Speelgoed van het jaar.

Speelgoed van het jaar 2019.
Verkiezing speelgoed van het jaar.

Ik was afgelopen woensdag samen met River aanwezig bij het startsein van de verkiezing voor Speelgoed van het jaar.

Nadat Kim Kötter op de grote knop had gedrukt kon heel Nederland gaan stemmen op het genomineerde speelgoed.

 

In 7 verschillende categorieën, zijn in totaal 31 artikelen genomineerd door een vakjury.

Wie de uiteindelijke winnaar in de diverse categorieën zal worden, kun jij zelf meebepalen door te stemmen op je favoriet.

Door te stemmen maak je trouwens ook nog kans op hele mooie prijzen.

Ook is er een kleurwedstrijd gekoppeld aan de verkiezing waar mooie prijzen mee te winnen zijn.

Hoe werkt het?

Speelgoed van het jaar verkiezing.
Enkele van de nomaties .

Zelf was ik vooral benieuwd hoe het voortraject eruit zag.

Wie bepaalde dat dit het leukste, mooiste en beste speelgoed van 2019 was?

 

Dat werd mij al snel duidelijk uitgelegd.

De leveranciers sturen speelgoed op naar de verkiezing waarvan zij denken dat het item kans maakt op een nominatie plekje. Dit kunnen zij zonder kosten en onbeperkt doen, in verschillende categorieën. 

 

Door een vakjury word vervolgens al dat speelgoed uitvoerig getest.

Die vakjury bestaat uit mensen met een verschillende achtergrond. Zij zijn afkomstig uit de handel, speldeskundigen, bloggers, journalisten, ontwikkelingspsycholoog en pedagoog.

Door de jury uit zoveel mensen met een verschillende achtergrond te laten bestaan, kan er een goede keuze worden gemaakt.

De artikelen worden beoordeeld aan de hand van de technische kwaliteit van het artikel en de verpakking. De vormgeving, grafische verzorging en kleur. De speelwaarde. De originaliteit. De aanwezigheid van een duidelijke Nederlandse handleiding, voor zover deze nodig is. De algemene verkrijgbaarheid in de speelgoedhandel en niet onbelangrijk; de prijs/kwaliteit verhouding.

 

Alle genomineerde artikelen worden vervolgens op de site geplaatst met gegevens over het artikel, het juryrapport en een toelichting van de ontwikkelingspsycholoog.

Zodra het startsein voor stemmen is gegeven, kan iedereen in Nederland stemmen.

Daarna is het eigenlijk heel simpel, het artikel met de meeste stemmen binnen zijn categorie wint.

Samen spelen.

Furreal Chubby, Hasbro, Speelgoed van het jaar.
Chubby van Hasbro is ook een van de genomineerde.

Samen spelen is niet alleen leuk, het is ook uiterst belangrijk.

En niet alleen voor kleine kinderen, ook juist voor die grote en ja, zelfs voor volwassenen.

Iedereen weet inmiddels al dat ik groot voorstander ben van voorlezen, samen lezen en lezen graag stimuleer.

Waar ik het minder vaak over heb is dat ik samen dingen doen, zoals bijvoorbeeld een spelletje spelen niet alleen heel leuk vind maar dat ik het ook heel erg belangrijk vind, Natuurlijk komt daar een stukje van mijn achtergrond om de hoek kijken en het werk wat ik doe maar ik betrap mezelf er ook wel op dat die telefoon en het uitgebreide aanbod door Netflix, Videoland enz. er best wel eens voor zorgen dat ik met die grote eerder op de bank neerplof om samen een film te kijken of dat ieder voor zich bezig is op zijn of haar telefoon in plaats van dat we gezellig een spel samen spelen.

En ook die tv enz. hoort er bij maar we willen toch weer meer spelletjes spelen. 

Om die pubers dan enthousiast te krijgen en te houden is het wel van belang dat het spel leuk is. Juist op zulke momenten grijp ik terug naar die nominaties, check ik even de website om te zien waarom een spel genomineerd is en of dat past bij wat ik zoek.

 

De komende tijd zullen wij ook zelf veel (genomineerd) speelgoed gaan testen om te kijken of wij ons kunnen vinden in het juryrapport, om jullie wellicht een tip te kunnen geven voor de feestdagen straks en vooral om samen te spelen.

 

Ik ben benieuwd letten jullie bij de aanschaf van speelgoed op welk speelgoed genomineerd is voor Speelgoed van het jaar?

Reactie schrijven

Commentaren: 9
 • #1

  Merel (maandag, 16 september 2019 10:01)

  Ah, heb je helemaal niet gezien!

  Nou, nu inmiddels wel in ieder geval, omdat ik erbij was. Anders misschien ook wel, maar weet niet of ik er voorheen op lette. Onze dochters waren in elk geval helemaal weg van Cubby de Beer haha, geloof dat ik wel weet wat we gaan halen voor 5 december...

 • #2

  Hippiemeisje (maandag, 16 september 2019 10:37)

  Ik was zelf altijd een kind dat heel goed alleen kon spelen, maar ook heel goed samen kon spelen. Zo zegt mijn moeder dat toch, ze vond dat de ideale combinatie. Ik kan me dat als moeder wel indenken. In ieder geval ben ik er zeer zeker akkoord mee dat het als volwassen sowieso ook belangrijk blijft, dat samen spelen, daarom speel ik nog steeds heel graag gezelschapsspelen.

 • #3

  Silkeblogs (woensdag, 18 september 2019 07:45)

  Zo interessant om te zien! Ik speelde vroeger met zowat alles, ik herinner me dat mijn zus en ik ons urenlang konden amuseren met muntjes (de grote zijn de ouders en de kleine de kinderen) en kleurpotloden (hetzelfde, en dan zijn alle potloden van een kleur een familie), haha!

 • #4

  kiki hasselton (donderdag, 19 september 2019 12:59)

  ik let eigenlijk daar nooit op. Ik let eerder op of ze er iets van kunnen leren, of creatief mee kunnen zijn, dat vind ik belangrijk

 • #5

  Beautyandlifebycecilia (donderdag, 19 september 2019 13:08)

  Ik heb er eigenlijk nog nooit op gelet wij persoonlijk zijn fan van vtech speelgoed

 • #6

  Sherry (donderdag, 19 september 2019 16:11)

  Dat beertje is schattig. Wat een leuke blog.

 • #7

  Saskia (donderdag, 19 september 2019 18:59)

  Eigenlijk lette ik er eerst niet zo op. Ik wist eigenlijk ook niet precies wat het betekende. Sinds vorige week woensdag weet ik dat wel. Er is dit jaar wel veel leuk speelgoed genomineerd.

 • #8

  Silkeblogs (vrijdag, 20 september 2019 11:39)

  Echt een superleuk concept, ik zou daar zeker wel op letten, maar het zou niet altijd doorslaggevend zijn.

 • #9

  Nicole Orriëns (zondag, 22 september 2019 09:19)

  Zo'n sticker helpt inderdaad wel moet ik zeggen. Dan ben ik toch eerder geneigd om zo'n stuk speelgoed van de plank te pakken in de speelgoedwinkel.