Open einde spel, open ended play en open einde spelmaterialen.

Wat is open einde spel nu eigenlijk en waarom is het zo goed voor je kind?

Hoe begin je er mee?

Wat zijn de mogelijkheden?

Is het niet heel duur?

Je leest hier alle antwoorden op de meest gestelde vragen.

Open einde spel en spelmaterialen, wat is het?

Open einde speelgoed
Open einde spel en open einde spelmaterialen.

Ik ben een groot voorstander van vrij spel, het liefste met zo min mogelijk inmenging van volwassenen. Echt vrij spel is enorm leerzaam voor kinderen. Ieder kind heeft de drang om te leren, te ontdekken, te ervaren. 

Iets dat heel mooi aansluit bij vrij spel is open einde spel, ook vaak aangeduid met de Engelse term open ended play.

Dit is spel waar vooraf geen bepaald doel is. Spel waarbij geen regels zijn en waar geen goed of fout is.

Vaak worden hierbij materialen gebruikt die de fantasie prikkelen. Toch zie ik ook vaak mensen die zich afvragen wat ze dan allemaal kunnen doen met bepaald open einde materiaal of wat je er voor kunt gebruiken.

Het belangrijkste is het loslaten dat je met het materiaal een bepaald iets moet kunnen, kinderen zullen je namelijk versteld doen staan. Laat hun hun gang gaan en je zult oneindig veel mogelijkheden door hun gepresenteerd krijgen.

Omdat spel op gang brengen soms wel nodig is of omdat je het zelf misschien wel fijn vind om wat ideeën paraat te hebben, zal ik binnenkort diverse spel- en materiaaltips delen.

 

Open einde spel is zeker niet iets wat je alleen maar binnen kunt toepassen. Ook buiten zijn de mogelijkheden oneindig. Zet bijvoorbeeld eens wat lege dozen, grote stokken, dennenappels, stammetjes of bijvoorbeeld een doos met bladeren neer.

 

Het spelen met open einde materiaal kan even wennen zijn. Belangrijk daarbij is het om het de tijd te gunnen. Je hoeft echt niet opeens al het andere speelgoed overboord te gooien. Juist de afwisseling maakt het een waardevol geheel. Kinderen zijn oneindig creatief in hun spel en manier van denken maar zullen soms ook eerst even naar de materialen kijken, ze enkel even aanraken, verplaatsen of sorteren. Zie dit niet als niet weten wat ermee te moeten doen maar als spel, als ontdekken en dus als een waardevol proces. Vaak zijn wij als volwassenen geneigd te willen dat iets echt iets voor moet stellen, wij houden vaak het einddoel voor ogen, terwijl het voor het bij het kind om het gehele proces gaat.

 

Er is steeds meer diversiteit in open einde speelgoed. Van houten schijfjes, houten ringen, sorteerbakken, speelzand, gekleurde rijst tot plankjes in diverse afmetingen. Open einde speelgoed wordt vaak als duur bestempeld en er zijn zeker dure items te koop maar je kunt ook heel goed slagen op Marktplaats of bijv. de kringloop. Merken zoals Grappat en Grimms gaan eigenlijk niet af en kunnen daardoor uitstekend tweedehands gekocht worden. Je hebt er bijvoorbeeld ook speciale groepen op Facebook en Instagram voor. Ook zijn er steeds meer goedkopere varianten te koop zoals bij de Lidl bijvoorbeeld. 

Bij open einde speelgoed hoef je je zeker niet te beperken tot datgene wat te koop is als open einde speelgoed. Heel veel materialen zoals bijvoorbeeld dennenappels, houten klosjes, grote knopen, lapjes stof en houten bakjes zijn geschikt voor urenlang spelplezier.

Let bij aanschaf vooral op stevigheid, als het geverfd is of die verf geschikt is voor kinderen, of de afmeting veilig is voor kinderen en of je het goed schoon kunt maken.

 

Steeds meer opvoeders en psychologen zijn het erover eens dat vrij spel niet alleen bevorderlijk is voor de ontwikkeling van kinderen, maar essentieel is.

Maar waar begin je dan mee? 

Het is een vraag die ik vaak krijg en die ik heel goed begrijp. Want het is natuurlijk enorm fijn dat er zoveel keuze is maar wat zal dan bij jouw kind passen, waar gaat je kind de meeste plezier uithalen en waar kan jij zelf ideeën voor bedenken?

Ik raad eigenlijk altijd aan om simpel en klein te beginnen. Je zult zien hoe enthousiast je kind ervan wordt en door het spel dat het kind laat zien zal je zelf ook in veel meer dagelijkse voorwerpen de mogelijkheid tot spel zien.

Begin met een sorteerbak en wat verschillende materialen. Deze kun je bijvoorbeeld prachtig kopen bij Gras onder je voeten of I Love Speelgoed maar je kunt bijvoorbeeld ook een dienblad met vakken of een oude letterbak bij de kringloop op de kop tikken. Een bak gevuld met gekleurde rijst of zand is ook altijd een succes. Hierbij gebruik je dan bijv. diverse bakjes, lepels, een trechtertje, houten schijven of natuurlijke materialen zoals takjes, dennenappels en stenen.

Voor de bakken kun je bijvoorbeeld ook een bak van IKEA of de Hema gebruiken. Er zijn ook speciale houten bakken voor te koop. Ik kocht de bak waar mijn kinderen uren mee kunnen spelen bij Planet Happy. Het is belangrijk om te letten op de hoogte van de bak, deze moet niet te hoog zijn anders belemmerd dat de kinderen in het spel maar ook niet te laag zodat alles er telkens uit valt.

Hoe ik gekleurde rijst maak zal ik volgende week delen, het is heel simpel en kan je ook leuk met de wat grotere kinderen samen doen. Je kunt kiezen voor gewoon zand in de bak maar ook voor modelleerzand. Zelf gebruiken wij al een hele tijd het modelleerzand van Creall. Hierbij zijn de mogelijkheden echt oneindig. Ook de grotere kinderen spelen graag met het modelleerzand omdat ze daarmee heel gedetailleerde kunstwerken kunnen maken.

 

Binnenkort lees je hier meer over speltips met de houten regenboog en ander open einde materialen.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0