Hoe komen de kinderen aan hun namen?

Met grote regelmaat krijg ik de vraag hoe mijn kinderen aan hun namen komen, of ze meerdere namen hebben en of ze anders zijn genoemd nadat ik ze geadopteerd heb.

In deze column zal ik op die vragen antwoord geven.

Kregen ze hun naam voor hun adoptie?

Namen kinderen, adoptie namen, kinderen op het strand, come on let's do this, zes kinderen
De namen van de kinderen.

Mijn oudste zoon heet voluit Djimon Sebastiaan.

Ik wist dat kinderen krijgen voor mij niet iets vanzelfsprekends zou zijn. Het was dan ook een wonder toen ik op 19 jarige leeftijd zwanger werd en beviel van een prachtige, gezonde zoon.

Veel mensen zagen mij voor die tijd als iemand die een grote carrière na zou streven en kinderloos door het leven zou gaan. Ik wist zelf dat ik juist een groot gezin zou willen maar wist ook dat het dan niet op de natuurlijke manier zou kunnen.

De artsen waren direct heel duidelijk, hoe dit spontaan had kunnen gebeuren konden ze niet verklaren, een volgende kans op een zwangerschap zou vrijwel uitgesloten zijn. 

Ik besloot daarom om hem geen typisch Hollandse naam te geven. Ik wist dat de kans groot zou zijn dat mijn gezin zou groeien door adoptie en ik wist ook dat ik de kinderen die ik zou adopteren de naam zou laten houden die ze hadden gekregen, als een stuk identiteit.

Ik was mij bewust dat de naam van een adoptiekind hier moeilijk uit te spreken zou kunnen zijn en dacht dat ik daarom een Nederlandse naam als tweede naam zou kunnen geven zodat als het kind later er last van had om continue zijn of haar naam te moeten verbeteren, hij of zij de tweede naam kon gebruiken.

Dat deed ik ook bij Djimon. Zo kreeg hij als tweede naam Sebastiaan.

De naam Djimon zag ik voorbij komen tijdens een aflevering van Oprah waarbij zij de acteur Djimon Hounsou te gast had. Zijn verhaal vond ik zo inspirerend dat de naam bleef hangen. Het onmogelijke dat waarheid werd, eigenlijk net als deze zwangerschap.

Als tweede naam kreeg hij Sebastiaan, puur omdat ik het een mooie naam vind. Grappig is dat de acteur Djimon zijn geluk vond in Amerika  (een land dat zo'n speciale plek ik ons zou krijgen jaren later) en dat de naam Sebastiaan afgeleid is van Sebastia, dat in de oudheid een stad in Armenië was. Jaren later zou blijken dat Armenië het land zou zijn waaruit een zeer goede vriend van Djimon is gevlucht, een jongen die de waarde van vriendschap liet zien als geen ander (binnenkort daar meer over in een blog).

 

Kyana heet voluit Kyana Dakota.

Als Kyana een jongetje was geweest dan had ze Kyano geheten. Ik ging er in eerste instantie van uit dat ik weer een zoon zou krijgen,ik zag mij meer als jongensmoeder op de een of andere manier.

De betekenis van Kyana is zonnestraal. Na de periode dat ik echt verdriet heb gehad dat een adoptie match niet door kon gaan omdat het kindje, dat blind was doordat de zuurstofpomp te hoog was opengedraaid bij de geboorte, de vlucht bij nader inzien niet zou overleven, bracht haar zwangerschap die heel wat voeten in de aarde had en uiteindelijk door ivf tot stand kwam zoveel vreugde, dat er deze naam perfect bij haar zou passen.

De naam klopt want als er een de gangmaker van het stel is dan is het Kyana.

Djimon had lang moeten wachten op een broertje of zusje maar in plaats van dat hij daar om vroeg, vroeg hij altijd wanneer komt mijn vriend?

De betekenis van Dakota is vriend, een tweede naam was geboren.

 

Bij Zinsy leek het al heel vroeg in de zwangerschap mis te gaan. Vele bloedingen en ziekenhuisopnames volgden, tot het gesprek dat je niet wilt hebben waarbij de arts zegt dat je er rekening mee moet houden dat je dit kindje gaat verliezen. 4 jaar lang had ik geprobeerd om zwanger te worden, zou ik ooit haar voelen trappelen, zou ik haar ooit in mijn armen hebben. Ik besloot haar Zinsy te noemen, baas van de sterren. Als ik haar los zou moeten laten dan moest ze de meest stralende ster ooit worden. 

Ze bleef gelukkig 33 weken en 5 dagen zitten waar ze zat. 

De naam Zindzi (zoals wij Zinsy haar naam uitspreken) is de naam van de dochter van Nelson Mandela.

Ik wou Zinsy graag net als Kyana een naam geven die gebruikelijk is bij Indianen. Het werd Chenoa, witte duif.

Zinsy Chenoa past perfect bij haar. Zij is het meest rechtvaardige mens dat ik ooit heb ontmoet. Laat haar mening door niets of niemand bepalen maar gaat zelf op onderzoek. Al van jongs af aan riepen mensen die haar goed kennen dat ze later de politiek in zou moeten. Zelf heeft ze daar niets mee, ze heeft een droom en dat is kinderarts worden.

 

En toen was daar Joshua. Waar ik er altijd vanuit was gegaan dat een adoptiekindje al een naam zou hebben wou zijn moeder hem dat uiteindelijk niet geven.

De advocaat die inmiddels al onderweg was naar het kindertehuis waar hij zou verblijven tot we hem op mochten halen belde mij op vanuit de auto met de vraag hoe hij moest heten en voegde daar aan toe dat het misschien slim was om hem een Bijbelse naam te geven.

Ik dacht dat zijn biologische moeder dit misschien als voorkeur had doorgegeven en wou dit dan ook graag doen.

Ik besloot hem Joshua te noemen, God is mijn redder.

Als tweede naam gaf ik hem Elijah, de Here is mijn God.

Later bleek dat het niet een verzoek was van de moeder maar dat de advocaat dit slim leek omdat hij in een Joods kindertehuis kwam. 

Tijdens de ontmoeting die ik had met zijn biologische moeder toen hij een maand oud was, vertelde ze dat ze bij nader inzien hem toch graag een derde naam wou geven. Ik besloot dat direct te regelen maar dat bleek ingewikkelder dan verwacht. Er ging een half jaar overheen maar sindsdien heet Joshua voluit Joshua Elijah Adam.

Joshua is echt trots op zijn naam en blij met de derde naam die zijn biologische moeder hem alsnog gaf. Het voelt als een stuk erkenning.

 

River heet officieel River-Jazzy maar dat hebben we in twee namen verdeeld. Als er een naam is die goed bij iemand past dan is het River haar naam. De kinderarts zei ooit "Wat je ook doet om een rivier te doen stoppen te stromen het zal je nooit lukken,onderschat de kracht van een rivier nooit".

De naam River was een idee van haar biologische familie en ik vond het direct prachtig al dachten hun dat ik misschien zou denken dat het een jongensnaam is. Vandaar dat er ook een Jazzy achter zit. Jazzy voor het terugbrengen van de muziek in hun leven. Ook dit gedeelte van haar naam past perfect bij haar, ze is de grootste muziekliefhebber die ik ken, altijd in voor een dansje en wat een vrolijkheid heeft ze al gebracht!

 

Jeremiah zijn biologische moeder zou hem eigenlijk Gabriël genoemd willen hebben. Ze legde mij die naam voor maar ik had echt moeite met die naam. Ze kwam met de naam op het moment dat ze tijdens een echo te horen had gekregen dat hij een kleine overlevingskans had en ernstige afwijkingen zou hebben. Ik had het idee dat we alle hoop opgaven door hem Gabriël te noemen. Ze begreep mijn associatie met een engel en waar ik het moeilijk vond om het aan te geven, was zij juist heel blij dat ik het eerlijk zei.

Ze kwam direct met de naam Jeremiah wat God voorziet en maakt beter als betekenis heeft. Een naam die volgens haar alle hoop die we nodig hadden in zich had. Daarnaast vond ze het leuk dat op die manier alle drie de jongens in mijn gezin met dezelfde klank beginnen.

Jeremiah heet voluit Jeremiah Jason Kingston.

Jason staat voor hij die gezond zal maken. Ze koos deze naam niet alleen voor de betekenis maar ook als goede herinnering aan een jeugdvriend.

De naam Kingston staat voor van het dorp van de koning, een naam die voor haar voor kracht en geluk staat. Daarnaast vond ze het mooi dat ze op die manier Joshua en Jeremiah aan elkaar verbond.Joshua zijn biologische moeder is Jamaicaans en de hoofdstad van Jamaica is Kingston.

 

Allemaal een totaal andere naam, allemaal met een reden en bij allemaal past de naam perfect.

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Yolan (zondag, 20 september 2020 22:52)

    Mijn baas van de sterren � ZINZY past ook precies bij haar! Mijn andere dochters heten MACHÈLL en DENIA

  • #2

    Hanneke Filippo (donderdag, 08 december 2022 17:43)

    Pràchtig!