Zo verwarm je een buiten zwembad.

Ik liet afgelopen week een foto zien van de thermometer van ons zwembad in de tuin. 42 graden gaf de thermometer aan. Heerlijk warm water zonder heen en weer te moeten lopen met emmertjes warm water want daar is het zwembad veel te groot voor. 

Direct daarna liep mijn inbox over met de vraag of ik niet een blog kon schrijven over hoe wij dit deden.

Uiteraard kan dat, dus bij deze!

Met een houtgestookte kachel je zwembad verwarmen.

Ieder jaar was het hetzelfde liedje, vanaf de eerste zonnestralen vroegen de kinderen keer op keer of het zwembad opgezet mocht worden. 

Had ik dat ding opgezet en eindelijk vol met water was het plezier van korte duur want het was veel te koud. Dit was niet wat ze voor ogen hadden.

 

Soms deed ik dan nog een halfslachtige poging door emmers met gekookt water in het bad erbij te gooien maar dat leverde weinig verschil op. 

Het bad is veel te groot om vol te gooien met warm water en dan zou het ook zo weer afkoelen...

 

Er moest dus een andere oplossing komen want waterpret valt toch wel onder de grootste pret voor mijn kinderen.

Na een flinke speurtocht op internet en mij uitgebreid ingelezen te hebben besloten we een houtgestookte kachel te kopen en deze aan te sluiten op het zwembad.

Hoe werkt een houtgestookte kachel om een zwembad te verwarmen?

zwembad verwarmen, buitenbad verwarmen, houtkachel voor zwembad
Hout gestookte kachel voor zwembad.

Het systeem is simpel. Een externe pomp zuigt het water af naar de onderkant van de houtgestookte ketel.

In die hout gestookte kachel bevind zich van onder tot boven een spiraal. 

Aan de bovenkant van de kachel bevind zich een opening waarin je het hout voor het stoken kunt gooien.

Dat hout verwarmt het spiraal. Waarna het water dat door het spiraal loopt warm wordt. 

Boven aan het spiraal bevind zich een koppelstuk naar buiten, waar het water dat nu verwarmt is door middel van een warmtebestendige slang naar het zwembad wordt teruggeleid. 

 

Voor het hout gebruiken wij vaak gewoon het snoeiafval, takken en restanten van hout wat voor handen is.

Hoe groter het spiraal is, des te warmer wordt je water. Je moet er rekening mee houden dat je een goede doorstroming houd anders kan het water kokend uit de slang komen. 

Voor de doorstroming ben je afhankelijk van een goedwerkende pomp. 

Belangrijk is ook dat je de pomp eerst vol laat lopen met water anders gaat de pomp stuk.

Het vuur moet je zoveel mogelijk onderin de kachel houden hierdoor heb je de meeste warmteopbrengst. Warme lucht stijgt op en als je dan niet het vuur goed onderin de kachel houd doordat je bijvoorbeeld het vuur te hoog stapelt verwarm je de onderkant van het spiraal niet. Het vuur krijgt dan ook te weinig zuurstof en zal doven.

Wij hebben er een verlengde schoorsteen aangemaakt zodat we niet in de rook komen te zitten.

De hout gestookte kachel hebben wij op enkele stoeptegels geplaatst voor stabiliteit maar ook zodat hij een goede aanzuiging van zuurstof heeft.

 

Als wij ons grote zwembad van 11 meter bij 4,5 meter verwarmen dan verwarmt hij ongeveer 1 graden per uur, hierbij houden we dan rekening met afkoeling door koud weer.

Het andere zwembad wat nu al opstaat is een cirkel van 3,5 meter doorsnee. In 5 uur tijd hadden wij dat zwembad van 6 graden naar 45 graden verwarmd. Door het af te dekken met plasticzeil koelt het slechts 8 graden af en hebben we aan een half uurtje stoken voor gebruik genoeg.

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 7
 • #1

  Fred (vrijdag, 10 april 2020 22:10)

  Mooi technisch verhaal! Je bent ook van alle markten thuis! � geniet ervan met zn allen en een fijn Pasen. Hoop dat het inmiddels al weer wat beter gaat met Kyana! �

 • #2

  Margriet plat (dinsdag, 14 april 2020 21:40)

  Eens uitvogelen of ik dit ook kan

 • #3

  Sandra Keukens (vrijdag, 08 mei 2020 09:58)

  Hallo,
  Wij willen dit ook gaan maken. Is de spiraal een ijzeren buis en wat is daar de diameter van?
  Ligt het hout nog op een rooster of iets dergelijks of gewoon op de bodem van het vat?

 • #4

  Tim (maandag, 20 juli 2020 13:44)

  hallo,

  Mooi!!

  Kun je de afmetingen van je spiraal ook erbij vermelden?

  Is die inox316 of gebruik je koper?

 • #5

  Pieter vanloo (zondag, 26 juli 2020 10:05)

  Hallo,

  Heel leuk om te lezen en te zien dat het wel daadwerkelijk werkt. Ik zelf heb in mijn achtertuin mijn eigen bos met al het nodige stookhout voorradig dus. Kan je mij eventueel wat technische gegevens bezorgen van de hittebestendige afvoerdarm en van de spiraal die je gebruikt in je ton?
  Ik zou alles zelf willen maken zodat ik mijn zwembad van 3,50m doorsnede ook mooi kan verwarmen. Pietervanloo5@gmail.com

 • #6

  Fred 64 (donderdag, 06 augustus 2020 22:54)

  Hallo

  Ook ik heb van alles geprobeerd.
  Nu uiteindelijk een buitenkachel op de kop kunnen tikken, een soort grote gasfles. Met voorin een opening en bovenop een schoorsteenpijp. Nu heb ik een 5 koperen spiraal gebogen van 15 mm koperbuis. deze buis heeft een totale lengte van 5 meter. Maw 6 windingen van 30 cm. De aan- en afvoer hebben een hoogteverschil van ca 20 cm. Ik heb de aanvoer boven aan gehouden en dus de afvoer beneden. Het pompje dat het water pompt is een simpel zwembadpompje. Je kent ze wel grijs met blauw dekseltje.
  Wat er nu gebeurd als ik water laat stromen en het vuur aan maak is dat het water niet echt warm wordt. Ca. 30-35 graden schat ik. Ook zie ik condens ontstaan op de spiraal.
  Wat dek je:
  Moet ik de aanvoer van het water vanaf beneden doen? Df x afstand van de bodem van de ketel tot waar de spiraal begint is ca. 25 cm, is deze afstand te groot en moet ik de spiraal naar beneden brengen?

 • #7

  guido (zaterdag, 19 juni 2021 16:15)

  Als je de leidingen verwisselt heb jezelf geen pomp nodig,omdat warmwater altijd stijgt