Mom 2 Mom Wel of niet inenten?

Hi Charlot! 

Hoe is het met je?

Ook zo genoten van de heerlijke zonnige paasdagen?

 

Vandaag moest ik even bloedprikken met Bram. Het kind hoest zijn longen uit zijn lijf en de huisarts wilde uitsluiten dat het kinkhoest zou kunnen zijn.

Ik was altijd in de veronderstelling dat ze dit niet kunnen krijgen als ze ingeënt zijn - maar blijkbaar werkt het zo niet helemaal.

Dat brengt mij meteen bij mijn vraag:

Hoe sta jij daar tegenover?

 

Persoonlijk ben ik (enorm!) voor inenten.

Ik vertrouw op de medische wetenschap en vind het een rijkdom dat onze kinderen tegenwoordig niet meer hoeven te leiden aan de meest vreselijke en dodelijke ziektes.

Tegenwoordig is er natuurlijk een flinke discussie gaande over dit onderwerp. Zoals de discussie of een school of kinderdagverblijf kindjes mag weigeren die niet zijn ingeënt.

 

Ook hier ben ik voorstander van. Misschien kortzichtig. Maar het belang en de gezondheid van mijn kind gaan in dit geval boven een stukje keuzevrijheid.

Als mijn kind wordt blootgesteld aan gevaren waar hij tegen beschermd kan worden, dan wil ik hiervoor springen om dit te voorkomen.

 

Het zou je maar gebeuren. Mijn kleine vriend, die iets gruwelijks overkomt door de keuze van een ander.

Eigen keuze, prima.

Jouw keuze. Jouw kind. Dus niet mijn probleem. Dus accepteer de consequenties hiervan.

En breng vooral mijn kind hier niet mee in gevaar met jouw denkbeelden.

Dank u!

 

Liefs, Natasja

Hi Natas,

 

Was waren die Paasdagen heerlijk met dit weer!

Echt enorm genoten.

 

De discussie wel of niet inenten laait eens in de zoveel jaar op.

Ook toen Djimon klein was speelde deze discussie enorm. Toen was vooral de insteek van de tegenstanders, dat inenten zou kunnen zorgen voor autisme.

 

Je wilt niet weten hoe vaak ik niet de vraag heb gehad of ik hem achteraf gezien niet had ingeënt als ik wist dat hij autistisch zou zijn geworden.

Daar zit al direct het discussiepunt.

Ik geloof niet dat hij autistisch is geworden. 

Volgens mij en de artsen, psychologen, ortho-pedagogen enz, die ik in al die jaren heb gezien, is hij zo geboren.

Dit is wie hij is. Dit is zijn totaal pakket. Er is niet iets extra's aan toegevoegd door een inenting.

Het is een nare vraag want daarmee zeg je indirect dat dit niet zijn echte ik is, dat hij door een inenting een variant van zichzelf geworden is. Een variant die wij autistisch noemen. 

Dat er dus de mogelijkheid was geweest dat hij "normaal" was geweest maar dat ik dit indirect veroorzaakt heb door hem te willen beschermen tegen vreselijke ziektes.

 

Ik was en ben nog steeds een voorstander van inenten.

Maar weet inmiddels ook dat het niet altijd tot de mogelijkheden behoort.

 

Als je adopteert vanuit Amerika teken je zelfs papieren waarin je plechtig beloofd je kind alle aangeboden vaccinaties te geven.

Je wordt dus min of meer verplicht dit te doen.

 

Het was echter zo dat Jeremiah te zwak was om te kunnen inenten.

De kinderarts besloot dat het vaccinatieschema dan ook uitgesteld moest worden en zo gebeurde het dat Jeremiah pas veel later als andere kinderen ingeënt werd.

Hij volgt een aangepast ent-schema.

Niet omdat ik niet achter inenten sta, niet omdat ik andere kinderen in gevaar wilde brengen maar simpelweg omdat hij nog niet ingeënt kon worden als baby (Hij loopt nu gewoon op schema maar heeft daar wel 2 jaar langer over gedaan).

 

Weet je nog dat moment dat Nederland in de ban was van de Mexicaanse griep?

Dat was het moment dat het voor mij pijnlijk duidelijk en dichtbij kwam wat er kan gebeuren...

Zinsy mocht niet ingeënt worden vanwege haar epilepsie en bestanddelen in de entvloeistof waarop ze eerder heftig had gereageerd.

De avond voor het entprogramma in Nederland in werking zou treden stond Kyana bij mijn bed s'nachts. Ze had pijn aan haar benen. Eerst dacht ik nog dat het kwam door het sporten van die middag maar toen viel ze voorover. Kokend heet was ze. De volgende ochtend kwam de huisarts thuis om een test te doen. Al snel stond hij weer voor de deur. Hij had zojuist de bevestiging gehad. Dit ging om een écht geval van de Mexicaanse griep.

Ik moest zorgen dat Zinsy niet in contact kwam met haar. De rest werd ingeënt.

Het was haast onmogelijk. Een klein meisje in totale afzondering op haar kamer....

 

Ik ben voorstander van inenten. Het is fantastisch dat we in staat zijn om als mens bepaalde ziektes in de kiem te smoren.

Het is niet dat ik klakkeloos denk, zet die naald er maar in. Ik lees en praat er veel over met zowel voor- als tegenstanders.

Het is een onderwerp waarbij ik verwacht dat er nooit 100% voor- of 100% tegenstanders zullen zijn.

Je leest gruwelijke artikelen over wat er wel niet allemaal in een inenting zit, wat de farmacie hier aan verdiend enz. maar dat bepaalde ziektes nu niet meer in de ernst voorkomen zoals ze dat jaren terug wel deden komt wel door die inentingen.

 

Ik ent mijn kinderen en jij Bram dus ook.

Ik ben enorm benieuwd wat de mening is van onze lezers en volgers en hoop dan ook dat ze een reactie willen achterlaten!

 

Lieve Natas, een fijne Koningsdag gewenst ondanks het weer dat er niet zo hoopvol uitziet.

Liefs,

Charlotte

 

Reactie schrijven

Commentaren: 10
 • #1

  Sjoukje (vrijdag, 26 april 2019 07:18)

  Precies om jouw voorbeeld ben ik groot voorstander van inenten. Sommige mensen zijn echt allergisch. Die breng je in gevaar als je niet inent en wel de ziekte verspreidt.

 • #2

  Suzanne (vrijdag, 26 april 2019 08:49)

  Zeker doen! Dat schuldgevoel zou ik nooit willen meemaken zou mijn kind of een ander kind door mijn keuze om het niet te laten doen ziek worden of nog erger doodgaan. �

 • #3

  Elyse (vrijdag, 26 april 2019)

  Die discussie inderdaad! Die is heet. maar ook echt dat je er flink op aangevallen wordt, welke keuze je ook dreigt te maken. Ik probeer het ook te volgen, en alle meningen. Ik blijf het wel een interessant onderwerp vinden. Maar inderdaad, dat schuldgevoel. Poeh..

 • #4

  Emma (vrijdag, 26 april 2019 15:33)

  Ik ben ook zeker voor inenten. Als het kan, vind ik het een goede keuze om het dan ook te doen. Je beschermt niet alleen je eigen kind, maar ook anderen!

 • #5

  Véronique (zaterdag, 27 april 2019 05:41)

  Ja ze kunnen de ziekte nog wel krijgen maar dan in afgezwakte vorm. Ik denk dat je je kinderen wel moet inenten. Je beschermt niet alleen je kind maar ook je hele omgeving tegen zwaar leed

 • #6

  Mandy (zaterdag, 27 april 2019)

  Ik ben ook een voorstander van inenten, ik heb ze zelf ook allemaal gehad en ik snap niet zo goed waarom mensen hun kind niet laten inenten. Consequenties voor hun zelf indd.

 • #7

  Syl (zaterdag, 27 april 2019 09:58)

  Ons ene kind is volledig ingeënt, de ander niet. Die werd zien na een enting en ook het altijd zo vrolijke meisje, herkenden we niet terug. Het héle riedeltje afgelopen en wat krijg je. "Ze valt onder de grote paraplu van psychologische kinderziekten " Daarna hebben wij gezegd, hier komt geen naald meer in. Mexicaanse griep, was idd ook zo'n ding, maar niks is getest op de lange termijn, dus hebben we ook niet genomen, daarbij 1 mocht wel, de ander al te oud.
  Nu hebben we de meningokokken prik.... als je kijkt hoeveel gevallen er zijn...in totaal nog geen 100 op 17mln mensen...waarom kunnen ze wel iets ontwikkelen om te voorkomen, maar niet om te behandelen, dat is toch raar??? Onze zoon wil hem wel graag, we denken er dan ook over om dat wel te doen, onze dochter daarentegen...Is nog even een dingetje.
  En mij wilden ze niet testen op kinkhoest, want ik was geënt...ondertussen ben ik een aantal weken niet aan het werk geweest, blafte alles bij elkaar en heb 2 antibiotica kuren en een prednison kuur gehad....vertel het maar....

 • #8

  Lotte (zaterdag, 27 april 2019)

  Ik kan me niet voorstellen dat mensen hun kinderen (zonder goede reden) niet laten inenten. Vooral nu je ziet dat er een hoop "oude ziektes" weer terug komen door gebruik aan inenten

 • #9

  Renée van der Hoff (maandag, 29 april 2019 10:47)

  Nog steeds een interessant onderwerp om over te discussiëren!
  Ik heb geen kinderen en ambieer dat ook niet, dus geen onderwerp dat me vaak bezighoud gelukkig.
  Ik heb daarin dus ook niet echt een beslissing gemaakt, maar ik neig meer naar het niet inenten, omdat ik vind dat er erg raar wordt gedaan over het verplicht stellen daarvan.

 • #10

  Life of a Passion (maandag, 29 april 2019 12:51)

  Ik ben ook pro inenten. Het blijft jouw keuze maar met jouw keuze kan je wel anderen schaden wat ik zo erg vind.