Sparen kan ook tijdens de vakantie.

Er zijn tijden geweest dat ik iedere euro of toen nog gulden moest omdraaien. Dat vond ik uiteraard niet leuk maar het heeft mij wel enorm veel geleerd. Dingen waar ik nu iedere dag nog wat aan heb en gebruik van maak.

Vaak vragen mensen hoe het lukte om het geld voor de adoptieprocedures bij elkaar te krijgen of hoe we naar Amerika konden enz. Er is maar een antwoord op die vraag en dat is sparen.

Sparen door besparen.

Sparen door besparen.
Sparen door besparen.

Vrijwel iedereen die ons volgt weet inmiddels dat we aan het sparen zijn voor een reis naar Amerika.

Een flink bedrag moet er bij elkaar gespaard worden want op zulke momenten als reizen merk je echt uit hoeveel mensen ons gezin bestaat en dat de prijs voor tickets flink oploopt als je met zijn allen in hetzelfde vliegtuig wilt zitten, maar ook dat bijvoorbeeld de huur van een auto een enorm bedrag kost. 

Je hoort mij zeker niet klagen want dit is waar ik voor gekozen heb maar ik moet wel realistisch zijn.

Sowieso is dat volgens mij bij sparen een van de belangrijkste dingen, realistisch zijn.

 

Je kunt prachtige spaardoelen voor ogen hebben en ook allerlei termijnen of dingen bedenken om je plan te realiseren, maar als het niet realistisch is dan zal het sparen snel als last gaan voelen terwijl sparen ook echt als een sport kan voelen.

 

Zo weten de kinderen dat we nog een heel bedrag bij elkaar moeten sparen maar ze zien wel dat ieder beetje helpt. In mijn planner hebben we een spaarlijn gemaakt met welk bedrag we nodig hebben. Op de lijn zetten we iedere week een streep waar we op dat moment staan. Dat zijn geen reuze sprongen maar we gaan iedere week wel naar voren. Zo weten ze exact wat er op de spaarrekening staat.

 

Sparen doen we op allerlei manieren maar vooral door te besparen. Door simpele dingen zoals het niet meer gebruiken van de droger maar ook door kritisch te kijken wat we waaraan uitgeven. De vakantie is bij uitstek een periode die er financieel best in kan hakken. Toch hoef ik daar niet veel aan te veranderen want ik ben naarmate er meer kinderen kwamen heel bedreven in geworden om te besparen op de vakantie-uitgaven. De grootste besparing zit er dit jaar in dat we niet echt op vakantie gaan maar dagje weg gaan.

 

Op uitstapjes en vakantie kan je echt heel flink besparen door goed op zoek te gaan op internet. Waar ik ook ben ik maak altijd gebruik van sites zoals Groupon en Social Deal. Deze kan je instellen op de plaats/land waar je bent. Zo bespaarde ik bijvoorbeeld op een uitje naar een waterpark in Amerika 70%. 

Maar ook een museumkaart is een van die uitgaven die zich heel snel terugverdiend.

 

Een uitje hoeft zeker niet altijd geld te kosten, de kinderboerderij, een blote voetenpad, picknicken, een beleefroute het zijn allemaal dingen die niets kosten. Om ons doel te halen zodat we volgend jaar naar Amerika toe kunnen, gaan we deze zomer ook dingen doen die geld opleveren. Zo gaan we eindelijk alles uit de schuur verkopen wat we niet nodig hebben, gaat alle kleding die te klein is of niet gedragen wordt op Vinted en gaat River aan de slag met een geheim project.

 

Het is haar grootste wens om samen met haar moeder pannenkoeken te eten. 

Een enorm simpele wens maar wel eentje die veel kost. Er zijn heel veel lieve mensen die geld willen doneren zodat haar droom in vervulling kan gaan maar ik kan dat niet accepteren. Het is voor mij iets wat ik zelf moet doen maar door wat haar familie zei heb ik beloofd dat we op de verjaardag van haar moeder het een keer gaan accepteren maar wel met een tegenprestatie. Want klakkeloos geld aannemen is iets wat ik niet kan.

Uiteraard had ik ook geld kunnen lenen voor de reis maar ik heb altijd geleerd en geleefd volgens het principe dat je eerst iets moet hebben voordat je iets uit kunt geven, behalve bij je hypotheek.

Mijn kinderen leer ik ook graag dat sparen iets is wat hoort bij het verwezenlijken van dromen die geld kosten.

Niet omdat ik ze het niet gun, want ik zou niets liever willen dan deze droom verwezenlijken maar ik wil ook dat ze later goed met geld kunnen omgaan. Voor mijn gevoel hoort een financiële opvoeding ook bij de opvoeding. 

Een eigen rekening zou dan ook heel vanzelfsprekend zijn maar die hebben Joshua, River en Jeremiah nog niet. Dit omdat ze een Amerikaanse nationaliteit hebben, daar zal ik binnenkort dieper op in gaan want dat maakt het sparen voor een kind een ander en lastig verhaal.

 

Gaan we het halen voor volgend jaar? Zeker weten doe ik het niet maar ik ga er wel vanuit en dan gaat al dat sparen zorgen voor onvergetelijke momenten. Momenten waarin alles even zo zal zijn zoals het hoort te zijn.

Momenten waarin we even echt een team zullen zijn wat iets samendoet. Niet twee mama's die gescheiden zijn door een oceaan en verbonden door een kind, maar twee mama's die ieder een hand van dat kind kunnen vastpakken en samen avonturen maken. Twee mama's die elkaar dan even aankijken en zien wat ze al die jaren al weten, wij zijn een team en wat zijn we trots op die kinderen die we de onze mogen noemen. 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Aafke Van Otterdijk (woensdag, 14 juli 2021 12:26)

    Ik hoop zo voor jullie dat dit doel gehaald gaat worden. Zo mooi om weer een keer echt samen te kunnen zijn, dat gun ik jullie echt!!