Een baby of een ouder kindje adopteren?

Vandaag is het weer tijd voor het beantwoorden van één van de lezersvragen!

Er zaten meerdere vragen tussen over Colombia. Deze beantwoord ik nu even niet, omdat we nog in de 'twijfelfase' zitten wat landenkeuze betreft (zie mijn vorige blog). Maar wie weet komen de vragen uiteindelijk toch nog aan bod!

In dit blog ga ik in op de vraag, of Jack en ik verschil zien tussen het adopteren van een baby en een ouder kindje.

Een baby of een ouder kindje ?

Baby handje, adopteren, adoptie, adoptiekeuzes
Een baby of een ouder kindje adopteren?

Interessant thema, het adopteren van een baby versus een ouder kindje. 

Een onderwerp dat waarschijnlijk voor iedere adoptieouder een keer actueel is geweest. Want je moet ergens in het voortraject voor adoptie, een keuze gaan maken op gebied van leeftijd.

Sta je alleen open voor een baby, of mag het ook een wat ouder kindje zijn? En sta je in geval van een ouder kindje dan open voor een kindje van 0-2 jaar, of mag het ook 4 of 6 jaar oud zijn?

 

Ik denk dat het ook een thema is waarover de meningen erg kunnen verschillen en wat misschien zelfs wel wat gevoelig ligt. Omdat bij een adoptietraject toch vaak de vraag "Waar doen we goed aan?" naar voren komt bij adoptieouders. 

En je allemaal graag de beste keuze wilt maken.

Omdat de lezersvraag echt gericht is aan mij (en Jack), beschrijf ik vandaag hoe wij de afweging gemaakt hebben om voor een ouder kindje te gaan.

Hierbij wil ik meteen opmerken, dat iedere (aspirant) adoptieouder zo zijn/haar eigen afwegingen maakt op dit gebied en een eigen proces doormaakt.

Dus natuurlijk is onze visie maar 1 visie en is er wat mij betreft zeker geen goede of foute keuze.

Eerst dachten we aan Amerika.

Uit Amerika kun je jonge baby'tjes adopteren.
Uit Amerika kun je jonge baby'tjes adopteren.

Toen Jack en ik onszelf gingen verdiepen in adoptie, hebben we eerst via internet veel informatie opgezocht en gelezen. 

Daarna kwam al snel het tv-programma "Met open armen" voorbij. De eerste aflevering die we zagen, kan ik me nog heel goed herinneren. 

 

Die ging over een jong stel dat een kindje ging adopteren in Amerika, via adoptiestichting A New Way.

Amerika is het enige land waaruit je echt jonge baby'tjes (newborns) kunt adopteren.

Toen ik de beelden van die aflevering over Amerika zo zag, was ik meteen verliefd. Ik had voordien ook altijd al het plaatje van een donker baby'tje in mijn hoofd, als Jack en ik over adoptie spraken.

En deze aflevering sloot daar helemaal bij aan. 

Dit wilde ik ook!

 

Pas na nog meer zoekwerk en het bekijken van werkelijk elk vindbaar TV-programma over adoptie, kwamen we erachter dat de meeste adoptiekindjes tegenwoordig ouder zijn als ze naar Nederland komen.

In veel gevallen zijn ze zelfs 2 jaar of ouder.

De maximale leeftijd waar je toestemming voor kunt krijgen van de Raad van de Kinderbescherming, is 6 jaar.

In uitzonderingsgevallen mag een kindje ouder zijn dan 6 jaar als het naar Nederland komt, bijvoorbeeld als het onderdeel is van een siblinggroep.

 

Ook ontdekten we tijdens het informatie verzamelen, dat het bij sommige landen mogelijk is om twee kindjes tegelijk te adopteren - tenminste, als je daarvoor geschikt wordt bevonden door de Raad van de Kinderbescherming.

En zo veranderde ons plaatsje van adoptie langzaamaan van een baby'tje, naar eventueel een ouder kindje en misschien zelfs wel twee kindjes.

 

Toch een andere keuze.

Keuzes maken, Siblings adopteren. Via cursus, adoptie
We maakten toch een andere keuze, we merkten dat we allebei heel veel voelden voor het adopteren van een wat ouder kindje.

We hebben wel eerst lange tijd Amerika in onze gedachten gehad als land. En daarmee dus ook het adopteren van een baby.

We zijn zelfs naar een kennismakingsmiddag geweest van adoptiebureau A New Way en hebben veel mailcontact met hen gehad.

In gedachten had ik toen al bijna ons fotoboek en de brief samengesteld, voor de geboortemoeder in Amerika.

 

Maar gedurende de afgelopen 2 jaar, waarin we de VIA_cursus volgden, van alles lazen en keken over adoptie en de raadsgesprekken voerden, merkten we dat we allebei toch ook wel heel veel voelden voor het adopteren van een wat ouder kindje.

Voor ons speelde hierin ook mee, dat we graag een sibling (twee kindjes tegelijk) zouden adopteren.

 

Omdat dit in Amerika weinig voorkomt, verschoof dat lang- en dus het adopteren van een kindje in de babyleeftijd - wat maar de achtergrond.

Verder speelde voor ons mee, dat je bij een baby'tje minder goed kunt inschatten hoe de ontwikkeling gaat verlopen, dit is vaak nog niet goed zichtbaar of meetbaar.

Bij een ouder kindje kun je dus al wat beter de special needs inschatten.

 

Ook speelde het verschil in kosten tussen Amerika en andere landen voor ons toch ook wel mee.

Uiteindelijk besloten we definitief niet voor Amerika te gaan, en dus te gaan voor een ouder kindje.

Tijdens de raadsgesprekken twijfelden we tussen het openstaan voor 0-4 jaar en 0-6 jaar. 

We hebben daarom gekozen voor een middenweg en hebben nu toestemming voor een kindje van 0-5 jaar, met uitloop naar 6 jaar in geval van een sibling.

Geen eenvoudige beslissing.

Adoptie, een baby adopteren, een ouder kindje adopteren.
Geen eenvoudige beslissing om voor een ouder kindje te gaan.

Toch was de beslissing om voor een ouder kindje te gaan echt niet eenvoudig, vond ik. 

Het adopteren van een kindje in de babyleeftijd heeft namelijk best wat (misschien wat vreemd geformuleerd, maar ik zeg het toch maar zo) "voordelen".

Het hechtingsproces verloopt bij het adopteren van een baby bijvoorbeeld anders, dan bij een ouder kindje.

Bij een ouder kind is de kans op een (al aanwezige) verstoorde hechting groter, door bijvoorbeeld opgedane negatieve ervaringen en wisselingen in verzorgers.

Natuurlijk wisselt een baby voor de adoptie ook een aantal keer van verzorger (vaak van geboortemoeder, naar pleeggezin, naar uiteindelijk adoptieouders).

Maar als direct na de geboorte opgevangen wordt in een liefdevol pleeggezin en de adoptieouders het kindje als het enkele weken oud is al mee naar huis mogen nemen, is de kans toch groot dat het hechtingsproces op zichzelf gunstig verloopt.

 

Verder kan de hechting andersom (van ouders naar kind) bij een baby'tje ook anders zijn, dan het hechten aan een ouder kindje.

Een ouder kind heeft al meer een eigen karakter ontwikkeld en het kan zo zijn dat het helemaal niet op nieuwe ouders zit te wachten.

Verder is het soort contact dat je hebt met een baby, vooral fysiek en verzorgend. Terwijl je bij een ouder kind ook al meteen moet beginnen met opvoeden en grenzen aangeven.

Verder kan er ook een taalbarrière zijn bij een ouder kindje en heeft een ouder kindje een uitgebreidere geschiedenis - met daarin hopelijk positieve maar waarschijnlijk ook een aantal negatieve ervaringen, wat weer gevolgen kan hebben op het gedrag en de ontwikkeling.

Nog 1 knoop doorhakken.

Adoptie, Adopteren, Keuzes maken.
Nog 1 knoop doorhakken.

Genoeg redenen dus voor ons destijds om te twijfelen, of we een ouder kindje wel zagen zitten.

Maar de doorslag gaf voor ons vooral, dat we graag twee kindjes tegelijk zouden adopteren. En dan zou Amerika een onlogische keuze zijn, waardoor ook meteen het adopteren van een baby afviel.

 

Tenzij er via Nederlandse adoptie een baby'tje komt, maar die kans achten we niet heel groot.

Dus zijn we ons gaan verdiepen in de andere landen en vergunninghouders en blijven voor ons nu Colombia en de Filipijnen over.

Nog 1 grote knoop door te hakken nu.....

En dat hopen we ergens de komende weken te gaan doen.

 

De onduidelijkheid die we nu hebben over de leeftijd van ons toekomstige kindje en over het aantal kinderen dat zal komen, vind ik wel eens lastig.

Je kunt niet al lekker uitgebreid aan de slag met het inrichten van het kamertje, je kunt geen plaatje in je hoofd vormen, je kunt niet al allerlei kleertjes en spulletjes kopen.

Maar ergens vind ik het juist daardoor ook weer een extra spannend avontuur. Want wat een verrassing gaat het dan straks zijn, als opeens het geslacht, de leeftijd én het aantal bekend wordt.

We kunnen niet wachten!

 

De volgende keer ga ik verder met de lezersvragen. Mocht jij ook een vraag hebben, of een thema waarover je graag een blog van mij zou zien, geef dat dan gerust door!

 

Liefs,

Sophie

Reactie schrijven

Commentaren: 3
  • #1

    Luna (woensdag, 01 april 2020 00:35)

    Men baby was slecht hij deed het niet goed want als ik zij : bek houde zij hij nee dus ik ga hem terug brengen gelukkig zit er nog garantie op

  • #2

    Letty (zaterdag, 16 mei 2020 11:10)

    Stomme doos. Ga ergens anders lopen trollen.

  • #3

    Daniëlle (vrijdag, 14 augustus 2020 15:33)

    Dank je wel voor het delen van je verhaal! Ik ben me aan het oriënteren en vind het fijn om jullie overwegingen te lezen. Wat een spannende periode. Veel succes en geluk!