Ik laat mijn kind geld lenen om andere te helpen.

Mijn ouders zeiden vroeger altijd 'Charlotte die heeft het zielige vogeltjes-syndroom'. Ze doelde daarmee op het feit dat ik graag help. Ik kan niet mijn hoofd omdraaien en denken zoek het zelf maar uit als ik zie dat iemand hulp nodig heeft.

Zinsy helpt ook graag maar is een stuk sceptischer. Ze wou graag mensen helpen maar dan echt. Ik gaf haar geld om het uit te lenen en op die manier mensen echt verder te helpen. Inmiddels doet ze dat nu bijna 4 jaar.

Wakibi.

Geef moe
Geef moe

Er vind ergens ter wereld een ramp plaats en wij als Nederlanders staan direct paraat om te helpen.

Prachtige bedragen worden er bijeen gebracht zowel via televisieacties, sponsorlopen enz. maar sinds enkele jaren heerst er toch die angst "komt mijn geld wel daar waar het echt nodig is".

 

Ik kan geen doel bedenken wat ik niet gesteund heb in het verleden. Liefst via kleinschalige organisaties, vaak geleid door vrijwilligers, omdat die mij het gevoel gaven dat er weinig tot niets bleef hangen van het geld en het daar kwam waar het zo hard nodig is.

 

Ik ben van mening dat je iemand beter een hengel kunt geven dan een vis. Geef je een hengel dan geef je een kans op een verbeterd leven. Het bleef altijd bij geld doneren want dat leek mij de enige mogelijkheid om te helpen.

Tot ik in aanraking kwam met Wakibi, wat een geweldig initiatief.

Wakibi logo
Wakibi logo

Wakibi is een non-profit organisatie die dagelijks de strijd aangaat tegen armoede. Dit doen ze door wereldwijd kredietverleners en ondernemers in ontwikkelingslanden met elkaar te verbinden.

Wakibi gelooft net als mij niet in de vis maar in de hengel en daarvoor ontwikkelden ze een uniek concept dat ondernemers in ontwikkelingslanden op weg helpt via microfinanciering. 

 

Wakibi biedt de mogelijkheid om kleine leningen aan ondernemers in ontwikkelingslanden te verstrekken. Je kunt zelf die ondernemer kiezen die jij graag wilt steunen. Dat steunen kun je al doen met een bedrag vanaf 27 euro. Zodra dat geld is terugbetaald (en dat gebeurt in 98% van de gevallen) kun je het bedrag opnieuw investeren in een andere ondernemer of er voor kiezen om het uit te laten betalen op je eigen bankrekening.

 

Het is dus eigenlijk heel simpel.

Je zoekt binnen de projecten, naar dat project wat jou aanspreekt, vervolgens leen je het geld aan de ondernemer, daarna ontvang je updates en terugbetalingen en zodra het gehele bedrag terugbetaald is door de ondernemer kun je er voor kiezen om je geld op te nemen of opnieuw uit te lenen. Die terugbetalingen gaan de ene keer met een paar euro tegelijkertijd, de andere keer duurt het langer en gaat het echt met hele kleine beetjes.

In de bijna 4 jaar dat Zinsy het doet heeft ze nog nooit een lening verstrekt die later niet is terug betaald.

Projecten.
Projecten.

Zinsy was 11 jaar toen ze het geld van mij kreeg. De eerste keer zijn we samen achter de laptop gekropen om te kijken aan wie wij het bedrag graag wilden uitlenen. 

Er staan enorm veel projecten op. Door middel van enkele keuze mogelijkheden kun je die lijst verkleinen zodat je makkelijker dat project kan zoeken wat echt bij je past.

Je kunt kiezen op land, geslacht, sector en groep. Daarnaast kun je ook selecteren op looptijd en hoeveel % er al van het gewenste bedrag is verkregen.

Het is mooi om te zien hoe de bloedserieus ze nadenkt over wie het meest geholpen is bij de lening. Is dat iemand die al bijna het bedrag wat nodig is bij elkaar heeft of juist iemand waarbij nog niemand wat geleend heeft.

Vaak kiest ze ervoor om een vrouw te helpen.

De twee laatste leningen die ze gesteund heeft zijn een vrouw die meer bananen wil kweken en een vrouw die een melkkoe wil kopen. Inmiddels buigen alle kinderen zich over de computer om samen te beslissen aan wie de lening dit keer verstrekt gaat worden.

Veel mensen vragen hoeveel tijd je eraan kwijt bent. Dat ligt geheel aan jezelf. Je zou het binnen 2 minuten kunnen doen dan klik je snel iets aan en stort je het geld. Via de mail word je op de hoogte gehouden als er afbetaald wordt. Dit krijg je te horen bij iedere afbetaling dus niet alleen als het volledige bedrag terug is.

De kinderen kiezen er echter voor om echt op onderzoek te gaan wie en waarom ze die willen steunen. Ze doen wel een voorselectie maar lezen daarna alle berichten. Vervolgens maken ze een selectie en bespreken die met mij. Daarna maakt ze de definitieve keuze en dan is het slechts een klik op de computer.

Het geld dat ze terugkrijgen sparen ze iedere keer weer op tot het 27 euro is en dan lenen ze het opnieuw aan een nieuw project uit.

Wat ons betreft is Wakibi echt een aanrader om op een laagdrempelige manier heel doelgericht te kunnen helpen.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0