Zo maak je zeep.

Zelf zeep maken is helemaal niet moeilijk. Kinderen kunnen het al snel helemaal zelf (wel even helpen bij het fornuis).

Met het maken van zeep kan je eindeloos variëren qua toevoegingen. Wij houden de zeep graag zo puur mogelijk met enkel wat natuurlijke toevoegingen. 

Recept: zelf zeep maken.

Als hoofdbestanddeel gebruik ik glycerinezeep met hennepzaadolie. Dat is een heerlijke zachte en goed schuimende 100% natuurlijke zeep, die extra verrijkt is met hennepzaadolie.

De zeep gaat veel langer mee dan bijvoorbeeld een blokje zeep uit de supermarkt of Action, daarnaast is deze zeep vele malen beter om je huid te reinigen en verzorgen.

Hennepzaadolie is een van de best beschermende oliën voor je huid. Glycerine houdt vocht vast in je huidcellen.

Door gebruik te maken van glycerinezeep is de zeep die je maakt vrij van parabenen, SLS-vrij, SLES- vrij, PEG-vrij, op plantaardige basis en is hij gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten.

 

Verder gebruik ik voor de zeep etherische olie, deze kan je in een geur naar keuze toevoegen. Ik gebruik momenteel citroen.

Daarnaast voeg ik een bloemenmix van kamille, goudsbloem en haver toe.

Goudsbloem heeft een antiseptische en verzachtende eigenschap. Goudsbloem wordt dan ook al eeuwenlang gebruikt tegen allerlei huidaandoeningen zoals schaafwonden, zonnebrand, eczeem, jeuk, luieruitslag enz.

Kamille is ontsmettend en jeukstillend. Kamille zorgt er ook voor dat je huid zacht blijft, het kalmeert ook de reeds geïrriteerde huid.

Havervlokken werken zacht scrubbend zonder dat het de huid irriteert. Havervlokken herstellen de vet-vochtbalans van de huid, bevatten antioxidanten en kalmeert de gevoelige huid.

 

Voor een groot stuk zeep snijd ik 150 gram glycerinezeep in kleine stukken. De stukjes smelt ik daarna au bain-marie op een laag vuurtje. Je moet er voor zorgen dat je het vuur niet te hoog zet anders begint de zeep te koken of verbrandt. Als de zeep begint te schuimen, staat je vuur te hoog.

Blijf zachtjes roeren met een houten lepel terwijl de zeep smelt. Zodra de zeep vloeibaar is, haal je het van het vuur.

 

Nu voeg je ongeveer 3 theelepels bloemenmix en 20 druppels etherische olie toe aan de vloeibare zeep.

Je kunt zelf ook eindeloos variëren met wat je toevoegt. Zo kun je bijvoorbeeld honing toevoegen maar ook natuurlijke kleurstoffen zoals kurkuma en matcha.

 

Als je alles voorzichtig hebt doorgeroerd giet je de zeep in de mal. Er zijn echte zeepmallen te koop maar die heb ik niet. Ik gebruik er zelf altijd bakjes voor ijsblokjes voor of siliconen vormpjes voor cupcakes. Het enige waarmee je rekening moet houden is dat je het er weer makkelijk uit kunt halen.

Kies geen te grote vorm, het moet wel handzaam blijven.

 

Nu begint het wachten.

Na ongeveer een uur is de zeep klaar. Je kunt het proces van drogen versnellen door de zeep in de koelkast te zetten, zelf doe ik dit eigenlijk nooit.

Het maken van zeep is niet moeilijk, niet duur en ook zeker heel geschikt voor een kinderfeestje.

 

 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Irene (vrijdag, 25 juni 2021 15:00)

    Wat leuk! Waar haal je deze producten? Oa de bloemenmix en hoe ziet het er na afloop uit?

  • #2

    Isabel (vrijdag, 25 juni 2021 16:47)

    Alleen wel oppassen met Lemon olie want die kan voor een verbrande huid zorgen als je erna in de zon gaat.