Boekreview: Dit huis is een thuis.

Adoptie, Pleegzorg, informatief boek
Dit huis is een thuis.

In Nederland zijn veel multiculturele adoptie- en pleeggezinnen. 

In zestien interviews worden in woord en beeld gekleurde jongeren geportretteerd die opgroeien in zo'n gezin. Ze hebben verschillende culturele achtergronden en landen van afkomst.

Hoe ervaren zij hun gekleurde identiteit?

Hoe is het om met twee culturen op te groeien? 

Ervaren ze discriminatie, positief dan wel negatief?

Deze en vele andere vragen komen aan bod ik dit boek voor (jongvolwassen) adoptie- en pleegkinderen, adoptie-, pleeg- en gezinshuisouders en allen die vanwege hun studie of beroep bij adoptie of pleegzorg zijn betrokken.

 

Boek recensie: Dit huis is een thuis.

Boekrecensie dit huis is een thuis.
Boek recensie: Dit huis is een thuis.

Dit boek kon in mijn gezin ( bestaande uit zes kinderen, waarvan de drie jongste geadopteerd zijn vanuit Amerika maar met alle drie een andere culturele achtergrond) niet ontbreken.

 

Het boek bevat prachtige foto's en openhartige interviews.

Zestien jongeren in de leeftijd van 15-20 jaar beantwoorden diverse vragen en delen hun ervaringen.

Iedere jongere heeft een eigen hoofdstuk met daarbij het verhaal, een foto van de jongere zelf, een foto van de jongere in de thuissituatie en een soort cv van de jongere met daarin de leeftijd, opleiding, hobby's enz.

De quotes van de jongere zijn in het blauw gedrukt en sommige zijn op blauwe pagina's in het boek verwerkt.

 

Aan het einde van het boek treft je een apart hoofdstuk aan over multicultureel opvoeden, een "verder lees lijst" en een overzicht van organisaties die zich bezig houden met adoptie en pleegzorg.

 

Ik vind het boek een absolute aanrader.

Wat ik vooral erg mooi vond om te lezen waren de ervaringen van de jongeren. Al snel wordt duidelijk dat ieder adoptie- en pleegkind het totaal op zijn eigen manier ervaart maar dat ze met zijn allen delen dat openheid belangrijk is.

De tips die ze meegeven zijn zeer waardevol.

Ondanks dat het boek wellicht interessanter is voor mensen die qua werk of op persoonlijk vlak te maken hebben met adoptie- of pleegkinderen, denk ik dat het boek een verrijking is voor iedereen.

 

Het boek is geschikt om zelf te lezen vanaf een jaar of 14 maar ik heb het samen met mijn zoon van 10 bekeken en hij was vooral geïnteresseerd in de pagina's waarin het "cv" staat. Enkele quotes hebben we zelfs gebruikt om een gesprekje te hebben. De herkenning (die je als geadopteerd- of pleegkind toch minder vaak hebt) bied dit boek.

 

Je kunt het boek o.a. bestellen bij Bol.com

Dit huis is een thuis

Femmie Juffer, Lindy Popma en Monique Steenstra

223 pagina's.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0