10 dingen die je niet meer moet vragen aan mij

Je ziet ze regelmatig voorbij komen lijstje met 10 dingen die je gedaan moet hebben, 10 dingen die je moet hebben of juist stom vind.

 

Dit keer een lijstje met 10 dingen, die je gewoon niet meer moet vragen aan mij en al helemaal niet als mijn kinderen er bij zijn!

 

1. Hoeveel eigen kinderen heb je nou?

Voor de duidelijkheid, ik heb zes eigen kinderen.

Wat je eigenlijk wilt weten is hoeveel biologische kinderen ik heb.

Het gebeurde vorige week nog tijdens het maken van pasfoto's voor de nieuwe paspoorten. Ongegeneerd, waar mijn kinderen bij zaten vroeg deze dame het. Zich blijkbaar van geen kwaad bewust maar voor mijn kinderen is het iedereen keer, weer een bevestiging dat de buitenwereld hen niet ziet als gelijken. Zij zijn alle zes mijn kinderen, ze kwamen enkel niet op dezelfde manier in mijn leven.

 

2. Ben je niet jaloers aangezien ze nog contact hebben met hun moeder?

Nee, hoe kan je jaloers zijn op iemand die geen andere uitweg zag dan haar kind afstaan. Iemand die zo dapper, moedig en vol moederliefde zit dat ze haar kind een beter leven gunt bij een andere moeder. Ik ben enkel enorm dankbaar dat zij in het leven van de kinderen is.

 

3. Wat kost dat nou?

Mocht je interesse hebben in hoe een adoptieprocedure in zijn werk gaat, dan ben ik de eerste die je verder wilt helpen. Dit hoor ik dan graag via een pb, dm, telefoontje of email.

De vraag wat kost dat nou, is in het bijzijn van mijn kinderen enorm kwetsend. Je zet hiermee een prijs op hun hoofd en ik kan je vertellen dat wat een procedure kost, komt in de verste verte niet in de buurt van wat ze waard zijn, want dat is onbetaalbaar. 

 

4. Ik vind het zo enorm knap van je!

Ik ben absoluut niet degene in deze driehoek die er iets heeft gedaan wat een applausje verdient. Dit zeggen waar mijn kinderen bij staan geeft hun het gevoel dat ze dankbaar moeten zijn, dat ze door mij geadopteerd zijn en dat is wel het laatste wat ze moeten. Ieder kind verdient een gezin en ik had nog ruimte in mijn hart en huis. De enige die een staande ovatie verdienen zijn de biologische moeders die zo onzelfzuchtig zijn. 

 

5. Wat is de reden dat ze zijn afgestaan?

Die redenen zijn net zo simpel als dat ze moeilijk zijn. Hun biologische moeders konden niet voor hun zorgen. Niemand staat zijn kind af als ze dat wel kan. Het is de meest moeilijke beslissing die een moeder kan, moeten nemen. De voorgeschiedenis waarom zij in een situatie verkeerd dat ze die moet nemen is niet aan ons om over te oordelen. 

 

6. Waar woont je echte moeder dan?

Een vraag die voor mijn kinderen niet te beantwoorden is want wie is die echte moeder dan? Mijn jongste drie kinderen hebben niet één echte moeder, ze hebben er twee. De een niet minder echt, als de ander. 

 

7. Ze lijken echt niet op jou he?

Bedankt voor deze reminder, het was mij vandaag nog niet opgevallen. Het is niet nodig om dat te benadrukken en mocht je eigenlijk willen weten hoe het zit vraag dan, hoe is je gezin tot stand gekomen?

 

8. Was het moeilijk om te gaan houden van een kind dat niet van jou is?

Mijn kind is van mij en vanaf het moment dat ik een foto had was ik moeder en zou ik door het vuur zijn  gegaan voor mijn kind. Er zit geen enkel verschil voor mij in het houden van mijn kinderen. Je hoeft echt geen gelijkenis met jezelf te zien om stapelgek op je kind te zijn, geloof mij.

 

9. Kreeg je ook korting nu blijkt dat hij een medisch probleem heeft?

Nee, er zit geen refund op een kind. Je betaald ook niet voor het kind maar voor de adoptieprocedure.

 

10. Zijn ze ook echte broertjes en zusjes?

Ja, er zijn in mijn gezin, drie echte broers en drie echt zusjes. Wat je eigenlijk bedoelt is of er kinderen binnen mijn gezin zijn met een bloedband. Ja, die zijn er maar dat is totaal niet relevant. Broers en zussen ben en word je door de jeugd die je samen deelt. De dingen die je meemaakt, de leuke en minder leuke momenten die je samen deelt. Net als dat mijn kinderen vanaf het eerste moment in mijn hart zaten, zaten de broers en zussen dat ook bij elkaar. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 34
 • #1

  Maaike (dinsdag, 27 maart 2018 15:12)

  Wat zitten er onbeschofte en kwetsende vragen tussen. Wat ongelooflijk naar lijkt me dat als je gewoon prachtige kinderen hebt, los van hoe ze in je leven zijn gekomen. Als ik iemand in mijn omgeving zou hebben die bezig is met adoptie zou ik ook wel nieuwsgierig zijn, maar deze blog bevestigd wel dat je heel goed moet bedenken hoe je iets vraagt.

 • #2

  Malou (dinsdag, 27 maart 2018 15:45)

  'Eigen kinderen'? Jeetje, dat is wel heel erg onbeschoft zeg... Ik kan me voorstellen dat je dit soort vragen niet leuk vindt!

 • #3

  Olivette, marjolein (dinsdag, 27 maart 2018 15:47)

  Wat goed dat je hier een blog aan hebt gewijd. bij sommige vragen stond ik echt even te knipperen, dat mensen dat durven vragen, en waar halen ze het vandaan, jeetje zeg!

 • #4

  Laura / fitfunfab.nl (dinsdag, 27 maart 2018 15:54)

  Ik zit gewoon een beetje met mijn oren te klapperen.... durven mensen die echt zo maar te vragen? Ik kan me in sommige gevallen dat er vragen in je hoofd opkomen, dat is heel menselijk, maar come on.. je hebt nog zoiets als goed fatsoen. Goed dat je dit zo hebt opgeschreven!

 • #5

  Laura / fitfunfab.nl (dinsdag, 27 maart 2018 15:56)

  PS: Ben even door je IG gaan bladeren.... wat een prachtig gezin zijn jullie! Om trots op te zijn :)

 • #6

  sophia (dinsdag, 27 maart 2018 16:20)

  Heel fijn dat je deze vragen even op een rijtje zet. Leuk dat je er zo open over kan praten!

 • #7

  Linda (dinsdag, 27 maart 2018 16:43)

  Ik heb je artikel met bewondering gelezen. Zeker omdat het niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is om zoveel liefde in zich te hebben. Dat siert je en het maakt jou tot een heel mooi mens!

 • #8

  Ingrid (dinsdag, 27 maart 2018 17:05)

  Er zitten echt brutale en niet aardige vragen tussen. Ik snap je helemáál

 • #9

  Jamey (dinsdag, 27 maart 2018 17:14)

  Jeetje mina. Dat mensen dit serieus aan je vragen zeg!!?

 • #10

  Ellen (dinsdag, 27 maart 2018 18:40)

  Serieus??? Echt ongelooflijk. Maar respect voor jou, je bent een goed mens!

 • #11

  Corinne (dinsdag, 27 maart 2018 19:40)

  KREEG JE KORTING??? Ja tuurlijk, we maken over 10 jaar de balans op qua ziekenhuisrekeningen en dan verrekenen we dat.... ga je diep schamen zeg!

 • #12

  Maddy (woensdag, 28 maart 2018 00:04)

  Ik ben totaal geschokt.. sorry hoor maar mensen die zulk soort vragen stellen wil je toch gewoon een high five tegen de smoel geven. In gedachten dan... onbegrijpelijk wat mensen er soms kunnen uitklappen. Ik heb altijd geleerd eerst te denken en dan te zeggen.. die vlieger gaat hier niet echt op..

 • #13

  Fleur (woensdag, 28 maart 2018 00:19)

  Jeetje wat een bijzondere vragen zitten er tussen. Ik snap dat je daar niet altijd zin hebt om antwoord op te geven

 • #14

  Nathalie (woensdag, 28 maart 2018 02:05)

  Jeetje en dan vragen waar de kinderen bij zijn. Dat is niet zo netjes!

 • #15

  Nicole orriens (woensdag, 28 maart 2018 07:19)

  Oeh, die vraag over korting vind ik inderdaad nogal bot. De rest is ook niet zo handig, maar goed. Vaak ligt er onder wel oprechte interesse. Ik probeer me altijd maar op de intentie achter een onhandige uitspraak of vraag te concentreren.

 • #16

  Christine den Hartogh (woensdag, 28 maart 2018 07:27)

  Als ze mij vragen waar de "echte moeder is" zeg ik altijd "ben ik dan niet echt?" Dan gaan ze heel raar kijken en stotteren!

 • #17

  Nicole Orriëns (woensdag, 28 maart 2018 07:27)

  Dat mensen bijvoorbeeld zeggend dat ze iets knap vinden, is denk ik toch ook wel bedoeld als complimenten en om iets aardigs te zeggen.

 • #18

  Dhini (woensdag, 28 maart 2018 08:53)

  Sommige mensen durven om soort vragen te zeggen zonder eerst na te denken of die vragen goed of niet. Zo herkenbaar en irritant. Soms weet ik niet hoe ik moet beantwoorden of niet.

  http://dhini.nl

 • #19

  Charlotte (woensdag, 28 maart 2018 09:47)

  Ik kan me voorstellen dat veel van deze vragen erg kwetsend overkomen. En eens dat mensen eerst even na mogen denken voordat ze iets vragen of zeggen. De manier waarop scheelt vaak ook, want ik kan me ook voorstellen dat veel mensen dingen vragen uit goedbedoelde nieuwsgierigheid. Alleen kunnen ze het dan beter net even anders aanpakken.

 • #20

  Tamara (woensdag, 28 maart 2018 10:22)

  Met dit soort lijstjes kom ik toch altijd een paar vragen tegen dat ik denk hoe in godsnaam kom je erbij om zoiets te vragen aan iemand. wat een onzin zeg

 • #21

  Eke (woensdag, 28 maart 2018 10:24)

  Hoe bizar dat dit soort vragen gesteld worden zeg! Ik kan me goed voorstellen dat je hier goed geïrriteerd van kunt raken! Je geeft prachtige weerwoorden, kunnen ze mooi in hun zak steken!

 • #22

  Kloe (woensdag, 28 maart 2018 11:08)

  Ik ben zelf ook geadopteerd uit srilanka als baby van een maand oud werd ik opgehaald in srilanka door mijn ouders.
  Mijn ouders hadden 2 jaar eerder ook al een jongen geadopteerd. 4 jaar later werden mijn ouders met de nodige hulp zwanger van ons broertje zei hebben toen serieus de vraag gekregen wat ze dan toch met die andere 2 kinderen gingen doen ??! �

 • #23

  Irma ten Napel (woensdag, 28 maart 2018 17:36)

  Tijdens het lezen dacht ik telkens 'dit zal wel de ergste zijn...' Maar er komt telkens weer eens bij :O

 • #24

  Jorien (woensdag, 28 maart 2018 17:39)

  Hopelijk stelt nu niemand deze vragen meer aan je, want die zijn vrij kwetsend lijkt me :(

 • #25

  Emma (woensdag, 28 maart 2018 21:02)

  Wow, ik zou ZO pissig worden als mensen hier over zouden beginnen als ik kinderen had geadopteerd!! Maar volgensmij kan jij er al heel goed mee omgaan ondertussen! Respect!!

 • #26

  Amelie (woensdag, 28 maart 2018 22:04)

  Er zitten zulke onbeschofte vrageb tussen! Wat fijn voor de kinderen dat ze ik een groot en warm nest kunnen opgroeien!

 • #27

  Eva (woensdag, 28 maart 2018 22:04)

  Wow, is de negende vraag écht gesteld? Sommige vragen kan ik me voorstellen, maar zoiets zou ik dan weer niet vragen, haha ;)

 • #28

  Lindsey Beljaars (woensdag, 28 maart 2018 22:24)

  Pffff... is dit serieus? Zijn dit ècht vragen? Goed dat je hier een artikel aan wijdt!

 • #29

  Hippiemeisje (donderdag, 29 maart 2018 10:35)

  Zelf met fertiliteit bezig en nu ook begonnen met eiceldonatie schrik ik hier echt niet van. Ik heb ook ooit een blog geschreven met dingen die ik echt niet meer wilde horen.

  Ik heb ook al de vraag gekregen trouwens van hoeveel dat allemaal kost en ik antwoord altijd t zelfde: ik heb er geen flauw idee van, ik houd dat niet bij, want ik wil niet dat mijn kind met een prijs op zijn of haar hoofd geboren wordt!

  Dank je voor de blog, ook al is het anders, het was toch herkenbaar in vele opzichten! <3

 • #30

  Kimberley (donderdag, 29 maart 2018 10:38)

  Wat naar zeg, vooral die vraag over die korting. Gatverdamme. Dat mensen zo met leven om kunnen gaan he.

 • #31

  esther (vrijdag, 30 maart 2018 22:21)

  Ik snap wel dat mensen vragen hebben, nieuwsgierig zijn. Dat is echt niet altijd kwaad bedoeld maar het gaat om hoe je het vraagt. Respectvol verwoorden is niet heel moeilijk lijkt mij...

 • #32

  Laylacelik.nl (dinsdag, 03 april 2018 17:40)

  Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ze ongegeneerd vragen stellen. Die willen van alles en nog wat weten zonder er bij na te denken. Zo hatelijk

 • #33

  beautyandlifebycecilia (zondag, 08 april 2018 09:35)

  Ik vind de vragen zo en zo erg brutaal, ik snap wel dat mensen er nieuwsgierig naar zijn maar dat kan je ook anders vragen en zeker niet met kinderen erbij

 • #34

  Olga (zaterdag, 29 februari 2020 11:59)

  Alle vragen heb ik gehad als adoptie kind. Weet nu gelukkig beter, maar dat ik wat labieler in het leven stond is dat zeer kwetsend.