de lichtinstelling gaan veel verder dan mijn vorige e-reader. Zo kan je een tijd instellen waarop je normaliter naar bed gaat. Hierop stelt de Kobo Forma zijn lichtsterkte aan. De stand wordt kaarsstand genoemd en is een soort warmer licht. Je moet bij het instellen van de tijd wel erom denken dat je die instelt in de juiste tijdzone.

 

Wat echt totaal anders is zijn de knoppen die de Kobo Forma heeft. Bij mijn vorige e-reader wilde het nog wel eens voorkomen dat het scherm niet mee wou werken als ik naar de volgende bladzijde wou gaan. Met deze knoppen heb je dat probleem nooit. Je kunt daarnaast ook de Kobo Forma bedienen via het scherm. De knoppen zitten aan de zijkant van het scherm als je in portret-stand leest. Als je in landschap-stand leest vind ik de knoppen minder logisch zitten maar het went erg snel.

 

Het aan en uitzetten gaat door het hoesje automatisch. Zodra ik het hoesje dichtklap gaat de e-reader ook uit. Zodra ik hem openklap gaat hij weer aan.

De Kobo Forma is met zijn 8 inch ook groter dan mijn vorige e-reader. Zelf vind ik het een ideaal formaat. Het komt voor mijn gevoel dicht in de buurt van een gewoon boek maar past in iedere tas.

Dat de e-reader waterdicht is vind ik zelf een enorm pluspunt want ik lees graag in bad en dan gaat een knopje indrukken toch net wat makkelijker als een bladzijde omslaan.

 

Het opladen van de Kobo Forma doe je met het bijgeleverde usb-kabeltje. Op de een of andere manier ging dat in het begin wat stroef maar dat is nu niet meer het geval.

Een ander minpuntje is dat deze e-reader sneller weer opgeladen moet worden dan mijn vorige e-reader.

Ondanks deze twee kleine minpuntjes vind ik de Kobo Forma een enorme aanrader als je op zoek bent naar een e-reader voor veelvuldig gebruik. Ik heb hem nu enkele maanden en zou niet meer zonder willen.

Mijn favoriete uitje blijft zeker de boekwinkel en een papieren boek vind ik nog steeds het leukste cadeautje om te krijgen maar de e-reader is qua gemak echt een uitkomst.

 

Je koopt hem o.a. hier

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Greet (dinsdag, 22 november 2022 23:15)

  Als je op de link drukt, staat er (op de bol.com pagina) Niet Leverbaar.
  Groetjes Greet Schipper

 • #2

  Maria (donderdag, 01 december 2022 20:03)

  Maar wat ik mij nou steeds afvraag, ben je met de kobo verplicht een abonnement erbij te nemen of kan je hem ook gebruiken met een bieb-account?