Hoe gaat het nu met mij dochter?

Overweldigend is misschien het beste woord om de lading te dekken van wat er gebeurde nadat ik de column plaatste.

Overweldigend in vele opzichten...

Hoe voel je je als je het coronavirus hebt?

Coronavirus bij een kind
Het coronavirus.

Openheid brengen, mensen wakker schudden dat het hier niet slechts om een simpel griepje of zoals zij zegt een lullig griepje gaat, mensen doordringen van het feit dat het coronavirus geen grapje is en dat al die maatregelen er niet voor niets zijn, dat was wat ze wou.

 

Ik kan zonder enige twijfel zeggen dat haar dat in één dag absoluut gelukt is.

Overweldigend zijn alle reacties die binnen stromen.

Mensen die eerlijk toegeven dat ze er wellicht te simpel over dachten, mensen die haar beterschap en sterkte wensen, mensen die vragen hebben, mensen die hun verhaal delen...

Het is echt niet voor te stellen hoeveel mensen haar verhaal al gelezen hebben en de moeite namen om een reactie te sturen. 

Het is niet voor te stellen hoeveel mensen haar verhaal na het lezen hebben gedeeld, mensen die elkaar op het bericht wezen, allemaal mensen die inzagen dat het een verhaal is dat iedereen kan overkomen.

Ook kwamen er ongelofelijk veel vragen binnen. Het is niet te doen om die allemaal individueel te beantwoorden dus dat zullen we zo veel mogelijk iedere dag via het blog doen.

 

Ik schreef van de week dat er ook een mooie bijwerking zit aan het coronavirus. Ik zie een ongekende verbondenheid en naastenliefde ontstaan. Ook wij mogen dat nu ervaren. Mensen die ik niet eens "echt" ken enkel via social media die aanbieden om te helpen, mensen die ik enkel "ken" via social media die om ons adres vragen zodat ze een kaartje kunnen sturen. Ik kan je vertellen dat zo'n regeltje van beterschap of sterkte als je het achterlaat voor jou misschien "slechts" een simpel woord is, ik weet inmiddels dat zo'n simpel woord kan voelen als een warme deken. Dat zo'n woordje steun kan geven. Social media word vaak in een zin genoemd met slechte dingen als bodyshaming, internetpesten enz. maar laten we niet vergeten dat het ook een prachtige kant heeft, de kant waarmee we elkaar informatie kunnen geven, ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen steunen.

Het is echt bijzonder om te ervaren hoeveel mensen de moeite nemen om even wat van zich te laten horen, ik wil jullie daar allemaal namens ons van harte voor bedanken.

Hoe gaat het nu met haar?

Wat zou ik hier graag schrijven dat het beter gaat maar helaas is dat niet zo.

Gisteravond daalde haar saturatie nog iets en die blijft nu gelijk. Uiteraard moet die weer omhoog maar als die nu niet verder daalt kan ze hier mee thuis blijven.

Het niet genoeg lucht krijgen is een naar en vermoeiend gevoel maar op dit moment heeft ze meer last van de enorme keelpijn die ze heeft. 

Drinken lukt bijna niet maar is wel heel belangrijk omdat ze ook koorts heeft.

Ze voelt zich heel wankel en ligt dan ook de hele dag op bed.

Haar leven bestaat op dit moment uit slapen, iets proberen te drinken, soms even iets kijken op tv en dan weer slapen. Het klinkt saai en dat is het ook. De hoofdpijn blijft ongewijzigd heftig, een ander soort hoofdpijn dan ze ooit gehad heeft maar dat is ook het geval met de benauwdheid, deze is totaal anders dan tijdens een astma-aanval.

 

Haar saturatie en temperatuur houd ze zelf bij. Voor de pijn slikt ze paracetamol en voor haar keel slikt ze honing op advies van de dokter, dit doet wel iets maar niet heel veel. Verder drinkt ze ook nog gemberthee wat iets lijkt te helpen.

Ik heb vandaag twee keer contact gehad met de dokter. Hij houd een vinger aan de pols en beantwoord mijn vragen. Mocht er echt iets veranderen in haar toestand dan moet ik het alarmnummer bellen maar we hopen dat niet nodig te zullen hebben.

 

Ze ondergaat het allemaal zo dapper.

Ik kan niet anders dan een trotse maar ook ongeruste moeder zijn. 

De onzekerheid is zwaar. Iedere keer komt er nieuw nieuws bij met weer meer gruwelijke gegevens. Dodenaantallen die stijgen, maatregelen die genomen moeten worden, complicaties die mensen krijgen en wat normaal een eng verhaal is dat je toch wel even naast je neer kan leggen is nu ieder krantenbericht een bevestiging van hoe ziek je kind is.

Maar voor mij is dat natuurlijk maar een fractie zo eng als dat het voor haar moet zijn, denk je eens in dat je opgesloten ligt in een kamer terwijl je je zo slecht voelt, niemand weet nog hoe dit voor je gaat aflopen en dan zie je een bericht dat er weer meer mensen de strijd hebben verloren....

 

Nog even twee veel gestelde vragen beantwoorden, de rest doe ik morgen!

 

Er waren veel mensen die zich afvroegen of ik niet even bij haar kon komen. Ik kan daar kort over zijn, nee, dat kan niet!

Hier in huis zijn namelijk nog meer kinderen en twee daar van behoren tot de risicogroepen. Ik behoor daar ook toe en geen van de kinderen, ook zij niet schiet er nu iets mee op als ik niet met mijn verstand maar met mijn hart handel.

Ik kan niet zeggen dat het nooit door mijn gedachten schiet om die deur open te doen en naar haar te gaan. Al was het maar om even te zien hoe het met haar gaat maar dat zou egoïstisch van mij zijn hoe raar het ook klinkt. Mocht ik dan ziek worden dan zou ik niet meer de zorg kunnen bieden die ik moet bieden aan de andere kinderen en er ook niet voor haar kunnen zijn.

 

Er zijn ook mensen die zich afvragen hoe we wel een verjaardag kunnen willen vieren aanstaande zondag. Uiteraard vieren we die alleen met het gezin. We zitten in thuisisolatie wat inhoud dat we ons huis en onze tuin niet mogen verlaten en niemand met ons in contact mag komen. Maar ons leven proberen we wel enigszins door te laten draaien ondanks de rollercoaster waar we in zitten en daar hoort ook de verjaardag van een meisje die 8 wordt bij.

Iedereen die Kyana persoonlijk kent weet dat ze het niet anders zou willen. Ze zou zich bezwaard voelen als we het niet vierde en zal er zondag door videobellen even bij zijn.

Kyana weet als geen ander dat het de eerste keer is dat haar zusje écht uit keek naar haar verjaardag en dat deze al zo anders dan gepland zal zijn maar dat doet er niet toe, we maken er een speciale dag van voor haar met dat wat we in huis hebben. Dat echte feest dat komt wel een andere keer.

 

Nogmaals bedankt voor al jullie lieve berichtjes, ze doen ons enorm goed!

 

De volgende updates lees je hier:

update 1

update 2

update 3

Reactie schrijven

Commentaren: 34
 • #1

  Naomi (woensdag, 18 maart 2020 21:58)

  Woow wat lijkt me dit heftig zeg. Zowel voor je moederhart, als voor je dochter en ook de andere kinderen! ��� Heel veel sterkte, beterschap en kracht voor jullie!! �

 • #2

  Jo (woensdag, 18 maart 2020 22:02)

  Heel heftig om niet bij je dochter te kunnen zijn... En heel heftig om daar zo ziek te liggen... Ik wens jullie zoveel sterkte toe!

 • #3

  Nikki (woensdag, 18 maart 2020)

  Wat een knappe dappere meid die Kyana! Heel veel beterschap meis! Hopelijk voel je je snel weer beter en kunnen jullie elkaar weer vasthouden!

 • #4

  J (woensdag, 18 maart 2020 22:04)

  Wow wat heftig allemaal zeg heel erg veel sterkte aankomende tijd nog

 • #5

  Menura Monica Schwab (woensdag, 18 maart 2020 22:12)

  Wat een horror moet dit zijn voor een moeder. Je kind in nood en er niet bij kunnen,vreselijk. Ik wens jullie heel veel sterkte en zal jullie blijven volgen.

 • #6

  Meta liu (woensdag, 18 maart 2020 22:12)

  Langs deze weg wil ik U laten weten dat we enorm met u meeleven, en positieve gedachten en energie uw kant uit sturen, in de hoop dat uw dochter snel de goede kant weer op mag gaan. We duimen. En voor de jarige een fijne verjaardag alvast. Een virtuele knuffel bij deze.


 • #7

  J. (woensdag, 18 maart 2020 22:30)

  Wat heftig voor jullie allemaal. Veel sterkte! We hopen dat Kyana spoedig mag herstellen.

 • #8

  Brigitte Voogt (woensdag, 18 maart 2020 22:35)

  Wat een heftige situatie, je moederhart breekt. Heel veel sterkte en beterschap

 • #9

  Petra (woensdag, 18 maart 2020 22:38)

  Lieve Kyana, waarom.. niemand weet waarom. Durf het bijna niet te zeggen maar vind het mooi hoe jullie jullie verhaal delen. Nogmaals heel veel sterkte �

 • #10

  Annet (woensdag, 18 maart 2020 22:42)

  Werk op een kno poli en wij raden geen thee aan! Liever koud ijswater dat verminderd de pijn beter! Warmte zorgt voor meer pijn! Gember is wel goed dunne schijfjes in koud water! Vaak slilokjes nemen een droge keel geeft ook weer meer pijn! Heel erg veel sterkte! Stay strong❤️

 • #11

  Fred (woensdag, 18 maart 2020 22:47)

  Lief gezin - tranen in mijn ogen bij het lezen van deze hartelijke blogs! Wat moet dit moeilijk zijn. Heel veel sterkte en hoop van harte dat jullie dochter thuis kan herstellen en ook spoedig hersteld is! Een troost moet zijn dat ze in jullie harten is jullie in haar hart zijn. Hoop dat jullie een ‘fijne’ verjaardag hebben en dat jullie dochter er - zo dichtbij maar toch ver - deelgenoot van kan zijn! ❤️�

 • #12

  Miriam (woensdag, 18 maart 2020 23:27)

  Heel veel sterkte, wat vreselijk dat je niet bij je kind kan/mag komen. En wat ontzettend dapper dat ze dit zo ondergaat. Ik wens jullie allemaal heel snel heel veel beterschap

 • #13

  Gerry (woensdag, 18 maart 2020 23:40)

  Lijkt wel een horrorverhaal, vreselijk en wat zal dit moeilijk zijn voor jullie hele gezin. We moeten dit echt serieus nemen en we hebben het ergste nog lang niet gehad. Hopelijk voor jouw gezin dat het snel beter gaat en heel veel sterkte!

 • #14

  Sandra Hoek (woensdag, 18 maart 2020 23:59)

  Ik ben je gaan volgen. Wat een verhaal. Wat is je dochter flink, wat zijn jullie flink! Wens jullie zoveel mogelijk sterkte. Ik ben speciale kaartjes aan het aquarelleren. Mag ik aub jullie adres, voor je zieke dochter maar ook voor de jarige 8 jarige straks. Je kunt me een pb op Fb sturen met je adres. Hou aub vol!!

 • #15

  Chrystal (donderdag, 19 maart 2020 00:10)

  Wat zijn jullie sterk!
  Ik wens Kyana veel beterschap.
  En voor iedereen veel kracht!

 • #16

  Denise (donderdag, 19 maart 2020 06:31)

  Jeetje wat heftig zeg. Het gaat zo tegen je moeder hart in om niet bij je dochter te kunnen zijn. Maar wat zijn jullie sterk en wat heb je een sterke dochter zeg! Ik wens jullie heel veel sterkte en beterschap voor je dochter ik hoop dat jullie heel snel weer met zijn allen kunnen zijn. �

 • #17

  Jeroen (donderdag, 19 maart 2020 07:04)

  Met tranen in mijn ogen lees ik jullie blog. Wat zijn jullie een sterk gezin en wat een enorm respect heb ik voor jullie dochter. Zo sterk en wijs! Hou vol en ik wens jullie heel veel sterkte de aankomende periode.

 • #18

  Wianne (donderdag, 19 maart 2020 07:20)

  Jeetje wat heftig voor jullie.
  Heel veel sterkte en beterschap!

 • #19

  Pien (donderdag, 19 maart 2020 08:57)

  Jeetje lieve Kyana, heel veel sterkte gewenst! En voor je lieve mama ook, jullie gaan hier doorheen komen, maar wat zal het nu zwaar zijn. Daarom ook dit berichtje, om te laten weten dat jullie niet alleen zijn! Ik blijf jullie volgen en zend jullie liefde en virtuele knuffels

 • #20

  Joyce (donderdag, 19 maart 2020 09:17)

  Jee wat ontzettend heftig voor jullie als gezin.. ik blijf lezen en meeleven! Sterkte!

 • #21

  Len (donderdag, 19 maart 2020 09:19)

  Wat heftig, maar wat doet ze het goed. Heel veel sterkte voor jullie allemaal, maar in het bijzonder voor Kyana!

 • #22

  Roelie Reuvers (donderdag, 19 maart 2020 12:26)

  Jeetje respect voor jullie als gezin.
  Wat lijkt het me vreselijk om je kind niet te kunnen troosten.
  Ik las van de week je verhaal en ben gelijk naar mijn zoon die morgen 14 jaar wordt gelopen en een hele dikke knuffel gegeven. Hem jullie situatie verteld, kreeg direct een nog dikkere knuffel terug.
  Heel erg veel sterkte nogmaals.
  Hoop dat de pijn en de koorts snel afzakt.
  Lieve groet Roelie Reuvers

 • #23

  Ingrid (donderdag, 19 maart 2020 12:42)

  Woorden schieten te kort, of ik verval in herhaling....
  Mijn moederhart breekt, maar wat moet jij ongelooflijk sterk zijn.....! Veel strekte voor het hele gezin, en Kyana en jij in het bijzonder.

 • #24

  Irene (donderdag, 19 maart 2020 12:43)

  Slokjes kamillethee verzachten en zuiveren de keel enorm. Laat het zakje maar in het glas hangen. Ik kon bij angina na de slokken thee voorzichtig wat eten .
  Sterkte !

 • #25

  Irene (donderdag, 19 maart 2020 12:46)

  Afgekoelde , koude kamilleethee.

 • #26

  Daphne (donderdag, 19 maart 2020 13:55)

  Heel veel sterkte en beterschap gewenst. Ik duim voor jullie dat ze weer snel opknapt en de rest van jullie gezin gespaart blijft.

 • #27

  Kirsten (donderdag, 19 maart 2020 14:37)

  Heeeeeel veeel beterschap en sterkte.

 • #28

  Helen (donderdag, 19 maart 2020 15:29)

  Wat heftig om niet naast je dochter te kunnen zitten! Heel veel sterkte voor jullie allemaal!!

 • #29

  Angela (donderdag, 19 maart 2020 15:47)

  Het eerste waar ik vanmorgen aan dacht was hoe het met je dochter zou gaan.. zoekende door de dag om een momentje te vinden je update te zoeken. Ik draai dikke duimen dat kyana er snel boven op mag zijn!! Dikke knuffel!

 • #30

  Kim (donderdag, 19 maart 2020 19:47)

  Vreselijk om dit mee te moeten maken.. Maar wat een kracht heeft ze met 16 jaar! Alleen al bij het lezen ervan kruipt er een gevoel van angst door mijn lijf, dit gun je werkelijk niemand! Ik wens jullie allen en vooral Kyana heel veel kracht en sterkte toe! En dat ze maar heel snel er bovenop mag komen. Ik duim voor haar! Lieve groetjes

 • #31

  Irene (donderdag, 19 maart 2020 20:06)

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10216307680911119&id=1426882912

  Even kijken aub. Het schijnt nu het nieuwe medicatie advies bij het COVID 19 virus te zijn vandaag.

 • #32

  Miriam (donderdag, 19 maart 2020 20:10)

  Wow wat heftig zeg! Het lijkt me verschrikkelijk om haar niet te kunnen knuffelen en troosten. Ik hoop dat alle ouders die hun kinderen gewoon op straat, voetbalvelden etc. laten spelen door dit bericht nog eens tien keer zullen nadenken. Heel veel sterkte voor jullie! Ik hoop dat het snel beter gaat.

 • #33

  Sanne (maandag, 30 maart 2020 15:16)

  Jeetje wat heftig! Wij hebben ook alvast voor de zekerheid een saturatie apparaat gekocht. Tot welke waarde was het nog oké om thuis te blijven en vanaf welke waarde het noodnummer te bellen?

  Gelukkig is ze nu weer opgeknapt.

 • #34

  Kim (maandag, 08 juni 2020 21:51)

  Hoe is het nu afgelopen... ik hoop goed??

  Liefs