Chaos, angst en liefde bij het coronavirus.

Het Coronavirus, iedereen heeft er een mening over. Het treft iedereen op welke manier dan ook.

Iedereen moet op wat voor manier dan ook zijn of haar plannen aanpassen.

Wij ook.

Als moeder en ondernemer houd ik iedere ontwikkeling nauwgezet in de gaten want ik zorg niet alleen voor mijn zes kinderen, ik ben ook verantwoordelijk voor mijn personeel en de kinderen die wij opvangen.

Met kinderen die tot de risicogroep behoren heb ik zeker mijn angsten maar ik zie ook iets moois. Een bijwerking van het virus waarvan ik hoop dat die achterblijft zodra het virus definitief vertrokken is.

Het Coronavirus treft iedereen.

Het coronavirus.
Het coronavirus.

Ik ben ruim twintig jaar ondernemer. Ik zou niet anders willen, een ondernemer in hart en nieren zoals ze dat zo mooi zeggen.

Ondernemer is niet achterover leunen, het zijn niet die lokkende oproepjes van "Ik zit op een tropisch eiland een cocktail te drinken en toch werd er deze maand €10.000 euro op mijn rekening geschreven".

Nee, het is keihard werken.

Ik werk meer dan fulltime maar heb wel neergezet wat ik wou neerzetten.

Dat kan ik niet alleen. Ik heb daar mijn personeel voor nodig en juist in zulke tijden als dit voel je je verantwoordelijk als werkgever.

Je wilt het beste doen voor iedereen.

Woorden als ondernemersrisico klinken nu vaak en het klopt, ondernemen is risico's durven nemen, buffers opbouwen, vooruitkijken, leren en nog eens leren.

Maar hier was geen enkele ondernemer op voorbereid. Ja, er ligt een draaiboek klaar voor het Coronavirus sinds enkele weken maar dat de impact ook zo groot zou zijn op de economie dat hadden maar weinig mensen voorzien.

 

Zaterdag vroeg ontving ik een telefoontje. Het telefoontje dat er in een gebouw waar ik ook gevestigd ben hoogstwaarschijnlijk (want testen doen ze niet meer) iemand besmet is met het Coronavirus. Er volgde overleg, ik pleegde heel veel telefoontjes, mailde over en weer, sprak met de GGD en uiteindelijk viel de beslissing. Een wel overwogen beslissing. We zouden dicht moeten voor een week.

 

Veiligheid voor alles! 

Voor de kinderen, voor de werknemers maar ook voor de mensen waar zij wellicht mee in aanraking zouden komen voor wie het virus heel gevaarlijk zou kunnen zijn.

Voor het eerst in twintig jaar gaan we dicht.

Nog nooit waren we dicht.

 

En toen was daar gisteren het wel overwogen besluit dat alle scholen en kinderopvangcentra's ook dicht gaan en enkel nog de kinderen van mensen met vitale beroepen opvangen. 

Mijn gedachten zijn bij degene die besmet zijn, mijn gedachten zijn bij de kinderen waarvan ik hoop dat niemand het zal krijgen en dat ze geen naasten hieraan zullen verliezen, mijn gedachten zijn bij mijn medewerkers, mijn gedachten maken overuren.

 

Ik ben niet het type dat uit angst bevriest, ik schiet in de regelmodus.

Niemand had zich deze situatie een jaar geleden kunnen voorstellen.

En we zien de beelden van mensen die elkaar de hersens inslaan voor een rol wc-papier, mensen die vechten voor het laatste mondkapje, mensen die inbreken bij getroffen mensen maar ik weiger te zien dat het enkel kommer en kwel is.

 

Mijn kinderen en ik hebben een hoger risico.

Hart in handen, naastenliefde, bijwerking coronavirus
Naastenliefde.

Waar eerst heel veel mensen riepen dat het "slechts" een griepje is, zien nu steeds meer mensen in dat we een serieus probleem hebben.

 

Iedereen kent wel iemand in zijn of haar nabije omgeving die een verhoogd risico heeft. Ik heb een dochter en zoon met zware astmaproblemen, een zoon met een zwakke gezondheid en een dochter met epilepsie waarbij haar zuurstofgehalte daalt in het bloed tijdens een aanval, zelf slik ik medicijnen voor mijn hart.

Genoeg reden dus voor zorg.

 

Ik omring mijn kinderen niet met een grote angst maar ben wel extra alert. Ik had dan ook al besloten dat ze de komende weken sowieso niet naar school zouden gaan.

Na het besluit van de overheid zijn nu alle kinderen 3 weken thuis, terwijl werk bij veel mensen thuis wel doorgaat.

Mijn drie jongste hebben het erg moeilijk als vastigheid wegvalt. Er ontstaat zeker bij twee van hen dan complete chaos in het hoofd en wij zullen daar de ongewenste vruchten van kunnen plukken.

"Nou, daar ben je lekker klaar mee" zei iemand mij, maar ik ben alleen maar blij dat ik de mogelijkheid heb om dit te doen.

 

Ik heb een dagritme voor de komende weken gemaakt. Iets waar we ons aan vast gaan houden zodat de onrust bij hun enigszins beperkt wordt en ik nog aan werken toe kom.

Jij blijft zo positief ondanks alles wat er nu gebeurt, schreef iemand mij.

Het is niet zo dat ik een roze bril op heb, ik zie wel degelijk het gevaar, de problemen en maak mij naast gezondheid ook zorgen over de economische gevolgen, zowel voor mijn bedrijf als voor de gehele ecomie maar ik zie ook wat er daarnaast gebeurt.

 

Die zingende mensen op die balkons in Italië ontroeren mij, dat applaus op die balkons voor de hulpverlening in Spanje geeft mij een warm gevoel. Die #coroanahulp laat mij zien hoeveel lieve medemensen er zijn. 

Ik zie verbroedering ontstaan. Ik zie begrip ontstaan. Ik zie medeleven en hulp.

Het is een tijd van nood en er is verschrikkelijk veel verdriet en angst maar ik zie nog iets wat blijkbaar net zo besmettelijk is als het coronavirus; naastenliefde.

Ik kan enkel hopen dat het coronavirus snel verdwijnt, dat we er een vaccin tegen vinden of dat er een andere oplossing voor besmetting komt maar als we dan definitief afscheid hebben genomen van het virus hoop ik dat die ene bijwerking, dat stukje naastenliefde achterblijft.

 

We moeten het met elkaar doen, niet alleen nu maar altijd!

 

Update: een dag later zag hier thuis er totaal anders uit. Kyana werd ziek, hoogstwaarschijnlijk het coronavirus.

Ze wil graag iedereen laten beseffen wat dit inhoud, dat het geen simpel griepje is en hoe het is om afgescheiden van je familie ziek te zijn.

Je leest hier de blogs over haar ziek zijn:

update 1

update 2

update 3

update 4

update 5

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 14
 • #1

  Lodi (maandag, 16 maart 2020 11:27)

  Ik heb ook een schema gemaakt voor de komende weken omdat we nu met zijn vieren semi in quarantaine zitten. We gaan alleen naar buiten om boodschappen te doen en verder blijven we binnen. Ik kan alleen maar hopen dat iedereen zo verstandig is en we met zijn alleen ons best doen.

 • #2

  Joyce - SomedayTodayNL (maandag, 16 maart 2020 16:46)

  Goed dat je een dagritme hebt gemaakt! Daar heeft elk kind, ongeacht of ze moeite hebben met deze situatie of zich vrij makkelijk aanpassen, baat bij!

 • #3

  rachel (maandag, 16 maart 2020 18:38)

  heel goed dat je dit doet zo. hier geen schemas aangezien die van mij wat ouder zijn
  https://lafamiliab.nl/

 • #4

  Georgina Lifestyle (maandag, 16 maart 2020 20:05)

  Slim om schema's te maken, zeker met 6 kinderen :-). En het is waar hoor, we moeten het met z'n allen doen.

 • #5

  Silkeblogs (dinsdag, 17 maart 2020 09:32)

  Ik denk dat het inderdaad echt een goed idee is om een schema te maken. Ik ben zelf ook ondernemer en om eerlijk te zijn is deze hele coronacrisis een DRAMA voor mijn onderneming.

 • #6

  Chantal (dinsdag, 17 maart 2020 12:48)

  Ik ben parttime bonusmoeder, waardoor ik nog geen schema's nodig heb. Maar ik merk wel dat wij op voorhand al wel wat dingen zijn gaan regelen voor onze gezondheid. Mijn vriend heeft helaas een baan, waarbij hij niet thuis kan werken en iedere dag weer risico loopt. Gelukkig kan ik alles voor mijn bedrijf vanuit huis doen. Alle afspraken kunnen op dit moment ook via Zoom of Skype. Gelukkig.

 • #7

  Fleur (dinsdag, 17 maart 2020 16:30)

  Wij proberen een beetje een afwisseling te maken tussen het werken en spelen. Er zijn nu eemaal dingen die gedaan moeten worden, maar aan de andere kant zijn ook veel dingen afgezged. Zo hebben we ook wat meer tijd voor elkaar

 • #8

  Es (donderdag, 19 maart 2020 13:29)

  Ik bid u Gods zegen toe

 • #9

  Renata Feyen (donderdag, 19 maart 2020 16:37)

  Ja dit lijkt wel een scenario van een film - ik denk niet dat iemand dit ooit verwachtte :o

 • #10

  Gea (zondag, 22 maart 2020 12:23)

  Wij blijven vooral binnen wanneer dat kan. Vooral onze zoon van 1. Het maakte mij wel angstig

 • #11

  Paula Hendrayani (maandag, 23 maart 2020 14:12)

  Met aandacht het verhaal over Kyana gelezen. Als arts voel ik ook de verantwoordelijkheid om zoveel mogelijk mensen te helpen. Ik ben Nederlandse van afkomst, maar woon al jaren in Indonesie. Hier gebruiken we Propolis als behandelend medicijn. Propolis absorbeert het virus voert het af uit je lichaam, waar het onschadelijk is. Het is in Nederland verkrijgbaar. Veel succrs en gezondheid!
  Paula Hendrayani, Kubujati, Bali, Indonesie paula_hendrayani@yahoo.com

 • #12

  Wim (maandag, 23 maart 2020 21:54)

  En waar zou ze het kunnen opgelopen hebben? Want ze deed alles wat ons opgedragen wordt.

 • #13

  Jac Guns (maandag, 23 maart 2020 22:46)

  Astma; de Buteyko methode
  Prof Keith Scott Mumby, Schotse arts; allergien heeft tienduizenden mensen genezen
  Dr Steven Gundry, Amerikaans arts; allergien heeft 100duizenden mensen genezen, middels andere voeding.

 • #14

  Gabi (woensdag, 25 maart 2020 19:09)

  Hoe gaat het nu met Kyana?