Speeltuin voor een kind met een beperking.

Voor de meeste kinderen betekende de zomervakantie lekker buitenspelen. Als kind hebben wij er allemaal uren speelplezier in doorgebracht maar wat als je kind nou niet zoveel plezier kan hebben in die speeltuin.

Bij ons in de buurt zijn er verschillende speeltuinen maar er is er één waar Jayden iets kan.

Deze heeft een vogelnest-schommel. Die is vorig jaar voor hem geplaatst.

Toen wij gingen verhuizen zat achter ons huis een leuke kinderspeeltuin waar al die kindjes gilde en krijste van plezier maar voor ons was het een domper.

Speeltuinen toegankelijk maken voor kinderen met een beperking.

Kinderen met een beperking, speeltuin, spelen
Speeltuinen toegankelijk maken voor kinderen met een beperking.

Wat als jouw kind rolstoel gebonden is en dagelijks langs de speeltuin komt?

Dan breekt je moederhart toch als twee van die lieve ogen je vragen "mama, ik ook schommelen"en je dan moet zeggen dat hij niet op die schommel kan gewoon simpelweg omdat hij geen rompbalans heeft en er dan af zou vallen.

Dan praat je er wat overheen en ga je thuis wel wat anders doen.

Dit gebeurde regelmatig.

 

Teleurgesteld gingen wij samen terug naar huis, hij boos omdat hij niet mag schommelen en mama half huilend omdat je je kind weer iets moet ontnemen.

s' Avonds bracht ik Jayden naar bed net zoals alle andere avonden en ik besloot dat ik dit niet iedere dag zou willen meemaken.

Dezelfde avond heb ik de gemeente een uitgebreide mail gestuurd met de vraag of er iets aangepast kon worden zodat alle kinderen konden spelen. Een paar dagen later ontving ik netjes een mail terug dat ze dit gingen uitwerken.

En ja hoor, ze hielden woord. Een paar weken later hing daar een babyschommel, een bakje waar hij in kon zitten. Hij heeft hier heel lang plezier van gehad maar uiteindelijk werd het bakje te klein voor hem.

Dus ik trok de stoute schoenen weer aan en mailde de gemeente en ook nu hebben ze het aangepast.

Samen spelen is zo belangrijk.

Gehandicapte kinderen in de speeltuin, speeltuinen toegankelijk maken.
Samen spelen is zo belangrijk.

Zelf gaan wij niet vaak naar de speeltuin omdat het voor mij veel inspanning kost.

Jayden kan niet zelfstandig staan of lopen dus dit betekent dat ik hem overal op of overheen moet tillen.

Buiten mijn dagelijkse inspanning die de verzorging van hem voor mij kost probeer ik soms dit soort dingen wel met hem te doen maar dan ben ik aan het  einde van de dag helemaal gesloopt.

Het breekt mijn hart als ik hem weer dingen moet ontnemen omdat hij er niets kan.

Het zou zo leuk voor hem zijn als hij ook lekker kan spelen buiten met andere kinderen, het zou hem zoveel zelfstandiger maken en hem het gevoel geven dat hij erbij hoort.

 

Helaas zijn er nog maar weinig speeltuinen die ook voor mindervalide toegankelijk zijn, eigenlijk vind ik dat dit wel zou moeten al zou het maar één speeltuin per wijk zijn waar iets van aangepaste speeltoestellen zijn dan zou je deze doelgroep wat meer betrekken in de samenleving want buiten dat het spelen op een toestel leuk is komen ze ook een beetje in contact met andere kinderen.

 

Ik hoop dat op een dag de gemeentes allemaal iets meer gaan doen voor een gezamenlijke speeltuin zodat de kinderen met een beperking ook in een speeltuin kunnen spelen en zo wat meer sociale contacten opbouwen.

Voetballen met een beperking.

Voetballen met een beperking.
Voetballen met een beperking.

Jayden is dol op voetballen maar bij ons is het voetbalveld zo gemaakt dat Jayden er niet in kan.

Ik snap volkomen dat ze het hebben afgesloten zodat er geen fietsers, scooters etc. op het veld komen maar dit betekent ook dat als ik mijn kind niet teleur wil stellen, ik heb uit de rolstoel moet tillen om vervolgens de rolstoel over een hek heen te tillen en dan kan ik Jayden er pas weer terug in zetten.

 

Het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn met enkele simpele kleine aanpassingen zou je een speeltuin al toegankelijk kunnen maken voor kinderen met een beperking.

Gelukkig zijn NSGK ( stichting voor gehandicapte kinderen) en de speeltuinbende heel hard aan het werk om steeds meer speeltuinen toegankelijk te krijgen.

Door mijn blogs te delen hoop ik dat de gemeentes steeds meer gehoor gaan geven aan mijn oproep, want buiten dat je een kind lekker laat buitenspelen zorg je voor een stukje zelfredzaamheid, sociaal contact en plezier met kinderen uit de buurt.

 

Niemand wil eenzaam zijn toch?

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Patricia (maandag, 12 september 2022 13:48)

    Inmiddels timmert het SamenSpeelFonds hard aan de weg om in elke gemeente in Nederland tenminste 1 toegankelijke en inclusieve samenspeelplek te realiseren, waar kinderen met en zonder beperking samen kunnen buitenspelen. Speeltuinvereniging die van hun speeltuin een echte samenspeelplek willen maken kunnen hiervoor een financiële bijdrage aanvragen via www.samenspeelfonds.nl
    Want samen spelen is voor elk kind belangrijk!