2022

Ik denk dat veel mensen aan het einde van het jaar terugblikken op het jaar wat bijna achter ons ligt. 

Ook ik doe dat.

De eindconclusie is toch wel dat 2022 alles heeft gedaan om mij het vertrouwen in het goede kwijt te laten raken maar juist bewees hoeveel moois er nog is en hoeveel goede mensen er zijn.

2022 een jaar om nooit te vergeten.

Ieder jaar heeft dingen die je nooit meer vergeet.

Mooie en minder mooie dingen.

Ieder jaar heeft dagen die je nooit meer zal vergeten.

2022 had die ook.

Ik kan een lange waslijst opnoemen aan dingen die ik niet had willen meemaken.

Dingen die jullie wel meekregen via bijvoorbeeld Instagram maar ook dingen die ik niet kan delen.

De verdwijning van de buikmama van River en Jeremiah was een van die dingen. Ik deelde de zoektocht en uiteindelijk het moment dat ik de kinderen wakker kon maken met het nieuws dat ik haar gevonden had.

Het is natuurlijk maar een heel klein inkijkje in een groot geheel.

Ik wil graag een eerlijk beeld schetsen maar pas ervoor om als de tranen over mijn wangen stromen, omdat er weer een spoor dood loopt en er steeds meer vreselijke aanwijzingen boven komen drijven, de camera te pakken om te laten zien hoe het gaat.

Veel liever kies ik er dan voor om de blijdschap te delen dat ze gevonden is. Wel in alle eerlijkheid dat vinden niet betekent dat er weer contact kan zijn want dat iemand niet veilig is op dat moment.

Wat er dan precies plaats heeft gevonden is niet aan mij om te delen. Wat ik er wel over wil zeggen is dat ik haar begrijp, dat wat ze deed iets is wat iedereen zegt te zullen doen maar vrijwel niemand echt zal doen, puur omdat het niet verstandig is om te doen. Want zo zijn de dingen soms in het leven. Niet alles wat je wilt doen om een ander te helpen is verstandig voor jezelf. Zij deed het wel en moest daarvoor een hoge prijs betalen. Ik kan niet anders dan respect hebben voor hoe zij achter haar standpunt bleef en blijft staan. 

Ze heeft vaak genoeg in de gevangenis gezeten voor bijvoorbeeld diefstal en dat haalden ze ook aan toen ze mij het vertelde "Mensen denken misschien dat ik geen principes heb maar die van mij zijn groter dan die van de meeste mensen".

Ik moest haar gelijk geven.

Nooit zal ik in haar schoenen staan en dat is maar goed ook want ik zou het niet gekund hebben.

 

Er was het ongeluk van Djimon en Luna. Het moment dat je kind belt dat het een ongeluk heeft gehad, wil je niet meemaken. De beelden die op internet verschenen waren vreselijk om te zien maar de meeste moeite had ik met de internethelden die van alles moesten roepen. Zij wisten blijkbaar allemaal haarfijn hoe het zat.

 

De 18e verjaardag van Kyana hadden we niet gevierd doordat het toen nog teveel was voor de kleine man. Ze was daar zelf heel helder in. Bezoek is voor hem teveel dan vier ik het wel een ander moment. 

Dat vieren deden we maanden later met een dagje Amsterdam samen. Een dag die zo gezellig was maar waar voor altijd een vreselijke schaduw overheen zal hangen.

Het was die avond dat de wereld stil stond.

Die dag daar samen in Amsterdam zou achteraf gezien de laatste dag zijn voordat we een ander leven tegemoet zouden gaan. Een leven waarin er een heel belangrijk iemand zou ontbreken.

Ieder moment van die 10 dagen erna staan in mijn geheugen gegrift. 

De woorden hoe ik het die kleine man moest vertellen, ze kunnen zo uit het niets door mijn hoofd schieten.

Er zijn zoveel emoties die bij die dagen horen of eigenlijk die sinds die dagen bij ons horen. 

Ook hier geldt dat verhalen die je ziet slechts een topje van de ijsberg zijn en dat er zoveel meer speelt dan ik ooit zal willen of kunnen delen.

 

Ik kan met de hand op mijn hart zeggen dat 2022 er werkelijk alles aan heeft gedaan om mijn vertrouwen in de goedheid van de mens kwijt te doen raken. Ik zou liegen als ik zeg dat het niets met mij heeft gedaan maar 2022 het is je niet gelukt om mij het vertrouwen kwijt te laten raken.

Ik kreeg er juist vertrouwen door. Ja, er zijn dingen gebeurt die nooit hadden mogen gebeuren.

Zowel hier als in Amerika. 

Maar er gebeurde ook zoveel dingen die lieten zien hoe lief mensen zijn. Hoe mensen met je meeleven, die net op het juiste moment een berichtje sturen dat je dat zetje geeft. 

Die lieve mensen die meehelpen om naar Amerika te gaan. Niet omdat ze ons persoonlijk kennen of omdat ze er zelf baat bij hebben maar omdat ze het ons gunnen om die momenten samen te gaan hebben. 

Toen bleek dat het moeilijker zou zijn om te gaan doordat ik geen vaccinatiebewijs heb kwamen er zoveel lieve berichtjes, tips enz. Wat voor iemand misschien slechts een paar woorden zijn die hij of zij verstuurd via een telefoon lieten mij keer op keer zien dat er voldoende redenen zijn om te vertrouwen in de goedheid van de mens.

 

Financieel hadden vast en zeker heel veel mensen 2022 anders voor zich gezien dan met deze gasprijzen enz. Ook ik.

Maar ik weet dat ik al bijna 25 jaar een goede onderneming heb en dat dit ook gaat lukken. 

Financiën zijn belangrijk maar nog veel belangrijker is tijd samen. Zeggen hoe graag je de ander ziet.

Je weet nooit wanneer het de laatste keer is dat je die kans krijgt. Dat is iets wat 2022 mij pijnlijk duidelijk heeft gemaakt. Echt, je kunt nooit te vaak zeggen hoe belangrijk de ander voor je is, wat je in hem of haar waardeert, tijd samen doorbrengen. Geld is noodzakelijk om te leven maar herinneringen samen maken is uiteindelijk waar het omdraait.

 

Ik studeerde mij een slag in de rondte om de kennis die ik nodig had mij eigen te maken. Met succes ik slaagde met een 9,5 en doordat alle andere cijfers die ik gehaald had een 10 waren kwam er op het diploma een 10 te staan.

Kun je trots op jezelf zijn? vroeg iemand mij en ik moest daar te lang over nadenken. 

Ik vind het lastig. Het is meer dat ik mezelf niet teleur heb gesteld, dat ik blij ben met het eindresultaat en weet wat ik er mee wil gaan doen.

 

De vakantie in Frankrijk was toch echt wel een van de hoogtepunten. Wat hebben we daar genoten . Ook de reis naar Cappadocia die ik cadeau kreeg van Heidi was er een om nooit meer te vergeten. Maar het allermooiste was toch wel toen de rechter de woorden uitsprak dat Julius bij ons mag opgroeien. 'Hij heeft zijn gezin gevonden. Zeg hem maar dat dat voor altijd is".

Dagenlang vertelde hij aan iedereen die hij tegenkwam maar ook aan zichzelf en ons "Ik blijf hier voor altijd dat heeft de baas van Nederland gezegd". 

 

Het jaar 2022 wil ik niet enkel herinneren als een jaar van verlies. Het wierp een hele grote zwarte deken over alles en er zullen nog zat moeilijke momenten komen maar er was niet alleen verlies er kwamen ook allerlei nieuwe mensen in ons leven. De biologische familie van Julius, de biologische oma van Joshua maar ook warme contacten met mensen die ik o.a. leerde kennen via social media.

Ik neem mij uit 2022 dat de wereld nog zo zwart kan kleuren er blijven altijd lichtpuntjes bestaan. Geef die lichtpuntjes die aandacht die ze verdienen en het licht zal weer gaan stralen. Anders maar ook mooi.

 

Bedankt dat jullie er waren in 2022, ik hoop jullie allemaal weer te zien, spreken, lezen in 2023!

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 8
 • #1

  Jacintha (vrijdag, 30 december 2022 07:46)

  Wat heb ik toch bewondering voor jou, maar zeker ook iedereen rond je!

  Wens jullie een kleurrijk 2023, met mooie ontmoetingen en dat er vele wensen uit mogen komen ❣�.

 • #2

  Gon (vrijdag, 30 december 2022 07:56)

  Graag wil ik jou en je gezin een heel bijzonder liefdevol jaar toewensen met heel veel licht en warmte!

 • #3

  Astrid (vrijdag, 30 december 2022 08:20)

  Mooie vrouw, wat ben jij een inspiratiebron voor mij, wat hoop ik dat in 2023 voor jou en je prachtige gezin dromen uit mogen komen en veel lichtpuntjes zullen schijnen. Ik wens jullie liefs, gezondheid en geluk toe.

 • #4

  Anja (vrijdag, 30 december 2022 08:33)

  Prachtig geschreven, bijzonder mooi mens ben je, ik lees je verhalen graag en voel mij zeer betrokken bij het wel en wee binnen je gezin. Ik wens jullie al het goeds wat je iemand wensen kan voor 2023❤️

 • #5

  Lena Oliveira (vrijdag, 30 december 2022 08:38)

  Wat en respect en bewondering heb ik voor jouw echt! Ik wens jouw alle geluk van de wereld en een gezond 2023!
  J

 • #6

  Heidi (vrijdag, 30 december 2022 08:43)

  We gaan er samen een fantastisch jaar van maken!

 • #7

  Jonne (vrijdag, 30 december 2022 09:12)

  ❤️❤️

 • #8

  Yolan (vrijdag, 30 december 2022 10:21)

  Ik wens jou en je familie mooie, fijne gebeurtenissen toe in het nieuwe jaar. Wat er ook gebeurt (en ik ken je niet eens persoonlijk) ik denk dat jullie alles kunnen overwinnen!