Naar Boedapest moet je zijn geweest!

Naar Boedapest.
Naar Boedapest.

Boedapest is een geweldige stad die echt een bezoek waard is of je nu alleen gaat, met een vriendin, je grote liefde om met kinderen zoals ik ging. 

 

Je vliegt er met bijvoorbeeld Ryanair heel goedkoop naar toe en midden in de stad vind je meer dan genoeg hotels en hostels.

De eerste keer, ging ik alleen met Zinsy en Joshua en verbleef ik enkele dagen in een hostel midden in de stad. We hadden een eigen kamer, waar vier 1 persoons bedden in stonden en hadden daarnaast een eigen badkamer op de gang. De keuken en woonkamer deelden we met nog twee andere kamers. 

Deze zomer was ik weer in Boedapest, dit keer met zijn allen. We gingen er toen een dag heen vanuit Balatongyorok. Een afstand die prima te rijden is, houd er wel rekening mee dat parkeren in Boedapest niet makkelijk is.

Wat moet je gezien hebben!

Széchenyi baden.

Széchenyi baden.
Széchenyi baden.

Een absolute must visit zijn toch wel de baden in Boedapest. 

Samen met Zinsy en Joshua bezocht ik de Széchenyi baden. Het is raadzaam om van te voren tickets te boeken, aangezien je anders in een hele lange rij kan komen te staan. 

Het Széchenyibad is één van de vele kuuroorden in Boedapest. Het is het grootste medicinale kuuroord van Europa. 

Dit is zeker niet alleen een toeristische trekpleister, ook de Hongaren bezoeken dit bad graag ter ontspanning. Vooral de oude opaatjes die in het bad aan het schaken waren hebben een onuitwisbare indruk op de kinderen achter gelaten. 

Het water in de baden wordt op natuurlijke wijze verwarmd door warmwaterbronnen die eind negentiende eeuw diep onder de grond werden ontdekt.

Het badhuis bestaat uit 12 binnenbaden, sauna's, stoomkamers en 3 buitenbaden. Die drie buitenbaden hebben ieder hun eigen temperatuur. Er is een bad waar baantjes getrokken mogen worden daar is het 27 graden Celsius. Er is een bad met mineraalwater daar is het 38 graden Celsius en er is een een bad met massagestralen, daar is het 33 graden Celsius.

In het bad waar je baantjes mag trekken is een badmuts verplicht. 

Heroes square en New York Cafe.

New York Café.
New York Café.

Vlakbij de Széchenyi baden tref je het Heroes square. Dit is een van de belangrijkste pleinen van Boedapest. 

De dierentuin die zeker ook een bezoekje waard is vind je als je door het nabijgelegen park loopt.

 

Je kunt in Boedapest heerlijk eten voor een hele leuke prijs. Overal tref je leuke kleine restaurantjes aan. Wil je iets speciaals, neem dan zeker een kijkje bij New York Cafe. 

Je waant je in vervolgen tijden, het lijkt alsof je in een sprookje bent beland. Wij konden zonder reserveren gelukkig nog terecht maar meestal is dat niet het geval. 

De live muziek maakten het plaatje af.

De Markthal.

De markthal.
De markthal.

De grote Markthal van Boedapest ligt in het 9e district. Vanaf de kettingbrug loop je er zo naar toe. Alle hop on, hop off bussen stoppen er voor.

Het is de grootste overdekte markt van Boedapest en is een belangrijke toeristische attractie. Het werd uitgeroepen tot mooiste markt van Europa. Door CNN werd het zelfs uitgeroepen tot de mooiste markt ter wereld.

Het gebouw lijkt aan de buitenkant op een oud station met prachtige grote ramen en een grote klok.

Op de markt tref je veel locals, die hier hun dagelijkse inkopen doen. 

Koop geen souvenirs op de markt. De meeste hiervan worden veel duurder verkocht als elders in de stad.

Wil je liever niet over een te drukke markt lopen, kom dan tussen 10 en 12 uur of tussen 14 en 16 uur. Op die momenten is het er vrij rustig.

Het Vissersbastion.

Het Vissersbastion.
Het Vissersbastion.

Het Vissersbastion is niet alleen een populaire plek voor toeristen, ook Hongaren zelf komen er graag.

Je hebt er dan ook een schitterend uitzicht over de stad en je moet er zeker een keer de zonsondergang gaan bewonderen.

Het Vissersbastion is altijd te bezoeken. Er wordt ook geen entree gevraagd. 

Er zijn wel 2 plekken waar je voor dient te betalen, dit zijn de iets hoger gelegen torens. De kosten daarvoor zijn niet hoog, ongeveer € 2,50 per ticket voor een volwassenen. Ondanks het geringe bedrag vond ik het niet echt de moeite waard. 

Je hebt vrijwel hetzelfde uitzicht op de gratis balkons.

Matthiaskerk.

Matthiaskerk.
Matthiaskerk.

Bij het Vissersbastion staat ook de Matthiaskerk. 

Om deze te kunnen bezichtigen wordt een kleine vergoeding gevraagd, van ongeveer €5,- 

Wat mij betreft is het dat geld meer dan waard. 

Het is niet de grootste kerk van Boedapest maar wel de bekendste. 

De officiële naam van de kerk is overigens Onze Lieve Vrouwekerk.

In deze kerk werden Hongaarse koningen gekroond en werden koninklijke bruiloften gehouden.

 

De kerk is meerdere keren verwoest en weer opgebouwd.

Ondanks deze verwoestingen is het interieur van de kerk prachtig. Je vind er rijk beschilderde plafonds en gotische zuilen. 

Buiten valt vooral het dak op dat bestaat uit diverse kleuren.

De Synagoge.

De Synagoge.
De Synagoge.

Dit vond ik toch wel enorm indrukwekkend. De Joodse Synagoge in Boedapest is de grootste synagoge van Europa. Er is plaats voor 3000 mensen.

In de hele wereld is er slechts één synagoge groter dan die in Boedapest.

De entreeprijs is ongeveer €12,- euro voor volwassenen. Je kunt er deelnemen aan een rondleiding. Ik vond deze erg de moeite waard.

Zowel van binnen als buiten is het een indrukwekkend geheel.

Rondom het complex zijn meerdere monumenten ter herdenking van de Joden die hun leven hebben gegeven tijdens de eerste en tweede wereldoorlog.

De kinderen waren vooral onder de indruk van de Holocaustherdenkingsboom. De levensboom, een treurwilg is vervaardigd uit roestvrij staal met 4000 zilveren blaadjes, die de namen dragen van alle 600.000 in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Hongaarse Joden.

Basiliek van Sint Stefanus.

Basiliek van Sint Stefanus.
Basiliek van Sint Stefanus.

De Sint Stefanus Basiliek is de grootste kerk in Boedapest. 

Samen met het parlementsgebouw is het ook het hoogste gebouw van de stad. Het uitzicht vanaf de koepel is dan ook geweldig!

De kerk zelf is gratis te bezichtigen, een kleine bijdrage wordt wel gewaardeerd. Om de koepel te mogen bezichtigen moet je wel betalen. Een ticket kost ongeveer €2,- voor een volwassenen.

Houd er rekening mee dat het heel wat trappen naar boven zijn, maar voor die klimtocht krijg je wel een schitterend uitzicht over de stad terug.

 

Als je rechtdoor van de kerk af loopt, loop je richting de ijssalon waar je de bloemenijsje kunt kopen waar mensen zo vaak naar vragen op instagram.

De kettingbrug.

De kettingbrug.
De kettingbrug.

Voordat deze brug gebouwd werd was er geen verbinding tussen Boeda en Pest. Er was wel een pontonbrug maar zodra het vroor werd deze verwijderd. Was het ijs dik genoeg dan liepen de mensen naar de overkant.

Uiteindelijk werd er door graaf Széchenyi het initiatief genomen om een brug te bouwen nadat hij zijn zieke vader aan de andere kant niet kon bereiken. 

Op 20 november 1849 werd de brug officieel geopend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de brug opgeblazen maar in 1949 werd deze weer geheel hersteld..

Vooral s'avonds met alle verlichting is de brug prachtig.

Je kunt gratis over de brug lopen, fietsen en met de auto rijden.

Het Parlementsgebouw.

Parlementsgebouw.
Parlementsgebouw.

Het Hongaarse Parlementsgebouw ligt langs de Donau. Het is een schitterend bouwwerk waar regelmatig de Hongaarse regering zitting houd en belangrijke staatslieden worden hier door de Hongaarse president ontvangen.

Met een lengte van 268 meter en een breedte 118 meter is het, het grootste parlementsgebouw ter wereld.

Het is het duurste gebouw dat ooit werd gebouwd in Hongarije. Van binnen is dat nog beter te zien als van buiten.

In het interieur is ongeveer 40 kilo bladgoud en een half miljoen halfedelstenen verwerkt.

Het Parlementsgebouw is een bezoek meer dan waard.

Burcht van Budapest.

Funicular.
Funicular.

In het burchtpaleis vind je het historisch museum en de Nationale Galerie.

Vanaf het burchtpaleis heb je wederom een prachtig uitzicht over de stad.

 

Je kunt het bereiken per bus of flinke wandeling maar wat minstens zo leuk is, is om met de kabelbaan naar boven te gaan. Je vind de kabelbaan aan het einde van de kettingbrug.

 

 

 

Boedapest is een stad waar je, je dagenlang kunt vermaken. De stad bied voor ieder wat wils, of je nu wilt gaan shoppen, lekker wil eten, goed uit wilt gaan of je wil onderdompelen in cultuur.

Het is een stad die zeer geschikt is om met kinderen te bezoeken. De meeste dingen zijn voor hen gratis te bezoeken of voor een zeer gereduceerd tarief. 

Wij komen zeker nog eens terug!

Reactie schrijven

Commentaren: 0