Help....hoofdluis!

Zodra ik maar iets hoor over hoofdluis krijg ik spontaan jeuk. Ik zou willen dat ik kon zeggen dat mijn kinderen ze nog nooit gehad hebben maar dat is niet zo. Zelfs ik kreeg ze.

Na 20 jaar moederschap weet ik wel heel goed hoe je er snel van af komt.

Snel van hoofdluis af.

Hoofdluis, hoofdluisbehandelen, prioderm
Hoofdluis, hoe kom je er van af?

Twintig jaar moeder en ook twintig jaar directrice van een kinderopvangorganisatie maken dat ik best wel mee kan praten over flink wat onderwerpen als het om kinderen gaat.

 

Of het nu is welke luier je baby lang droog houdt, of bepaald speelgoed nu echt wel zo leuk is en ook over die kriebelbeestjes op het hoofd...hoofdluis.

 

Ik kan je vertellen dat ik er panisch voor was.

Het is iets volkomen normaals en heeft niets met vies zijn of wat dan ook te maken maar ik kreeg al jeuk op mijn hoofd als het woord viel.

 

Uiteraard kon ik de dans niet ontspringen en zo kwam het dat één van mijn dochters jaren geleden, beestjes op haar hoofd had rondlopen.

De scene die zich daarna voltrok had niet misstaan in de eerste de beste komedie.

 

Het eerste wat ik deed was een muts op mijn hoofd doen, want dat zou toch wel een beetje als bescherming dienen. 

Met dertig graden liep ik dus vervolgens met een muts op mijn hoofd een kind in te zepen, te kammen en daarna begon ik als een compleet verwilderde vrouw mijn huis te strippen.

Gordijnen gingen van de rails, banken werden ingespoten, alle knuffels gingen in vuilniszakken, alle jassen werden gewassen, verkleedkleding kon de dans ook niet ontspringen en de autobekleding pakten ik totaal in met vuilniszakken.

 

Alles maar dan ook alles wilde ik doen om de beestjes te elimineren.

Wat moet je doen als je kind hoofdluis heeft.

Prioderm, Luizenshampoo, hoofdluis behandelen, netenkam.
Prioderm Anti-hoofdluis shampoo.

Inmiddels ben ik heel wat jaren ouder, zijn er diverse keren hier hoofdluizen op visite geweest bij zowel mij als de kinderen en kan mij dan inmiddels ook wel een ervaren hoofdluis-bestrijder noemen.

 

Gelukkig ben ik een stuk wijzer nu en weet ik dat al die poespas niet nodig is. 

 

Er zijn enkele GOUDEN REGELS bij hoofdluis en als je, je daar aan houdt ben je snel van die beestjes verlost.

 

*Hoofdluis is geen reden om thuis te blijven, als je goed behandeld bent kun je gewoon naar school, kinderopvang of werk. Je moet het wel even melden zodat anderen zichzelf ook kunnen controleren.

 

*Hoofdluizen kunnen niet via zwemwater worden overgedragen. Ze kunnen niet zwemmen maar verdrinken niet tijdens haren wassen en/of zwemmen. Ze zullen de haren niet spontaan loslaten.

 

Wat moet je doen als jij of je kind hoofdluis heeft:

 

* Breng op droog haar de  Anti-hoofdluis shampoo aan (bijv. Prioderm Shampoo Plus). Zorg daarbij dat je niet de hoofdhuid vergeet. Laat de shampoo 15 minuten inwerken.

 

* Kam het haar daarna eerst door met een normale kam, zodat alle klitten eruit zijn. Dit bespaart je een hele hoop ellende, want knopen met een fijne netenkam eruit halen is geen doen. Pas daarna kam je echt ieder plukje door met de netenkam. Werk van oor tot oor en van voor naar achteren. Alle hoofdluizen en neten die je tegenkomt verwijder je van de kam met een stukje keukenpapier. Als ik een stukje klaar heb maak ik er zelf een vlechtje in zodat je niet in de war kunt raken, welk haar je wel en niet hebt gehad.

 

* Na het kammen doe je een beetje water op het haar. Daarna zorg je ervoor dat de shampoo echt gaat schuimen waarna je alles grondig uit het haar spoelt.

 

* Het is niet nodig maar ik kam het na het haren wassen altijd nog een keer na. Soms tref je dan nog dode hoofdluizen in het haar aan.

 

Daarna is het HEEL belangrijk om twee weken lang, iedere dag het haar te controleren en grondig te kammen. Kom je niet makkelijk door het haar met een netenkam, doe dan crèmespoeling in het haar. 

Die twee weken zijn echt belangrijk omdat na 7 tot 10 dagen neten uitkomen. Als je 14 dagen kamt verwijder je alle hoofdluizen voordat ze nieuwe eitjes kunnen leggen.

 

Ik lees vaak ten onrechte dat kinderen met kroeshaar geen hoofdluis kunnen krijgen, ik kan je namelijk uit ervaring vertellen dat dit zeer zeker mogelijk is.

Het komt minder vaak voor en het uitkammen is lastiger maar ook met dit type haar werkt dezelfde methode.

 

 

Heb jij al eens met hoofdluis te maken gehad?

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0