Het Zuiderzeemuseum.

Een bezoek aan het Zuiderzeemuseum is een leuke, maar ook leerzame dag uit voor de hele familie.

Geen museum waarbij je alleen maar mag kijken maar een museum waarbij voldoende valt te doen en beleven voor iedere leeftijd.

Een dagje terug in de tijd bij het Zuiderzeemuseum.

Tijdens een dagje in het Zuiderzeemuseum verveel je je gegarandeerd niet.

Het begint al met de aankomst. Na het parkeren en het laten zien van je entreebewijs kan je plaatsnemen op de boot die je naar de ingang van het museum brengt. 

 

Zodra je voet aan land zet ben je terug in de tijd.

Het buitenmuseum is ingedeeld in buurten, die verwijzen naar specifieke plaatsen rond de Zuiderzee. De gebouwen zijn er geplaatst volgens oude stratenplannen. Ook de inrichting van tuinen, straten en pleinen verwijst naar de oorspronkelijke plek.

De indeling van het vissersdorp in het museum is vooral gebaseerd op Zoutkamp aan de Lauwerszee en het voormalige eiland Urk.

 

De haven in het museum is een verkleinde weergave van de Buurterhaven die in 1840 op Marken is aangelegd.

In de haven tonen vrijwilligers hoe netten worden gemaakt en behandeld. Het Zuiderzeemuseum beheert de meest diverse collectie vaartuigen van Nederland.

In het buitenmuseum voelt het alsof je een stap terug in de tijd zet als je de touwslagerij, de borstelmakerij of bijvoorbeeld de apotheek binnenstapt. De vrijwilligers leggen vol passie uit over de vele ambachten die er te bezichtigen zijn in het Zuiderzeemuseum.

 

Voor kinderen is er veel te doen in het museum. Zo kunnen kinderen zich verkleden met de klederdracht, is er op diverse plekken speelgoed te vinden van vroeger waar mee gespeeld mag worden en kunnen ze zelf de was doen in de tobbe met het wasbord.

Een bezoek aan het snoepwinkeltje zal vast en zeker ook bij ieder kind in de smaak vallen.

 

Hé, doe je mee! is een route speciaal voor kinderen. Kinderen stappen in de wereld van een Zuiderzeekind en ontdekken hoe kinderen hun tijd moesten verdelen over gezin, klusjes, karweitjes en school. Al snel zullen kinderen tot de ontdekking komen dat vrije tijd schaars was.

Ze ontdekken dit aan de hand van spellen in de kinderwerkstraat en via de audioverhalen die op de diverse plekken in het Zuiderzeemuseum te vinden zijn. Zo is onder andere het verhaal van Bet, 13 jaar, te horen die werkt als dienstmeisje voor de familie Van der Kamp en het verhaal van Greetje, 10 jaar, die pleuritis heeft en veel in de buitenlucht moet zijn om beter te worden.

De verhalen en spelletjes worden op een hedendaagse manier gebracht maar laten kinderen van nu een duidelijk beeld krijgen over het leven van de kinderen van toen.

 

Het Zuiderzeemuseum bestaat niet alleen uit het buitenmuseum. Bij het museum hoort ook een binnenmuseum, dat op korte loopafstand van het buitenmuseum ligt.

Tot 23 oktober 2022 is daar de expositie van Boer Boris te vinden. Je vindt er niet alleen originele prenten uit de serie maar ook echte Boer Boris-activiteiten voor zijn grote kleine fans.

In het binnenmuseum maak je kennis met de voormalige en huidige bewoners uit de Zuiderzeeregio in de tentoonstelling Zee vol verhalen. Ze vertellen over hun dagelijks leven, kleding, huizen, vrijetijdsbesteding, hun gebruiken, feesten en de eeuwige strijd tegen het water en de Afsluitdijk die alles veranderde.

In de Schepenhal vind je een unieke verzameling schepen. 

 

Een bezoek aan het Zuiderzeemuseum is een leuke, maar ook leerzame dag uit voor de hele familie.

Kinderen tot en met 3 jaar hebben gratis toegang tot het museum. Kinderen tot en met 12 jaar betalen €12,-.

Volwassene €18,- en een familiekaart (2 volwassenen + 2 kinderen tot en met 12 jaar) is €48,-

Met de Museumkaart, Vriendenloterij VIP kaart of de I Amsterdam City Card is entree gratis.

Parkeergelegenheid is er ruim voldoende. De kosten voor het parkeren zijn €6,-

 

 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0